Gdy myślimy o oleju kokosowym przychodzą nam do głowy 3 typy ludzi. Pierwsi to Ci, którzy nie używają oleju kokosowego, ponieważ ten zawiera tłuszcze nasycone, które mogą rzekomo powodować choroby serca. Oczywiście są w błędzie. Druga grupa to osoby widzące korzyści oleju kokosowego, ale uważające, że ma za dużo kalorii. Także się mylą. Ostatnia grupa składa się z osób, które dodają olej kokosowy do wielu potraw. I to właśnie one mają rację! Jedz należy co najmniej 2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia, aby schudnąć, wzmocnić swoje zdrowie i poczuć niesamowicie.

olej kokosowy

1. Olej kokosowy pomoże Ci schudnąć

Mimo, że jedna łyżka oleju kokosowego to 120 kalorii, nie działa tak samo na organizm jak 120 kalorii oleju rzepakowego. Różne rodzaje żywności jaką jemy może mieć ogromny wpływ na nasze hormony i metabolizm. Olej kokosowy jest bardzo termogeniczny w porównaniu do innych produktów spożywczych i tłuszczów. Oznacza to, że olej kokosowy ma właściwości zwiększające wydatek energetyczny. Inaczej mówiąc: im więcej oleju kokosowego spożywasz, tym więcej kalorii spalasz.

Zobacz też: Oto plan jedzenia, który ustabilizuje Ci poziom insuliny we krwi

Żeby schudnąć trzeba spełnić 2 warunki:

  • trzeba osiągnąć deficyt kaloryczny, co nie oznacza wcale, że trzeba mniej jeść i dużo ćwiczyć. Chodzi o to, by jeść pokarmy, które pobudzają metabolizm.
  • trzeba zachować równowagę hormonalną. Oznacza to utrzymanie narządów we właściwym stanie, zwłaszcza wątroby i tarczycy.

Olej kokosowy nie tylko pozwala spalić organizmowi więcej kalorii, ale chroni także wątrobę, a tarczycy pozwala funkcjonować na najwyższym poziomie.

 

2. Olej kokosowy ma właściwości prozdrowotne

Olej kokosowy jest na szczycie listy produktów o właściwościach przeciwzapalnych. Zmniejsza produkcję wolnych rodników w organizmie i utrzymuje w zdrowiu pozostałe komórki.

Właściwości oleju kokosowego:

  • antybakteryjne: zatrzymuje bakterie, które powodują choroby dziąseł, zakażenia gardła, infekcje dróg moczowych oraz wrzody,
  • antynowotworowe: zwiększa odporność i spowalnia rozwój komórek rakowych,
  • antywirusowe: zabija wirusy powodujące grypę, odrę, zapalenie wątroby i inne,
  • przeciwgrzybicze: niszczy zakażenia wywołane przez grzyby i drożdże,
  • przeciwzapalne: hamuje stany zapalne i wspiera odbudowę uszkodzonych tkanek,
  • przeciwpasożytniczne: oczyszcza organizm z wesz, tasiemców i innych pasożytów,
  • jest przeciwutleniaczem: chroni przed wolnymi rodnikami.

Wystarczy więc spożywać 2 łyżki oleju kokosowego dziennie, a wzmocnisz swoje zdrowie, odporność i zdolność spalania tłuszczu.

3. Olej kokosowy stabilizuje poziom cukru we krwi

Mimo, że jest tłuszczem może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi oraz insuliny. Lekarze i dietetycy zalecają cukrzykom diety o niskiej zawartości tłuszczu i cukru rafinowanego. Natomiast propaguje się wysoki poziom innych węglowodanów. Jednak olej kokosowy wspomaga glukozę i w efekcie zmniejsza poziom insuliny we krwi. Ważny jest także zbilansowany jadłospis, które zawiera różne rodzaje żywności i wysokiej jakości tłuszcze takie właśnie jak olej kokosowy.

Zdrowe tłuszcze w oleju kokosowym odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cukru. Spowalnia proces trawienia, zapewniając stały strumień energii z żywności poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego posiłku. Połączenie oleju kokosowego z węglowodanami sprawia, że są one rozkładane wolniej i dzięki temu nawet po posiłku poziom cukru pozostaje stabilny.

Olej kokosowy składa się z kwasów o średniej długości łańcucha (MCT), w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych takich jak kukurydziany, sojowy, czy rzepakowy. Takie oleje mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru, co może spowodować lub nasilić insulinoodporność.

 

4. Olej kokosowy obniża ryzyko chorób serca

Osoby, które spożywają olej kokosowy są zdrowsze i mają silniejsze serca niż pozostali. Badania pokazują, że Polinezejczycy, których 60% dziennego limitu kalorii pochodzi z oleju kokosowego żyją w doskonałej kondycji bez objawów chorób serca. Z kolei ludność Nowej Gwinei spożywająca olej kokosowy nie doznaje udarów mózgu, czy też ataków serca. Kraje wysoko rozwinięte takie jak Stany Zjednoczone odnotowały wzrost chorób serca, udarów mózgu i podwyższonego poziomu cholesterolu. Taka sytuacja trwa od ponad 60 lat…

W przeciwieństwie do innych olejów, ten kokosowy nie utlenia się, gdy jest wystawiony na tleny, światła i ciepła, także nie powoduje uszkodzeń tętnic.

5. Olej kokosowy zabija grzyby

Według badania opublikowanego przez American Society for Microbiology olej kokosowy może zwalczać zakażenie krwi spowodowane przez grzyby Candida albicans. Takie zakażenie może powodować:

  • infekcje grzybicze skóry i paznokci,
  • poczucie przewlekłego zmęczenia,
  • problemy trawienne: wzdęcia, zaparcia, biegunki,
  • chorobę Hashimoto,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy,
  • toczeń,
  • trudności z koncentracją,
  • łuszczycę,
  • stwardnienie rozsiane,
  • egzemę,
  • depresję,
  • infekcje układu moczowego,
  • alergie.

Dzięki olejowi kokosowemu możliwe jest zahamowanie zakażenia i tym zmniejszenie uciążliwości objawów.

Popularne: Oto sposób, dzięki któremu oczyścisz organizm i schudniesz jeszcze szybciej!

6. Olej kokosowy pomaga uzyskać płaski brzuch

Olej kokosowy pomaga spalić uciążliwy tłuszcz z brzucha. Większość kobiet nie może osiągnąć takiego efektu, ponieważ nie odżywiają się zdrowo.

Warto wiedzieć:

  • wystarczą zaledwie 2 łyżeczki dziennie, by zacząć spalać tłuszcz z brzucha,
  • olej kokosowy spala tłuszcz trzewny, czyli ten najbardziej niebezpieczny,
  • olej kokosowy sprawia, że skóra staje się promienna, a włosy odżywione.

Badanie przeprowadzone u 40 kobiet z otyłością brzuszną wykazuje, że w ciągu 12 tygodni spożywania oleju kokosowego zmniejszył im się wskaźnik BMI oraz obwód w talii. Dla jasności: płaski brzuch nie pojawi się z dnia na dzień. Należy go stosować przez kilka miesięcy. Pamiętaj – takie rzeczy wymagają czasu i systematyczności!