Płaski brzuch. 12-Dniowe wyzwanie powraca. Dołącz do nas i odbierz ponad 50% zniżki. 

Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na zimne zimowe dni. Jest bardzo zdrowa i pożywna.

Jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu i świetnie smakuje nawet po kilku dniach od przygotowania. Oprócz tego, że jej smak jest bezkonkurencyjny – to jeszcze ma mnóstwo zdrowych składników jak: dynia, pomidory, czosnek, najzdrowsze przyprawy jak imbir, kurkuma…

Do tego solidna porcja soczewicy, która jest doskonałym źródłem roślinnego białka. Oprócz tego, ma wiele wartości odżywczych, a przy tym mało kalorii. 100 gramowa porcja ugotowanej soczewicy ma tylko 116 kalorii. W dodatku jest bardzo zdrowa. Powinny ja jeść osoby, które mają problem z cholesterolem.

Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice.

Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych.

Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, aż  26 % kalorii w soczewicy pochodzi z białka, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan

Ważnym składnikiem tej zupy jest kurkuma, która ma silne działanie odżywcze i zdrowotne.

Według badania opublikowanego w nowojorskich annałach naukowych („Annals of the New York Sciences”) w 2004 roku wynika, że tetrahydrokurkumina, będąca metabolitem samej kurkuminy, występującej w żółtym proszku, przedłuża życie szczurów o 12%! Jeśli chodzi o samego człowieka, to udało się udowodnić m.in. że:

  • Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn związanych z ubocznymi produktami metabolizmu, a przede wszystkim konsumpcją alkoholu, zażywaniem narkotyków oraz leków. Samo działanie kurkuminy polega na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za rozbijanie toksyn na mniejsze cząsteczki, a także na poprawie krążenia krwi, niezbędnego dla zdrowia wątroby.
  • Kurkuma ma działanie przeciwrakowe – badania laboratoryjne wskazują, że kurkumina jest zdolna do identyfikacji komórek rakowych i wywoływanie ich autodestrukcji poprzez proces apoptozy (tzw. programowanej śmierci komórki). Ponadto, związki chemiczne zawarte w kurkumie blokują powstawania alfatoksyn oraz nitrozaminy – dwóch silnie rakotwórczych substancji. Do tej pory udało się stwierdzić skuteczność kurkum w prewencji i zwalczaniu nowotworów głowy i szyi, a także prostaty, piersi, skóry i jelita, jak również dziecięcej białaczki.
  • Kurkuma dba o zdrowie serca – badania z 2008 roku wskazują, że kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że żółta przyprawa znakomicie pobudza krążenia i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.

Przepis na zupę z kurkumą i soczewicą

Składniki:

– łyżka stołowa oliwy z oliwek
– 1 cebula, dobrze posiekana
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka stołowa imbiru, startego na tarce
– 2 łyżeczki kurkumy
– 2 łyżki przecieru pomidorowego (może być passata)
– 4-5 dużych marchewek (ok. 500g), obrane i pokrojone w kostkę
– 1 mały klin dyni, obrany i pokrojony w kostkę, powinno wyjść około 1 szklanki pokrojonej dyni
– ½ szklanki czerwonej soczewicy
– 400g pomidorów siekanych (może być passata pomidorowa)
– 1 lit wody
– sok z 1 cytryny
– kiełki fasoli Mung + ser feta (do dekoracji) + liście kolendry lub natki pietruszki

Zobacz także: PŁASKI BRZUCH 12-Dniowe wyzwanie.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na garnku, na średnim ogniu. Smaż na niej przez 2-3 minuty cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir oraz kurkumę i smaż przez kolejne 30 sekund.2. Następnie dodaj przecier pomidorowy, marchewki, dynię oraz soczewicę, pomidory z puszki i wodę. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem, następnie przykryj, żeby poddusić. Gotuj przez około 30-35 minut.
  2. Zdejmij całość z ognia, następnie umieść w blenderze i zmiksuj. Dodaj soku z cytryny i dopraw według swojego upodobania. Podawaj na gorąco, z kiełkami fasoli mung, kolendrą lub natka pietruszki i serem feta.

Jeżeli coś Ci zostanie – to ta rozgrzewająca zupa spokojnie zachowa świeżość przez 4-5 dni w lodówce, możesz ją też zamrozić, wtedy może poleżeć przez ok. 3 miesiące.

Przepis oraz zdjęcia pochodzą z zaprzyjaźnionego bloga My Darling lemon thyme.

Co jeszcze warto wiedzieć: