Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm.  Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Chlebek bananowy

Mimo swojej nazwy chlebek bananowy nie jest zwyczajnym chlebem. Jest bardziej wilgotny i słodszy w smaku, a często zdarza się, że i „bardziej przyprawiony”. Można bowiem dodawać do niego różne dodatki, np. przyprawy korzenne. Co prawda konsystencją przypomina chleb, ale w smaku już niekoniecznie. Smakuje jak ciasto, może dlatego jest tak popularny?

Jego zaletą jest również sam składnik – banany, które są dostępne praktycznie przez cały rok. Są zdrowe i maja sporo dobrych składników odżywczych. Możesz więc postawić na owoce, orzechy lub przyprawy. Zobacz moje 3 ulubione przepisy na chlebek bananowy.

1. Chlebek bananowy z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżki pasty z wanilii (ekstraktu)
  • 1 łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

Wykonanie:

Naszykuj keksówkę i wyłóż ja papierem do pieczenia. Obierz banany i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj rozgniecione banany, jajka, olej kokosowy i syrop klonowy. Wymieszaj całość, a następnie przelej ciasto do keksówki. Posyp ciasto delikatnie cynamonem i wanilią.

Piecz około godziny w 180 stopniach Celsjusza. W międzyczasie sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem czy jest upieczone (jeśli przykleja się do patyka to znaczy ze jest jeszcze za surowe i należy nadal je piec.

2. Chlebek bananowy z jabłkiem i czekoladą

Składniki:

  • 200 g mąki kokosowej
  • 15 g naturalnego kakao
  • 5 g mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 125 g cukru kokosowego (może być miód)
  • 2 jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 garści posiekanej grubo czekolady
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka. Przekładamy do blaszki. Pieczemy ok 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.

Popularne: Jak przygotować odchudzające danie

3. Chlebek bananowy z cukinią

Składniki: 

  • 1 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 banany, dojrzałe
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 jajko
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
  • 1 szklanka drobno startej cukinii

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Moją inspiracją były przepisy zamieszczone na blogach: Once upon a chef, Farmpetty, Just a taste.

Zobacz także: