Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Niewiele osób wie, że awokado jest w istocie owocem. Jeszcze mniej zdaje sobie z sprawę z dobroczynnych właściwości… jego pestek!

pestka awokadoAwokado to owoc uwielbiany przed dietetyków, niezależnie od wyznawanego nurtu. Bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także potas, żelazo, cynk, miedź i magnan, awokado jest wspaniałym dodatkiem do codziennej diety. Niestety, w większości domów je się z ochotą miękki, zielony miąższ, podczas gdy solidna pestka ląduje w koszu na śmieci. A szkoda…

Jak wykorzystać pestkę od awokado?

Okazuje się, że pestka pod kątem wartości odżywczych jest jeszcze bogatsza niż sam owoc i wyróżnia się zdecydowanie na tle innych warzyw i owoców bogactwem antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli i flawonoli, a także aminokwasów oraz błonnika spożywczego. Dobra wiadomość jest taka, że z pozoru niejadalną pestkę można bez przeszkód konsumować! Poza tym, nadaje się ona także do użytku zewnętrznego, służąc zdrowiu i urodzie. Jak ją zatem rozgryźć?

Popularne: Proste i smaczne przepisy, które niszczą tłuszcz. Przekonaj się dzięki czemu możesz schudnąć!

Pestkę awokado należy obrać z brązowej skórki, a następnie zetrzeć na metalowe tarce. Otrzymane wiórki można podgrzać na małym ogniu, aby zbrązowiały, a następnie zmielić w młynku do kawy. W ten sposób otrzymujemy gotowy do wykorzystania produkt, który można stosować jako dodatek do sałatek, koktajli i innych dań lub też środek do przyrządzania naparów i maści.

Pestka awokado – 7 zdrowotnych zastosowań

  • Walka z rakiem. Badania naukowców z Uniwersytetu w Medellin, w Kolumbii, dowiodły, że ekstrakt z pestki awokado zwalcza komórki białaczki. Inne badania potwierdzają przeciwrakowe działanie pestki, łącząc wysoką zawartość flawonoli z hamowaniem wzrostu guzów nowotworowych.
  • Ochrona serca. Wysoka zawartość aminokwasów przeciwdziała niszczącemu wpływowi złego cholesterolu i trójglicerydów na tętnice. W efekcie maleje znacznie ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową i zawał serca.
  • Panaceum dla układu pokarmowego. Pestka z awokado ma działanie ściągające, zwalczając skutecznie infekcje żołądka i jelit, ale także dzięki zawartości związków fenolowych hamuje biegunkę i zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądkowych. Na żołądek najlepiej pić herbatkę przyrządzoną z połowy pestki awokado ugotowanej w szklance wody.
  • Wspomaganie odporności. Regularnie konsumowany ekstrakt z pestki awokado czynnie wzmacnia system immunologiczny dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów. W rezultacie, jesteśmy nie tylko mniej podatni na infekcje, ale także lepiej radzimy sobie z upływającym czasem.
  • Lekarstwo na artretyzm. Ekstrakt z pestek awokado, dzięki zawartości katechin oraz procyjanidyn, ma działanie wysoce przeciwzapalne oraz przeciwbólowe i może być wykorzystywany do przygotowywania okładów na bolące stawy i mięśnie. W tym celu najlepiej przygotować nalewkę ze spirytusu, w którym namoczymy przez 10 dni pokruszone pestki awokado.
  • Skuteczny kosmetyk na skórę i włosy. Dzięki wysokiemu poziomowi kwasów tłuszczowych, maseczka ze sproszkowanej pestki awokado wspaniale odżywia włosy i cerę, stymulując także produkcję odmładzającego kolagenu. Wystarczy proszek rozmieszać z wodą na papkę i zaaplikować. Proszek można także wykorzystywać do przygotowywania złuszczających peelingów do twarzy.
  • Środek odchudzający. Ogrom błonnika zawarty w pestce awokado sprawia, że przy bezpośredniej konsumpcji ekstrakt pomaga szybciej poczuć się pełnym i ograniczyć podjadanie w ciągu dnia. Warto go więc używać do zagęszczania porannych smoothies przyrządzanych z warzyw i owoców. Nie przesadzajmy jednak z ilością – ze względu na gorzkawy smak i stężenie błonnika, wystarczy łyżeczka proszku na jedną szklankę napoju.

Dodajmy, że badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Pensylwanii, USA, dowiodło, że pestka z awokado, zawiera aż 70% wszystkich antyoksydantów obecnych w tłustym, zielonym owocu i ma znaczący wpływ na zdrowie serca, poziom cholesterolu, stany zapalne w organizmie, a nawet ryzyko pojawienia się cukrzycy. Ponadto, ekstrakt wykazuje także niebagatelne właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne i, o ile nie wywołuje u nas alergii, co może się zdarzyć, jest cennym dodatkiem do codziennej diety.

Zobacz także:

Źródła:

http://www.offgridquest.com/health-nutrition/read-this-and-never-throw-an-avocado-see

http://omtimes.com/2012/10/13-great-benefits-of-eating-avocado-seeds/

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/7-ways-to-use-an-avocado-pit

http://dailysuperfoodlove.com/4448/the-surprising-benefits-of-avocado-seeds/

https://toughnickel.com/frugal-living/avocado-seed

http://steptohealth.com/purpose-avocado-seeds-serve/