Ciasteczka śniadaniowe Kasi Gurbackiej
Na pomysł słodkich, śniadaniowych ciasteczek wpadłam, kiedy moja córka, rano, przed szkołą nie chciała jeść śniadania. Była zbyt zaspana (a właściwie nadal jest:), aby rano cokolwiek przełknąć. O ile wypije wodę z cytryną i miodem, o tyle z jedzeniem śniadania jest bardzo słabo.
Zosia nie zawsze rano ma apetyt, a ja nie chcę jej zmuszać do jedzenia. Takie ciastko spełnia swoją role idealnie…Jest słodkie i smaczne, może być zjedzone na zimno i można je zjeść w samochodzie, jadąc do szkoły:) Choć to może nie jest najzdrowsze śniadanie świata, ale mam poczucie, że zjadła zdrowy posiłek, który zapewni jej energię i potrzebne składniki odżywcze na rozpoczęcie dnia.
Te ciasteczka zdominują Twoje śniadanie, szczególnie kochają je dzieciaki. Idealne, aby zastąpić mega niezdrowe, glutenowe, przetworzone i przesłodzone płatki śniadaniowe. Ciasteczka, choć nie mają cukru są słodkie, miękkie i bardzo smaczne.
To także idealny wybór na zdrowe drugie śniadanie, do pracy i do śniadaniówki dla dzieci. Mają mnóstwo cennych składników, błonnik, witaminy i dobre tłuszcze. Robi się je w 15 minut łącznie z pieczeniem.
Śniadaniowe ciasteczka czekoladowe z dżemem truskawkowym i sezamem
SKŁADNIKI na 9 ciasteczek*
*moja szklanka ma 200 ml
3 bardzo dojrzałe małe banany (około 20 cm każdy)
1/2 średniej wielkości jabłka (ja miałam Goldeny)
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1 szklanka mąki migdałowej
2 łyżki nasion lnu (mogą być zmielone w młynku, ale ja lubię kiedy chrupią)
1 łyżka suszonych płatków kokosa lub wiórków kokosowych (bez cukru)
1 łyżeczka ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta drobnej soli morskiej
dżem truskawkowy lub inny ulubiony smak
*polewa czekoladowa opcjonalnie (z samym dżemem też są pyszne)
*jeśli chciałabyś przygotować większą ilość ciasteczek, wystarczy podwoić porcję składników.
WYKONANIE
Banany zmiksować blenderem. Dodać do nich mąkę migdałową, płatki, kokosa, len, sezam, cynamon, kakao, sól i starte na tarce o grubych oczkach połowę jabłka.
Dzięki jabłku ciasteczka są miękkie. Jeśli jednak wolisz twardsze ciastka, możesz pominąć dodawanie jabłka.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcję ciasta na blachę, uformować w koło i palcem zrobić wgłębienie, miejsce na dżem. Łyżeczką nałożyć porcję dżemu na każde ciastko.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 13 minut aż ciasteczka się upieką. Dzięki jabłku w środku będą nieco bardziej miękkie i delikatne.
Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, aby ostygły. W międzyczasie można przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku rozpuścić połowę tabliczki czekolady 70% tłuszczu z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Dokładnie wymieszać i polać ciasteczka czekoladą.
Idealnie smakują z poranną kawą, a także z mlekiem migdałowym.To także super śniadanie w biegu, jeśli rano nie zdążyłaś nic zjeść.
Smacznego:)