Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Vital Detox
Pyłek pszczeli – czy warto go używać?
Jaki jest skład pyłku pszczelego?
Pyłek pszczeli służy za pokarm młodym pszczółkom. Uważany jest za jeden z najbardziej odżywczych produktów naturalnych. Pyłek to drobne brązowo – złociste kuleczki, transportowane przez pszczoły do ula. Każda składa się z ponad 100 tysięcy pyłków dzikich kwiatów. Zawiera około 40% wysoko przyswajalnego białka. Z tego powodu jest świetnym uzupełnieniem w białko diety wegetariańskiej. Ponadto zawiera wolne aminokwasy i witaminy, w tym B-kompleks i kwas foliowy, a także żelazo i wapń.
Popularne: Czy ten tłuszcz, to kolejny „super food” ?
Pyłek pszczeli dla zdrowia
Ze względu na działanie antyhistaminowe łagodzi alergie. To również naturalny antybiotyk. Pyłek kwiatowy oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki zawartości witamin z grupy B, pozwoli w naturalny sposób uporać się z bolesnymi aftami.
Zawartość magnezu niweluje skutki picia zbyt dużej ilości kawy. Pyłek kwiatowy wspomaga koncentrację, pamięć, dodaje energii, więc po włączeniu go do diety możliwe, że nie będziemy potrzebować małej czarnej. Chyba że nic nam nie zastąpi zapachu palonych ziaren.
Ze względu na zwartość kwasu foliowego, pyłek pszczeli zalecany jest parom starającym się o dziecko. Poprawia spermatogenezę u mężczyzn i stymuluje owulację u kobiet. W naturalny sposób zwiększa szansę na zapłodnienie, a także chroni przed poronieniem.
Zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych, regulując poziom cholesterolu.
Pyłek pszczeli dla urody
Pyłek kwiatowy hamuje wypadanie włosów i wspomaga ich porost. Sprawdzi się w walce z trądzikiem, nie tylko jako wewnętrzne remedium, ale również w formie maseczki. Ponadto zapobiega objawom starzenia się skóry, ma działanie liftingujące, pomaga zlikwidować pękające naczynka i przebarwienia skórne.
Pyłek kwiatowy to naturalny i bezpieczny składnik diety, który dzięki zawartości lecytyny pomaga zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się tkanki tłuszczowej. Jednocześnie reguluje apetyt, hamuje napady głodu, przeciwdziałając zaburzeniom odżywiania. Przywraca też równowagę systemowi trawiennemu, łagodząc biegunki i zapobiegając zaparciom.
Zobacz też: Przepisy na kokosowe kosmetyki odmładzające skórę i włosy?
Pyłek pszczeli dla dobrego samopoczucia
Pyłek kwiatowy ma tak zbawienne działanie na organizm, że łagodzi głód alkoholowy, poprawia nastrój, a osobom cierpiącym na depresję i przyjmującym leki farmakologiczne, pozwala zmniejszyć ich dawkę. Wzmacnia siłę i wytrzymałość organizmu, więc pozwala odnosić lepsze wyniki w pracy, niwelując uczucie wyczerpania. Zmniejsza rozdrażnienie, jest więc zbawienny dla osób narażonych na stres.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Dorośli: 1 łyżeczkę kulek pyłku pszczelego rozpuszczamy w letnim płynie, na przykład w wodzie, mleku, herbacie. Zostawiamy na kilka godzin do rozpuszczenia. Dla poprawienia walorów smakowych możemy miksturę dosłodzić miodem, sokiem malinowym lub ksylitolem. Popijamy.
Dzieci: ½ łyżeczki pyłku pszczelego rozpuszczamy w ulubionym napoju, na przykład kompocie, herbacie owocowej, kakao.
Pyłek możemy również zmielić i posypywać nim potrawy, na przykład sałatki, koktajle, jogurty. Trzymajmy go w szczelnie zamkniętym słoiku. Zamiast inwestować w syntetyczne witaminy, wypróbuj naturalny i skuteczny pyłek pszczeli.
Zobacz też:
Bibliografia:
http://www.naturalnews.com/030466_bee_pollen_longevity.html, http://foodmatters.tv/articles-1/10-amazing-health-benefits-of-bee-pollen, http://www.bee-pollen-health.com/