Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Kto z nas nie lubi karmelu? Słodki, przyjemnie klejący jest świetnym składnikiem deseru. Tradycyjnie karmel robi się z ogromnej ilości białego cukru, wody i soku z cytryny. Ten, który proponuję jest zdrowszy i lepszy…

Jest bez mleka, bez glutenu, nie ma przetworzonego cukru. Mimo tego jest pysznie słodkie, daje rozkosz jedzenia słodyczy i jest idealnym zakończeniem obiadu.

Pyszne karmelowe ciasto bez pieczenia

Składniki na 1 ciasto

Na spód ciasta:

1 szklanka daktyli bez pestek
½ szklanki migdałów
1 łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na karmel:

1 szklanka daktyli bez pestek
2 łyzki oleju kokosowego
1 ½ łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
¼ – ½ szklanki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
1 szklanka orzechów nerkowca (orzechy nerkowca należy namoczyć w wodzie na co najmniej 1 godzinę…*moja wskazówka-jeśli mamy mało czasu można zalać je gorącą wodą na 15 minut)
⅓ szklanki wody

Składniki na polewę czekoladową:

¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
¼ szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
¼ szklanki ciemnego kakao w proszku

aż ślinka cieknie na sam widok takiego ciasta…

Wykonanie

Pierwszy przygotowujemy spód ciasta. Do miksera wkładamy daktyle bez pestek, migdały i olej kokosowy. Miksujemy programem pulsacyjnym, lub włączamy mikser i za chwilę go wyłączamy. Wszystkie składniki powinny mieć konsystencję drobnych okruszków.

Naszykować blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i przełożyć masę daktylową. Ugnieść łyżką lub dłonią, w miarę równo, tak, aby spód był zwarty. Włożyć do zamrażarki.

Szykujemy karmel…

Wszystkie składniki na karmel wkładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy na jednolitą masę. Jesli składniki nie chcą się połączyć, można dodać odrobinę więcej wody, ale proszę dodawać po trochu…aby masa nie była zbyt rzadka.

Wyjąć spód z zamrażarki, wylać na nim masę karmelową i ponownie włożyć do zamrażarki aż masa stężeje. Trwa to około 1 godziny. Jeśli masz większą blachę, może więcej.

W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

W małym garnuszku podgrzewamy na małym ogniu olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Kiedy masa karmelowa zastygnie, należy wyjąć ciasto z zamrażarki i polać polewą czekoladową. Wstawić ponownie do zamrażarki na około 15 minut. Potem wyjąć i pozostaje już tylko delektować się słodkim, rozkosznie miękkiem i aksamitnym ciastem.

To karmelowe ciasto należy przechowywać w lodówce. Nadaje się tez do mrożenia.

Przepis na ciasto i zdjęcie pochodzi z ulubionego bloga foodmatters.com

Zobacz też: