Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

jak-gotowac-kalafior

Kalafior bardzo często wykorzystywany jest jako część zupy warzywnej, sałatek i jako dodatek do obiadu. Nigdy wcześniej nie przyszło mi na myśl, aby jeść go na kolację, dopóki nie zapiekłam go w piekarniku 🙂 Jak dla mnie, smakuje o wiele lepiej, niż ten gotowany na parze. Ten przepis okazał się super pomysłem na szybką kolację, a także przekąskę.

W szczególności polecam to ekspresowe danie wszystkim zabieganym i tym, którzy nie nie lubią zbyt skomplikowanych potraw, ale stawiają na zdrową i lekką kuchnię 🙂

Popularne: Schudnij, wzmocnij swoje kości i zwalcz infekcję dzięki temu jednemu produktowi

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior zawiera 69mg witaminy C na 100 gr produktu. Jest on jednym z cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, ponieważ w jego skład wchodzą mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, cynk, fluor, sód i potrzebne witaminy K, B1, B6, E, P.

Jest świetnym składnikiem diety oczyszczającej organizm, ponieważ zawarte w nim substancje mają właściwości przeciwzapalne i antyrakowe. Chociaż nie był poddawany specyficznym badaniom, może być ciekawym urozmaiceniem diety – smakuje wybornie na słono, jak i na słodko, w otoczeniu pomarańczy i imbiru.

Jego indeks glikemiczny wynosi 15, dlatego też jest świetnym produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego cukrzyka.

Pamiętajmy, aby zarówno kalafiora i brokuła nie gotować zbyt długo! Spowoduje to utratę najważniejszych składników odżywczych. Należy przyrządzać go na parze nie dłużej niż 3-4 minuty.

Popularne: Jak przygotowywać brokuły, aby nie straciły swoich cennych właściwości?

Składniki

  • kalafior cały
  • szczypta soli, pieprzu, chili, gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • nasiona słonecznika

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Pokrój kalafior na grube plastry (tak jak widać na zdjęciu). Wyłóż je na blaszce do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Następnie posyp steki ulubionymi przyprawami i nasionami słonecznika. Ja dodałam sól, pieprz, chilli oraz gałkę muszkatołową. Wybór jest zupełnie dowolny. Piecz przez około 25-30 minut, aż plastry kalafiora się zarumienią i gotowe 🙂

Popularne: Ten olej jest najzdrowszy na świecie i wykorzystasz go nie tylko w kuchni

 

SMACZNEGO 🙂

Zobacz także

Jak smacznie przygotować udziec jagnięcy? Sprawdź ten przepis

3 pyszne kolacje, jakie możesz zrobić w wolnowarze

Czym są goitrogeny i czy przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto muszę ich unikać?