Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „100 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Oto prosty przepis na placki z batatów czyli słodkich ziemniaków. Szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Nie zawierają glutenu, za to mnóstwo zdrowych składników. Idealnie smakują z rukolą i awokado. Mogą je jeść osoby, które chorują na niedoczynność tarczycy i Hashimoto, a także osoby, które należą do mojego Klubu Kasi.
Uwielbiam bataty, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale też dają ogromne pole do kulinarnych popisów.
Słodkie ziemniaki (bataty) i ich właściwości dla zdrowia
Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.
1.W batatach znajdziemy dużo witaminy B6, która jest nazywana pogromcą homocysteiny, czyli związku chemicznego z grupy aminokwasów, który odpowiada za powstawanie zmian miażdżycowych, wystąpienie udaru mózgu i zawału serca.
2. Bataty są też cennym źródłem witaminy D, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Niedobory witaminy D, mogą powodować zmniejszoną produkcję dopaminy, co może powodować obniżony nastrój, zatem witamina D i same bataty są polecane tym, którzy cierpią na depresje.
3. Mają dużo witaminy C, która odgrywa istotną rolę w budowie kości, zębów, tworzeniu komórek krwi, wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i przyspiesza gojenie się ran. Witamina C wspomaga walkę z wirusami oraz pozwala lepiej radzić sobie ze stresem.
4. Bataty są polecane cukrzykom, ponieważ jak pokazały badania przez to, że spowalniają wchłanianie się cukrów w organizmie, redukują poziom insuliny i mają wpływ na poprawę funkcjonowania komórek trzustki, warzywa te mają niski indeks glikemiczny przy swoich właściwościach odżywczych.
5.W batatach znajdziemy dużo polifenoli, zwalczających wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się organizmu oraz powstawania wielu chorób, w tym nowotworów.
6.Bataty zawierają dużo błonnika, który przyspiesza przejście mas pokarmowych przez układ trawienny, spowalnia wchłanianie się tłuszczów i cukrów do organizmu, zatem korzystnie działa na pracę przewodu pokarmowego.
7.Bataty są źródłem potasu, który jest bardzo istotny dla pracy układu nerwowego i nerek. W warzywach tych znajdziemy też żelazo, które wzmacnia odporność na stres i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i magnez, który z kolei wzmacnia serce oraz układ krwionośny.
8.Bataty jak inne warzywa o kolorze pomarańczowym zawierają dużo karetonoid, które odpowiadają za dobre funkcjonowanie wzroku, są też doskonałymi antyoksydantami, opóźniającymi procesy starzenia się komórek i zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów. Badania wykazały też, że wysoki poziom karetonoidów we krwi zmniejsza nie tylko groźbę zachorowania na raka, ale i nawroty choroby u osób, które zostały dotknięte nowotworem.
Przepis i zdjęcie pochodzi z mojego ulubionego bloga foodmatters.com
Proste placki z batatów z rukolą
Składniki na 1 porcje
1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure (około 1 średnia sztuka)
2 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia
Do placków
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
1 garść świeżej rukoli
1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
(opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej
Wykonanie
Ugotuj batata, zgnieć go widelcem na pure. Do miski włóż pure z batatów, dodaj roztrzepane jajka, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj dokładnie na ciasto.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nałóż porcję ciasta na placki. Smaż aż pęcherzyki powietrza pokażą się na placku, następnie, przewróć placka na drugą stronę i smaż aż lekko się zrumieni. Powtórz tę samą czynność z pozostałym ciastem.
Jeśli używasz jogurtu lub śmietankę kokosowa przełóż ją do kubeczka, dodaj posiekane zioła. Awokado przekrój na pół, wyjmuj pestkę i nożem, jeszcze w skórce, pokrój w kostkę.
Na porcje placków wyłóż rukolę, polej śmietanką kokosową i dodaj awokado.
Smacznego:) a jeśli przepis Ci posmakował zostaw komentarz i udostępnij ten przepis koleżance, znajomym, rodzinie:)