Chcesz szybciej schudnąć z brzucha, jedząc pyszne dania, dołącz do programu Płaski Brzuch w 12 dni

Ten pyszny makaron carbonara to najzdrowsza wersja włoskiego dania, jaka istnieje. Połączenie kremowego sosu z jajkami i boczkiem to mistrzostwo świata, w dodatku z małą ilością kalorii.

Głównym składnikiem tego dania jest makaron z cukinii. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, szczególnie jeśli ktoś dba o sylwetkę, albo stosuje jadłospisy z Klubu Kasi. Zresztą w Klubie Kasi, w przepisach jest jej dość sporo.

Plusem cukinii jest to, że jest warzywem lekkostrawnym. Dlatego nawet osoby, które mają problemy z trawieniem mogą bezpiecznie po nią sięgać. Jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina C, A, K, PP, B1, jak również beta karoten.

Dobra wiadomość jest taka, że warzywo to ma zdolności odkwaszające organizm i jest świetnym składnikiem dla osób, dbających o linię lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach cukinii znajduje się jedynie 16kcal! W tym 0,6 g białka, 4 g węglodowanów i 0,1 g tłuszczów.

Cukinia w wersji Makaronu smakuje mi bardzo, dlatego często jej używam, zmieniając jedynie sos i dodatki. Dziś w wersji carbonara z jajkiem, śmietanką i boczkiem!

Makaron carbonara z cukinii z boczkiem i jajkami

Zapisz się na moją specjalną listę, osób które chcą szybko schudnąć z brzucha>>

Składniki na makaron carbonara z cukinii na 2 duże porcje

3 średnie cukinie starte na makaron (można użyć spirilajzera)
2 plastry wędzonego boczku (30 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 jajka
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

1 porcja ma około 380 kalorii.

Wykonanie

Cukinię pokroić na makaron spaghetti lub użyć spirilajzera. Do rondelka wlać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Jajka ubić, dodać do nich skrobie ziemniaczaną, i małymi porcjami dodawać do mleka kokosowego, cały czas mieszając, aby nie powstały „kluski”, a sos był gładki. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w dużą kostkę boczek. Dodać czosnek i makaron z cukinii, zmniejszyć ogień i mieszać, aż makaron zmięknie, ale nie będzie zbyt rozgotowany. Smażyć około 5 minut.

Następnie całość zdjąć z ognia, dodać sos i dokładnie wymieszać. POsypać świeżo posiekaną natką pietruszki i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zobacz także: