Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

Często nachodzi Cię ochota na słodką przekąskę i bardzo trudno Ci z niej zrezygnować? Nie wyobrażasz sobie życia bez takich przyjemności jak czekolada, a chęć zjedzenia nawet małego batonika nachodzi Cię o każdej porze dnia. Wszystko wskazuje na to, że Twój organizm przyzwyczaił się do cukru, który jest jedną z najbardziej uzależniających substancji.

Co ciekawe, znajdziesz go w wielu spożywczych produktach, które niekoniecznie mają słodki smak. W jaki sposób oderwać się od tego nałogu?

Każda pora roku jest idealna na wprowadzenie diety oczyszczającej. Może więc warto przejść na 3-dniowy cukrowy detoks, który sprawi, że Twój organizm zacznie się odzwyczajać od słodkości. Poniżej proponuję Ci szczegółowy jadłospis, który możesz zastosować od zaraz.

2-DNIOWY CUKROWY DETOKS

Każdy dzień zaczynamy od dużej szklanki tajnego napoju KASI:)

To prosty przepis, którego wykonanie zajmuje tylko kilka minut.

Zawiera kluczowe składniki do naturalnego oczyszczania, w tym sok z cytryny, ocet jabłkowy, imbir, cynamon i pieprz cayenne. To idealny napój oczyszczający, ale też dodaje mnóstwo energii i ogrzewa organizm. Co jesz ważne, szczególnie z rana.

Tajny napój Kasi:)

Składniki na 1 porcję

1 kubek ciepłej wody (300 ml)
2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego (idealny domowy ocet)
2 łyżki soku z cytryny
½- łyżeczki tartego imbiru imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta  łyżeczki pieprzu cayenne

Wykonanie

Wodę zagotować i lekko ostudzić, tak, aby nadal była ciepła. Dodać cynamon, tarty imbir, pieprz cayenne, ocet jabłkowy i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i popijać, kiedy napój jest jeszcze ciepły.

DZIEŃ 1 

Śniadanie

Owsianka z jajkiem i awokado

To danie, po same brzegi miski wypełnione jest jednymi z najlepszych składników jakie możemy zjeść na śniadanie.

Jajka, owsianka, awokado.

Podczas gdy żółtka jaj dostarczają cholinę, substancję odżywczą, która wspomaga rozkład  tłuszczu, awokado wspomaga redukują tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha. Zawiera też 66 procent (60 mikrogramów) dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która poprawia wrażliwość na insulinę.

Składniki na 1 porcję

4 łyżki płatków owsianych

8 łyżek wody

2 jajka

1/2 awokado

szczypta chilli

czarny pieprz, sól

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

Do garnka wsypać płatki owsiane, dodać wodę i zagotować. Wyłączyć i zdjąć z ognia i doprawić solą. Przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na miękko, obrać ze skorupki i przełożyć do miseczki z owsianką. Dodać pokrojone awokado, doprawić solą, czarnym pieprzem, chilli, i posiekanym szczypiorkiem.

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

2 śniadanie

Koktajl kawowy z mlekiem i przyprawami 

Składniki na 1 porcję

1 małe espresso
1 szklanka mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pasty z wanilii (może być Madagascar Bourbon)

1 i 1/2 łyżki zmielonego w młynku siemienia lnianego

Obiad

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej. Przepis znajdziesz TUTAJ

Druga przekąska

Placuszki jaglano-szpinakowe 

Składniki na 14 placków (4 porcje)

1 szklanka kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g)
2 jajka
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie

Szpinak rozmrozić w durszlaku. Można go też lekko odcisnąć.
Kaszę jaglaną ugotować.
Kaszę jaglanką kilka razy wypłukać na sicie.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać 1 szklankę kaszy, zagotować. Zmniejszyć ogień, nakryć przykrywką i gotować, aż będzie miękka. Ostudzić.

Do miski dodać kaszę i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ręką formować placuszki wielkości około 5 cm.

Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Smażyć placuszki z każdej strony na złoty kolor

Popularne: 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie (nawet -8kg)

Kolacja

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej

DZIEŃ 2

Śniadanie

Jajka sadzone z jarmużem

3 jajka
garść świeżego jarmużu lub szpinaku
1/2 czerwonej cebuli (biała też pasuje)
szczypta chilli, sól do smaku

5 g masła

Wykonanie

W misce roztrzepać jajka.

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w paski cebulę, zamieszać, delikatnie posolić, dodać jarmuż, podsmażyć dosłownie kilka sekund, aż jarmuż nieco zmięknie, ale nie zmieni koloru. Dzięki temu będzie pozostanie pięknie zielony.

Dodać jajka. Zmniejszyć ogień. Posolić i posypać chilli.
Zmniejszyć ogień i smażyć około 5 minut.

Przekąska

Koktajl z Avocado

Składniki na 1 porcję

1/2 awokado

1/2 ogórka

1/4 szklanki soku z cytryny

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (lub 1 łyżeczka oleju lnianego)

Wykonanie:

Ogórek i awokado obierz ze skórki, a następnie wrzuć wszystkie składniki do naczynia blendera i dokładnie zmiksuj. Koktajl gotowy!

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Roti n Rice

Obiad

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej

Druga przekąska

Sałatka z dyni i kurczaka z jarmużem

To idealna sałatka dla każdej kobiety. Nie dość, że jest dobra na odchudzanie, to jeszcze zapewnia na długo uczucie sytości, ma mnóstwo cennych dla zdrowia składników, min. witaminy A i mnóstwo przeciwutleniaczy, które wpływają na piękną skórę, dobre samopoczucie i świetny wygląd.

SKŁADNIKI

NA 2-3 PORCJE

1/2 szklanki komosy ryżowej (lub ryżu)
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie ćwiartka dyni)

1 szklanka jarmużu drobno posiekanego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki posiekanej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
sól i pieprz do smaku
1 ugotowana lub pieczona pierś kurczaka

1 szklanka wody źródlanej

*Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a przed zjedzeniem połączyć ze sobą:)

WYKONANIE

Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na 1,5 cm kawałki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Do miski przełożyć pokrojoną w kostkę dynię, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, tymianek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Przełożyć dynię na blachę i piec około 30 minut aż dynia zmięknie i lekko się podpiecze. Ważne, aby dynia nie była zbyt miękka ponieważ w sałatce mocno się „rozciapie”.

Do naczynia z grubym dnem lub wysokiej patelni włożyć 1 łyżkę oleju kokosowego, dodać posiekany imbir, kurkumę i kolendrę, podsmażyć króciutko około 3-4 minuty, dodać komosę ryżową lub ryż i zalać wodą. Zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką i gotować około 15-20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać posiekany drobno jarmuż i upieczoną pierś kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem.

Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, dodać do komosy ryżowej i delikatnie wymieszać.

*Jeśli dodajesz surową pierś kurczaka lub indyka, zrób to na etapie dodawania komosy ryżowej lub ryżu. Kiedy podsmażysz przyprawy, dodaj komosę ryżową lub ryż, pokrojone w małą kostkę mięso i zalej wodą. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

Kolacja

Odkwaszająca zupa Kasi Gurbackiej (przepis z 1 dnia detoksu)

Zobacz także: