Pasta kanapkowa z cieciorką-idealne rozwiązanie jeśli masz dość mięsa!

Śmiało można powiedzieć, że ta pasta na kanapkę jest bardzo zdrowa. Dodatek domowego majonezu sprawia, że smak sałatki jest bardzo wyjątkowy i zbliżony do „tradycyjnych” sałatek majonezowych. Na pewno posmakuje fanom majonezu. Składniki tej sałatki to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz papryki, selera naciowego i ziół, które są źródłem wielu ważnych witamin, to jednym ze składników jest ciecierzyca, zwana też cieciorką. Jest to rodzaj grochu. Idealne źródło dobrego błonnika, a jednocześnie białka.  

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE: Odchudzające przepisy, które można stosować na każdej diecie (hit internetu)

Ma mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości min: dzięki dużej ilości błonnika zarówno rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego ma silne właściwości obniżające poziom cholesterolu. Ponadto pomaga mu w tym także  spora ilość kwasu foliowego i magnezu.

Ciecierzyca jest doskonałym, naturalnym źródłem cynku i miedzi, które wspierają układ odpornościowy. Okazuje się, że nie tylko czarny bez czy ocet jabłkowy wspierają odporność organizmu. Jedna filiżanka gotowanej ciecierzycy 164 g zapewnia prawie 30% dziennego zapotrzebowania na miedź i około 17% dziennego zapotrzebowania na cynk.   

pasta z cieciorką na kanapkę

Pasta kanapkowa z cieciorką

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (3/4 szklanki suchej)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
4 łodygi selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki)

1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (świetnie smakuje też natka pietruszki)

1 łyżka majonezu (domowego)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Opinia Moniki: Stosowałam te przepisy przez 30 dni i schudłam (rewelacja)

WYKONANIE

Ciecierzycę namoczyć na noc lub na około 10 godzin w zimnej wodzie, tak aby całość była dokładnie przykryta wodą, a nawet jeszcze więcej ponieważ ciecierzyca napęcznieje. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, aż cieciorka będzie miękka, co trwa około godziny. Ugotowaną ciecierzycę posiekać na mniejsze cząstki. Można to zrobić niedbale, ponieważ chodzi jedynie o to, aby kulki ciecierzycy nie spadały z kanapki.
Dodać pokrojonego selera naciowego, paprykę, szczypiorek i koperek. Doprawić domowym majonezem i musztardą.

Sałatka najbardziej smakuje mi następnego dnia, kiedy smaki dobrze się połączą. Można ją jednak jeść od razu po przygotowaniu. Idealna na kanapkę, ale także jako sałatka np. do kaszy jaglanej.

jak szybko schudnąć