Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Kto z nas nie lubi karmelu? Słodki, przyjemnie klejący jest świetnym składnikiem deseru. Tradycyjnie karmel robi się z ogromnej ilości białego cukru, wody i soku z cytryny. Ten, który proponuję jest zdrowszy i lepszy…
Jest bez mleka, bez glutenu, nie ma przetworzonego cukru. Mimo tego jest pysznie słodkie, daje rozkosz jedzenia słodyczy i jest idealnym zakończeniem obiadu.
Pyszne karmelowe ciasto bez pieczenia
Składniki na 1 ciasto
Na spód ciasta:
1 szklanka daktyli bez pestek
½ szklanki migdałów
1 łyżeczka oleju kokosowego
Składniki na karmel:
1 szklanka daktyli bez pestek
2 łyzki oleju kokosowego
1 ½ łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
¼ – ½ szklanki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
1 szklanka orzechów nerkowca (orzechy nerkowca należy namoczyć w wodzie na co najmniej 1 godzinę…*moja wskazówka-jeśli mamy mało czasu można zalać je gorącą wodą na 15 minut)
⅓ szklanki wody
Składniki na polewę czekoladową:
¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
¼ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
¼ szklanki ciemnego kakao w proszku
aż ślinka cieknie na sam widok takiego ciasta…
Wykonanie
Pierwszy przygotowujemy spód ciasta. Do miksera wkładamy daktyle bez pestek, migdały i olej kokosowy. Miksujemy programem pulsacyjnym, lub włączamy mikser i za chwilę go wyłączamy. Wszystkie składniki powinny mieć konsystencję drobnych okruszków.
Naszykować blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i przełożyć masę daktylową. Ugnieść łyżką lub dłonią, w miarę równo, tak, aby spód był zwarty. Włożyć do zamrażarki.
Szykujemy karmel…
Wszystkie składniki na karmel wkładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy na jednolitą masę. Jesli składniki nie chcą się połączyć, można dodać odrobinę więcej wody, ale proszę dodawać po trochu…aby masa nie była zbyt rzadka.
Wyjąć spód z zamrażarki, wylać na nim masę karmelową i ponownie włożyć do zamrażarki aż masa stężeje. Trwa to około 1 godziny. Jeśli masz większą blachę, może więcej.
W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
W małym garnuszku podgrzewamy na małym ogniu olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Kiedy masa karmelowa zastygnie, należy wyjąć ciasto z zamrażarki i polać polewą czekoladową. Wstawić ponownie do zamrażarki na około 15 minut. Potem wyjąć i pozostaje już tylko delektować się słodkim, rozkosznie miękkiem i aksamitnym ciastem.
To karmelowe ciasto należy przechowywać w lodówce. Nadaje się tez do mrożenia.
Przepis na ciasto i zdjęcie pochodzi z ulubionego bloga foodmatters.com