Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Jest bogactwem ziaren i orzechów, nie zawiera glutenu, a przy tym ma piękny cynamonowy zapach. Ten chlebek może być doskonałą śniadaniową alternatywą dla owsianki czy zwykłego pełnoziarnistego chleba. Ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych i stanowi doskonały zastrzyk energii na cały dzień.
Chleb z ziarnami i cynamonem możesz jeść z masłem, choć już sam w sobie jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Dowiedz się, jak krok po kroku go wykonać.
PRZEPIS NA CHLEB Z ZIARNAMI I CYNAMONEM
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
3/4 szklanki orzechów laskowych (drobno pokrojonych)
1 szklanka rodzynek
2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego (niemielonego)
1/3 szklanki babki płasznik
3 łyżki nasion chia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
Na nadzienie:
1 łyżka cynamonu
3 i 1/2 łyżki cukru kokosowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp kaszę jaglaną, słonecznik, pestki dyni i orzechy laskowe i podpraż je w piekarniku, co jakiś czas mieszając, na około 15-20 minut. W międzyczasie zalej wrzątkiem rodzynki, pozostaw na moment, a następnie dokładnie odsącz i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj ze sobą podprażone ziarna, płatki owsiane, siemię lniane, babkę płasznik, nasiona chia, cynamon oraz sól. Dodaj wodę, olej kokosowy, syrop klonowy, rodzynki, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto rękami, do momentu, kiedy ciasto zrobi się zbite. W małej misce połącz ze soba cynamon i cukier.
Foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej 1/3 ciasta, a następnie poprósz jego wierzch 1/2 mieszanki cynamonu i kokosowego cukru. Tę czynność powtórz z kolejną 1/3 ciasta, a z pozostałej części ułóż delikatną „kopułę”, która będzie wierzchnią warstwą chleba. Formę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto na około 4 godziny (lub na całą noc).
Rozgrzej piekarnik na 175°C, odkryj ciasto i piecz je przez około 1,5 godziny, do momentu, kiedy chleb nie zyska złocistego koloru (po godzinie pieczenia, zerkaj co jakiś czas na ciasto). Pozostaw chleb do schłodzenia na około 2 godziny. Chleb możesz jeść sam z dodatkiem masła. Możesz go trzymać w lodówce do tygodnia.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Snixy Kitchen