Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Śniadanie, to pierwszy posiłek dnia, ma nie tylko dostarczyć energii, ale też obudzić Twoje ciało i zrównoważyć hormony. Ważne, aby ten pierwszy posiłek był bardzo odżywczy.

Oto zdrowe wybory śniadaniowe, które wspierają hormony, nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi, a przy tym, zaspokoją Twój apetyt. Oto super śniadania, dla każdego kto jest na Diecie VENUS, chce utrzymać wagę po diecie, albo po prostu chce jeść zdrowo.

Oto jak pysznie możesz jeść, a jednocześnie chudnąć, wszystko zgodne z Dietą Venus. Jeśli chcesz schudnąć, to rozpisany plan diety możesz zamówić na www.dietavenus.pl

5  NIESŁODKICH zdrowych śniadań na Diecie Venus

  1. Sałatka z komosy ryżowej z awokado i jarmużem

Awokado to wspaniały owoc na śniadanie. Ma mnóstwo dobrych tłuszczy i jest bardzo odżywcze. Nie wymaga gotowania, więc zachowuje wszystkie cenne składniki. W połączeniu z komosa ryżową i zielonymi liśćmi, dostarczysz białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów, które dadzą Ci uczucie sytości na kilka godzin.

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 awokado, obrane, połowę i zagłębione
1/4 czerwona cebula drobno pokrojona
garść kolendry (lub natki pietruszki)
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
sok z 1/2 cytryny
sól morska do smaku
WARZYWA
1 garść świeżego jarmużu
1 garść świeżego szpinaku
1 garść świeżych ziół (pietruszka, mięta, bazylia)
olej kokosowy lub masło do smażenia

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

Wykonanie

Na patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy, włóż szpinak i jarmuż, podsmaż 2-3 minuty, aż wszystko zmięknie.
W misce wymieszaj awokado, cebule, kolendrę lub natkę pietruszki, cayenne, cytrynę i praw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni bez tłuszczu, włóż wcześniej ugotowaną komosę ryżową, aby nieco ja ogrzać i zjeść ciepłe śniadanie. Dodaj awokado i zieleninę.

2. Szakszuka, przepis na pieczone jajka z warzywami

Składniki na 2 porcje (całość ma 700 kalorii) 1 porcja ma 350 kalorii

6 jajek
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1/2 średniej wielkości bakłażana
1 świeży pomidor pokrojony w kostkę
400g pomidorów krojonych w zalewie (ze słoika)
3 kostki mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)
1 łyżeczka sosu harissa
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki suszonej

sól morska i czarny pieprz
1/4 szklanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 °C.
Paprykę i bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, włóży pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana i podsmaż je na średnim ogniu, aż nieco zmiekną.
Dodaj pomidory, pastę pomidorową, sos harissa, kminek, paprykę, sól, pieprz i wodę i gotuj na małym ogniu przez 10 do 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Tuż przed końcem gotowania dodaj mrożony szpinak. Zamieszaj i pozostaw na kilka minut aż szpinak rozmarznie.

Jesli masz patelnię w którą można włożyć do piekarnika, to pozostaw na patelni warzywa z sosem i wbij do nich 6 jajek. Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż jajka lekko się zetną.

Jeśli nie masz patelni w której można zapiekać, przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, wbij jajka i zapiekaj 10-15 minut.

Zdjęcie pochodzi z bloga toriavey.com

3. Frittata z porem i szpinakiem

Składniki dla 4 osób

10 dużych wiejskich jajek
10 cm kawałek z białej części pora
2 garście świeżego szpinaku

1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu (ja używam pieprzu z tego przepisu)

mix sałat do podania z frittatą
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła

Wykonanie

Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami.

Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.

Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe…

4. Szpinakowa zapiekanka z jajkiem i słodkim ziemniakiem

Składniki na 4 porcje

8 jajek
2 garście świeżego szpinaku
3/4 szklanki słodkich ziemniaków-batatów (obranych i startych na grubych oczkach tarki)
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki papryki
sól i pieprz do smaku
awokado (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Ubij jajka w dużej misce. Dodaj starte słodkie ziemniaki, szpinak, cebulę i przyprawy. Wymieszaj razem.
  3. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i wlej całą masę.
  4. Piecz przez 30 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika i udekoruj pokrojonym awokado.

5. Kanapka z chlebkiem z kalafiora

Składniki na 18 kromek chleba 

2 szklanki surowego, startego na tarce kalafiora (1 kalafior)
4 jajka
1 szklanka zmielonych migdałów (100 gramów)
3 łyżeczki kurkumy w proszku
½ łyżeczki soli morskiej

Do kanapki można włożyć ulubione warzywa, pastę z awokado czy pastę z czerwonych buraczków.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180* C, blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.
  2. Rozbij 4 jajka do średniej wielkości miski, wymieszaj je z resztą składników.
  3. Wylej otrzymaną masę na blachę do pieczenia, a następnie wygładź ją tak, aby miała około 1/2 centymetrów grubości.
  4. Piecz przez 30 minut, tak długo, aż się zarumieni.
  5. Wystudź do temperatury pokojowe, a następnie zdejmij chleb z blachy.
  6. Pokrój otrzymany chlebek na 18 kawałków i serwuj np. z hummusem, pastą z awokado, pastą z buraczków. Możesz dodać sałatę i ulubione warzywa.

Zobacz także:

Jedzenie, które pomogło ponad 1,000+ kobiet, pozbyć się tłuszczu z brzucha !

Oto co się dzieje z tłuszczem na brzuchu, kiedy jesz ten rodzaj tłuszczu!

Zobacz co się dzieje z tłuszczem na brzuchu kiedy jesz 1 łyżkę tego oleju codziennie