Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 30 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Ma cudowną moc i przez wielu nazywana jest SUPER JEDZENIEM.
Obecnie niedoceniana, choć znana i jedzona bardzo często za czasów mojego dzieciństwa. Właściwie to jedyne warzywo jedzone zimą, kiedy nie było dostępu do innej „zieleniny”.
Pewnie wiele osób o tym nie wiem, ale kiszona kapusta, dzięki zawartości bakterii mlekowych powstałych w czasie naturalnego procesu fermentacji jest daniem niezwykle zdrowym i leczącym wiele dolegliwości.
Choć kiszenie brzmi niezbyt apetycznie, to jest jedną z najstarszych znanych już w starożytności sposobów konserwacji żywności. Podczas kiszenia dochodzi do fermentacji produktu czyli rozkładu węglowodanów i białek przez mikroorganizmy takie jak bakterie, drożdże i pleśnie.
Popularne: Plan jedzenia na którym schudnie nawet największy leń>>
W czasie fermentacji np. kapusty, wyodrębniono wiele rodzajów pożytecznych bakterii mlekowych w tym: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus. Te bakterie uważane są za probiotyki, i są niesłychanie zdrowe. Szeroko promowane na całym świecie jako przyjazne bakterie jelitowe. I słusznie, bo mają wręcz cudowną moc.
Wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe , enzymy trawienne , laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe , które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe
Jedna z organizacji naukowych Green MedInfo zgromadziła niesamowitą listę ponad 200 badań , które wykazały, że istnieje ponad 170 chorób, których leczenie powinno być wspomagane lub wyłącznie leczone probiotykami .
Te choroby to m.in:
- Zespół jelita drażliwego
- Atopowe zapalenie skóry
- Biegunka
- Alergiczny nieżyt nosa
- Nawet zwykłe przeziębienie ! ( np. w porcji 100 gr kiszonej kapusty jest aż 30 mg naturalnej wit. C)
- Oczyszczanie organizmu
Probiotyki są także zalecane przy otyłości, nadwadze, depresji i chorobach serca.
Rosyjska neurolog dr Natashy Campbell, dowiodła, że kobieca flora jelitowa może mieć wpływ na zdrowie jej dziecka. Jeżeli dziecko od urodzenia ma niewłaściwą florę bakteryjną lub równowaga bakteryjna jest zachwiana, może mieć zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych po szczepionkach.
Proszę też nie mylić kapusty kiszonej z kwaszoną.
Tu można przeczytać, dlatego kwaszona to tania podróbka kapusty kiszonej.
Oto przepis na moją ulubioną surówkę z kiszonej kapusty.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej, TO WAŻNE)
3 jabłka
3 marchewki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Jabłka pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i doprawić solą i pieprzem.
Jeśli kapusta jest dość kwaśna, można dodać więcej jeszcze jedno jabłko lub marchewkę.
Zobacz też:
Jesteś zmęczona rezygnacją z pysznego jedzenia tylko dlatego, aby schudnąć kilka kilogramów? Nie winię Cię. Kto chciałby aby jakiś znudzony dietetyk wyciągnął gotową rozpiskę i mówił Ci co masz jeść, a czego nie? Ja nie…
Zamiast mówić Ci, czego nie możesz jeść, powiem Ci co MOŻESZ>>