SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM

Cóż może być bardziej chrupiącego, soczystego i tak pysznego jak chrupiąca surówka. Choć przy moim Hashimoto nie powinna jej jeść, to jednak tak lubię kapustę, że raz na jakiś czas szaleję i zjadam WIELKĄ porcję surówki z surowej kapusty. Taka surówka ma tak dużo witamin i dobrych składników odżywczych, że przedkładam je nad zawartością goitrogenów. 

Taka porcja dostarcza mało kalorii, za to mnóstwo witaminy C, siarki i innych cennych składników, które sprawiają, że kapusta jest taka zdrowa. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność organizmu, dzięki niej można mieć piękne włosy, skórę i paznokcie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy B 1, tiaminy, która jest wykorzystywana w komórkach mięśni, serca i wątroby a także wspomaga układ nerwowy. Czas przygotować pyszną surówkę…

surówka z czerwonej kapusty Kasia Gurbacka
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY

4 szklanki posiekanej drobno czerwonej kapusty
2 duże, słodkie jabłka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki uprażonych ziarek dyni

1/2 łyżeczki soli morskiej

SOS DO KAPUSTY

3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE

*Kapusta mocno barwi skórę i wszystko wokoło, dlatego, przygotowując ją idealnie włożyć gumowe rękawiczki, a ubranie osłonic fartuszkiem:)

Kapustę poszatkować (cieniutko pokroić) i przełożyć do miski. Posolić odrobinę, aby kapusta nieco zmiękła. Jabłka umyć, wyjąc gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Nie obieram jabłek ze skóry ponieważ mam własne jabłka, których niczym nie pryskam. Jeśli jednak masz jabłka ze sklepu to lepiej usunąć z nich skórkę. 

Natkę pietruszki posiekać. Ziarka słonecznika uprażyć na złoty kolor, na patelni bez tłuszczu. Ziarka należy pilnować i od czasu do czasu „poruszać” patelenią ponieważ łatwo się przypalają. 

Składniki na sos wymieszać dokładnie w miseczce. 

Wszystkie składniki dodać do posiekanej kapusty i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać uprażone ziarka słonecznika. Surówka jest idealna jeśli postoi około 1 godziny. Wówczas smaki świetnie się połączą, jest soczysta i bardzo aromatyczna. 

Surówka z czerwonej kapusty idealnie nadaje się do przechowywania w lodówce nawet do 4 dni, w szklanym słoiku. Idealna na drugie śniadanie lub jako przekąska.