Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Ostatnio do wielu moich przepisów dodaję herbaty matcha, która ma niesamowicie wiele zdrowotnych korzyści.Działa ona lepiej niż „zwykła” zielona herbata. Przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność i obniża poziom cholesterolu. Jest też kopalnią antyoksydantów. Jedna filiżanka matchy, ma tyle przeciwutleniaczy co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty!

Popularne: Prawie 20 kg w pół roku? Zobacz, jak to zrobiła Jola!

babeczki-przepis

Korzyści ze spożywania herbaty matcha:

Matcha ma 6,2 razy więcej antyoksydantów niż jagody goji, 7 razy więcej niż ciemna czekolada, 17 razy więcej niż jagody i 60,5 razy większa niż szpinak.

Nieźle, prawda! macha…a to dopiero początek jej cudownego działania.

1. Działa antyrakowo

Matcha zawiera silne antyoksydanty zwane katechinami, które niszczą wolne rodniki. Najsilniejszym katechinem w zielonej herbacie jest EGCG (galusan epigallokatechin), który uważany jest przez środowiska medyczne za silny związek anty-cancerogenny.

W 2003 na uniwersytecie w Colorado w jednym z badań potwierdzono, że w 1 filiżance zielonej herbaty matcha jest o 137 razy więcej przeciwutleniacza EGCG niż w filiżance „zwykłej” zielonej herbaty.

2. Działa odmładzająco.

Jednym z miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej jest Okinawa w Japonii. Długowieczność Japończyków z Okinawy, wynika min. z picia zielonej herbaty matcha. Jest to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii.

3 . Zapobiega chorobom serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL

W 2011 roku w Journal of Clinical Nutrition przeprowadzono badania, które wykazały, że podawanie zielonej herbaty matcha, znacznie obniżona w surowicy krwi poziom cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL.

4 . Ma działanie odchudzające.

Ekstrakt z zielonej herbaty tak bogatej w katechiny jak matcha, ma właściwości termogeniczne (spalające tłuszcz), pomaga w tym także zawartość kofeiny bo w jednej szklance jest jej aż 73 mg. W jednym z badań, przeprowadzonych przez Journal of Clinical Nutrition, stwierdzono, że spożywanie zielonej herbaty przyspieszyło spalanie tłuszczu z 8-10% do 35-43% dziennie.Inne badania wykazały, że ćwicząc, natychmiast po wypiciu zielonej herbaty matcha, można spalić o 25% więcej tłuszczu. Super… Wniosek jest taki, że zielona herbata, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu nie tylko podczas ćwiczeń, ale także w „spoczynku”

5. Oczyszcza organizm z toksyn. Zapewnia szybki detox.

Ponieważ matcha rośnie w cieniu, zawiera więcej chlorofilu. Chlorofil to barwnik odpowiedzialny za zielony kolor. Chlorofil jest „słoneczną energią”, która daje życie.
Istnieją liczne dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób w tym raka i miażdżycy. Jest najbardziej zasadowym pokarmem na ziemi. Oczyszcza jelita, wątrobę, zwalcza anemię, ma działanie bakterjobójcze. Jednym słowem jest super składnikiem.

6. Rozjaśnia umysł.

Matcha zawiera do 5 razy więcej L-teaniny niż „zwykła” zielona herbata.
L-teanina jest aminokwasem o właściwościach psychoaktywnych, działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu. Łagodzi stres i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Chociaż matcha zawiera trochę kofeiny to relaksujące właściwości L-teaniny
zostają zrównoważone.

7. Zawiera sporo błonnika

Matcha zawiera dość dużo łatwo przyswajalnego błonnika. W 1 g jest go 0,3 g. Naturalny błonnik ułatwia wypróżnianie i stabilizuje poziomu cukru we krwi.

8. Dodaje energii i sił witalnych.

1 filiżanka naprawdę daje niezłego „kopa”. Jeśli czujesz się senna, to macha doskonale zastępuje kawę. Po takiej filiżance nie trzęsą się ręce jak po kawie, a osoby bardziej wrażliwe na działanie kawy nie odczuwają „rewolucji” w brzuchu.

Jej moc wynika także z tego, że spożywa się nawet jej listki, które są zmielone na proszek. Zamiast wyrzucać liście, w matcha je wypijesz, co zwiększa jej działanie antyoksydacyjne. Zresztą liczby mówią same za siebie.

Babeczki z herbatą matcha  są bardzo proste w wykonaniu. Wiem, że nie każda z nas może spędzić pół dnia na gotowaniu lub pieczeniu, a szczególnie wtedy, gdy najdzie nas ochota na słodkie 🙂 Musi być szybko, a przede wszystkim smacznie i zdrowo. Dlatego też ten przepis jest idealny dla osób, które lubią poeksperymentować w kuchni, ale nie chcą stracić na to zbyt wiele czasu.

Jeśli zdecydujesz się spróbować tych babeczek, koniecznie daj znać, czy smakowały 🙂

Składniki na babeczki

  • 1/4 szklanki mąki kokosowej (50 g)
  • 3 łyżki herbaty matcha
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 duże, wiejskie jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego

Wartość odżywcza 1 babeczki:

Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 3,6 g
Błonnik: 0,16 g
Kalorie:
86 kcal

Ważne: Stosując moją dietę możesz jeść desery. Nie musisz sobie ich odmawiać!

Składniki na polewę

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka kokosowego w proszku
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżka orzechów laskowych

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową, herbatę matcha, sól i sodę oczyszczoną. Dodaj jajka, olej kokosowy oraz syrop klonowy i mieszaj do całkowitego połączenia się składników. Tak wykonaną masę przełóż do specjalnej foremki na muffinki i piecz przez około 15-18 minut.

Wszystkie składniki na polewę rozpuść w rondelku, cały czas mieszając. Polej ją na każdą babeczkę, a następnie oprósz orzechami.

Na patelni bez tłuszczu upraż orzechy laskowe, aż do momentu kiedy ciemna skórka zacznie schodzić. Jeszcze gorące przełóż na ściereczkę, zawiń je i potrząśnij kilka razy, do momentu kiedy ciemne łupinki zostaną usunięte. Tę skórkę, która „nie odejdzie” można pozostawić. Następnie należy je posiekać.
Ja lubię „czuć je pod zębami” więc siekam dość niedbale, na większe kawałki.
upieczone babeczki z herbatą matcha bez polewy…
Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę, aby ostygły.
Kolor babeczek z herbatą matcha jest piękny, ślicznie zielony…
Gotowe, polane masą czekoladową i posypane uprażonymi, chrupiącymi orzeszkami.
Jak widać na powyższym zdjęciu, babeczki wyszły przepysznie, bo zniknęły w mig. Cała rodzina była nimi zachwycona, dlatego też niedługo planuję zrobić je ponownie 🙂

SMACZNEGO!

Zobacz także:

Przepis na przepyszne i proste kokosanki o nieziemskim smaku

3 składnikowe, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym

PROSTE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z ŻURAWINĄ