Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Quinoa czy po polsku komosa ryżowa – to jedno z bardzo popularnych i modnych ziaren. Quinoa jest bardzo zdrowe i bogata w składniki odżywcze. Z tego powodu warto włączyć ją do codziennego menu.

Korzyści dla zdrowia z jedzenia ziaren quinoa, są ogromne. Po pierwsze jest bezglutenowa, bardzo delikatna i pożywna. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu, ryboflawiny oraz manganu. JUz jedna szklanka ugotowanej quinoa dostarcza, ponad 10% dziennego zapotrzebowania na witaminy B1, B2 i B6. To bardzo ważne witaminy dla Hashimotek, osób z depresją, lękami, nerwicą.

Istnieją trzy główne rodzaje: biała, czerwona i czarna quinoa. Moja ulubiona to ta klasyczna biała. Choć w przepisach świetnie wyglądają też dwie pozostałe odmiany.

Oto 7 przepisów z quinoa w roli głównej. 

1. Kokosowe śniadanie z quinoa

Składniki

1/2 filiżanki suchego quinoa
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty waniliowej (lub olejki waniliowego)
1/2 łyżeczki cynamonu + szczypta do posypania
szczypta soli
1 banan
1/3 filiżanki prażonych orzechów pekan (mogą być orzechy włoskie, laskowe, migdały)

Wykonanie

  1. Przełóż quinoa na sito i przepłucz wodą kilka razy. Umieść quinoa, mleko kokosowe, cynamon, wanilię w rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  2. Podziel na dwie miski, następnie umieść na górze banany, orzechy i trochę mleka kokosowego, posyp cynamonem i gotowe!

 

2. Pomidorowo-bazyliowa sałatka z quinoa

Składniki

1 ½ szklanki bulionu z warzyw
1 ½ łyżeczki soli himalajskiej
2 szklanki suchego quinoa

Pesto
2 ząbki czosnku
3 szklanki liści bazylii
¼ szklanki prażonych migdałów
¼ filiżanki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
Koszerna sól do smaku
⅓ filiżanki prażonych migadałów
1 szklanka pomidorów cherry

Wykonanie

  1. W średniej wielkości garnku na średnim ogniu doprowadź bulion warzywny do wrzenia. Dodaj quinoa, ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Następnie zgaś ogień i zostaw quinoa w garnku pod przykrywką przez kolejne 15 minut. Wymieszaj widelcem i ostudź. Możesz doprawić solą do smaku.
  2. Wrzuć do blendera czosnek, bazylię, migdały, oliwę i ocet, zmiksuj wszystko, dopraw solą.
  3. Wlej pesto do quinoa, delikatnie wymieszaj, aż całość pokryje się pesto. Dopraw do smaku solą, dodaj migdały, pomidorki i umieść w półmisku lub misce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Zobacz także: Stosuj urozmaiconą dietę opartą na składnikach, które spalają tłuszcz.

3. Sezamowo imbirowa sałatka z quinoa i kurczakiem

Składniki

2 grillowane piersi z kurczaka

1 ½ szklanki quinoa, wypłukane i osuszone
3 szklanki bulionu z kurczaka (lub bulionu warzywnego)
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 zielone cebula, cienkie plasterki
½ szklanki fasolki (może być drobny „jaś”, a nawet fasolka szparagowa)

Sos sezamowo-imbirowy
2 łyżki szczypiorku
1 czerwona papryczka chili
2 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
½ łyżeczki czerwonej papryki

Wykonanie

  1. Quinoa opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej bulion, dodaj quinoa o zagotuj. Zmniejsz ogień, nakryj pokrywką i gotuj przez 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.
  2. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki sosu i dokładnie zmiksuj.
  3. Do garnka z quinoa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, szczypiorek, ugotowaną fasolkę i wymieszaj z sosem.
  4. Umieść quinoa na talerzu i dodaj kolendrę. Podawaj na ciepło, choć takie chłodne w postaci sałatki, smakuje równie dobrze.

4. Sałatka quinoa z cydrem i słodkimi ziemniaczkami

Składniki

Quinoa
1 ¼ szklanki cydru jabłkowego
1 szklanka białego quinoa
1 łyżeczka soli kamiennej

Sałatka
2 słodkie bataty, obrane i pokrojone na kawałki, wielkości kęsa
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
2 jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
¼ czerwona cebula, pokrojona w małą kostkę
¼ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki prażonych orzechów
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

Sos
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki cydru jabłkowego
3 łyżki octu jabłkowego
¼ filiżanki oliwy z oliwek

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W małym garnku, umieść cydr jabłkowy, quinoa i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejszyć ogień i nakryj pokrywką. Gotuj przez 15 minut.
  3. Wymieszaj słodkie ziemniaki z 3 łyżkami oleju i soli, piecz na tacce w piekarniku przez 17 minut, aż się zarumienią.
  4. Wymieszaj czosnek, musztardę Dijon, cydr jabłkowy, ocet jabłkowy i oliwę z oliwek i zmiel w blenderze. Dopraw solą.
  5. Gdy quinoa jest gotowe, wymieszaj je widelcem i ostudź trochę. Do quinoa dodaj  czerwoną cebulę, żurawinę i natkę pietruszki. Dodaj kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszaj.
  6. Do miski włóż posiekaną kapustę pekińską, upieczone bataty, quinoa i pozostałe składniki.

Zobacz także: Proste i szybkie dania, które przygotujesz nawet rano przed pracą.

5. Tajska sałatka quinoa

Składniki

Quinoa
1 ¼ filiżanki bulionu z kurczaka
1 szklanka białego quinoa

Sałatka
1 żółta papryka, posiekana w kostkę
1 czerwona papryka, posiekana w kostkę
½ czerwona cebula, posiekana w kostkę
2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka
½ szklanki posiekanych świeżych liści mięty
½ szklanki posiekanej bazylii
½ szklanki prażonych orzeszków ziemnych, plus 2 łyżki do przybrania
4 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki

Sos
⅓ szklanki posiekanej trawy cytrynowej
1 łyżeczka imbiru, obrany i posiekany
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
⅓ filiżanki octu jabłkowego
¼ filiżanki oliwy z oliwek
sól koszerna

Wykonanie

  1. Quinoa opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej bulion, dodaj quinoa o zagotuj. Zmniejsz ogień, nakryj pokrywką i gotuj przez 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.
  2. Gdy gotuje się quinoa, przygotuj sos. Trawę cytrynową zgnieć, tak jak czosnek, a następnie wrzuć do blendera, posiekany imbir, czosnek, chili, miód, masło orzechowe, ocet, olej roślinny. Dobrze wymieszaj, dopraw solą do smaku.
  3. Wymieszaj quinoa w dużej misce z papryką, czerwoną cebulą, kurczakiem, miętą, bazylią i orzeszkami. Dodaj kilka łyżek sosu i wymieszaj, dopraw.
  4. Na talerzu połóż kapustę pekińską, a następnie umieść na niej sałatkę quinoa, skrop sosem i posyp posiekanymi orzeszkami.

6. Kubańska sałatka z quinoa

Składniki

Quinoa
1 szklanka quinoa
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 zielone cebule, w kostkę
pieczone słodkie ziemniaki
2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
sól koszerna

Czarna fasola
1 szklanka czarnej ugotowanej fasoli
½ dużego dojrzałego awokado
2 łyżeczki posiekanej kolendry
½ łyżeczki soku z limonki
3 szklanki zieleniny, np. rukoli
1 szklanka pomidorków cherry, przeciętych na pół

Sos
¼ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki ciepłej wody
1 ząbek czosnku
⅛-¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Umieść nerkowce w szklance i zalej je gorącą wodą, mocz przez ok. 20 min.
  3. W średniej wielkości garnku, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia bulion warzywny, z kminkiem i solą. Dodaj quinoa i wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 20 min. Wyłącz ogień, zostaw w garnku na 15 minut. Następnie wymieszaj widelcem, dodaj zieleniny. Dopraw solą.
  4. Podczas gdy gotuje się quinoa – wymieszaj słodkie ziemniaki z 2 łyżkami oleju, dodaj cynamon, sól i upiecz w piekarniku, piecz przez 17 minut.
  5. Podsmaż fasolę na małej patelni.
  6. Rozgnieć awokado, dodaj sok z limonki, kolendrę, wymieszaj wszystko.
  7. Umieść całość w dwóch miskach, po połowie.
  8. Odcedź nerkowce, wrzuć do blendera, dodaj czosnku, pieprzu, oliwy, soku z cytryny i agawy, wymieszaj wszystko.
  9. Polej sałatkę sosem.

Zobacz także: Odchudzanie nie musi być nudne, poznaj tych 25 niezwykłych przepisów!

7. Placki z quinoa z jajkiem


Składniki

1/3 szklanki quinoa
2/3 szklanki wody
1 1/2 szklanki obranych startego i surowego ziemniaka
1 duże jajko
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
2 zielone cebule
1 i ½  łyżeczki oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj quinoa i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłącz i zostaw na 6 minut w garnku. Delikatnie wymieszaj widelcem.
  2. W dużej misce wymieszaj ugotowane quinoa z jajkiem, startym ziemniakiem, pieprzem i solą. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj ½ łyżeczki oleju kokosowgo. Umieść 1/3-1/2 szklanki mieszanki quinoa na patelni i podsmaż z dwóch stron, aż się zezłoci. Zrób tak z resztą mieszanki.

 

Zobacz także: