Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Krystaliczna sól himalajska ma ponad 250 mln lat!

Sól kamienna, czyli popularny chlorek sodu, bez którego nie wyobrażamy sobie gotowania, niekorzystnie wpływa sol_himalajskana nasze zdrowie: podnosi ciśnienie krwi, zwiększa ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, miażdżycy, cukrzycy typu B, ponadto sprzyja otyłości. Nic dziwnego, że potocznie mówi się o oczyszczonej soli kamiennej – biała śmierć. A co jeśli zamienimy ją na różową sól himalajską?

Sól Himalajska nie jest wytworem chemii, poddanym rafinowaniu, ale natury. Gdy 250 milionów lat temu słońce wysuszyło oceany, były one wolne od zanieczyszczeń. Dlatego sól Himalajska wydobywana w Pakistanie, to jeden z najczystszych produktów spożywczych dostępnych współczesnym konsumentom.

Sól himalajska była swego czasu zarezerwowana dla rodzin królewskich, pozostali obywatele musieli zadowolić się solą kamienną. Dziś możemy ją zamówić przez internet lub kupić w wyselekcjonowanych sklepach ze zdrową żywnością. Za wysoką ceną różowej soli himalajskiej stoją jej jakość i dobroczynne właściwości dla organizmu.

Krystaliczna różowa sól, najczystsza sól na ziemi

Różowa sól himalajska przez miliony lat była poddawana silnemu ciśnieniu, które nadało jej strukturę krystaliczną. Pierwiastki są w niej dostępne drobnych cząsteczkach, więc mogą być łatwo przyswajalne przez nasz organizm.

Popularna i tania sól kamienna nie została poddana tak wysokiemu ciśnieniu jak różowa sól himalajska, więc jej pierwiastki nie są połączone w krystaliczną sieć. Składniki soli kamiennej mają chaotyczne rozmieszczenie. Dostarczają tylko dwóch pierwiastków – zbyt dużej ilości chlorku sodu i sztucznie dodanego jodu, a metabolizowanie soli kamiennej kosztuje nasz organizm sporo energii i niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Sól himalajska jest bogata w 84 mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, co ciekawe, są identyczne z pierwiastkami, z których składa się ludzkie ciało. O ile sól kamienna jest źródłem chlorku sodu (w zbyt dużych, szkodliwych ilościach), o tyle sól himalajska zawiera odpowiednie ilości poszczególnych mikroelementów, w tym wspomniany chlorek sodu, jod (nie wymaga dodatkowego jodowania), wapń, cynk magnez, żelazo i wiele innych. 

Dlaczego krystaliczna sól himalajska jest zdrowa? 

Różowa sól himalajska odżywia organizm, reguluje i równoważy jego funkcje:

  • Dostarcza łatwo przyswajalne mikroelementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • Utrzymuje stałe PH w komórkach organizmu, w tym mózgowych (ma właściwości alkalizujące)
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Opóźnia procesy starzenia organizmu
  • Wspiera wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia
  • Pomaga zapobiegać udarom mózgu
  • Wspiera funkcjonowanie układu oddechowego i zapobiega chorobom układu oddechowego
  • Niweluje zapalenie zatok i chroni zatoki przed infekcjami
  • Redukuje bolesne skurcze mięśni
  • Wzmacnia kości
  • Przeciwdziała problemom ze snem
  • Pozytywnie wpływa na libido
  • Normalizuje ciśnienie krwi
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, woreczka żółciowego
  • Ma właściwości detoksykujące, odśluzowuje organizm
  • Pomaga zwalczać stany zapalne
  • Wspomaga wypłukiwanie metali ciężkich z organizmu
  • Oczyszcza jelita
  • Pomocna podczas zwalczania uzależnień

Sól himalajska drobna to idealny substytut taniej i popularnej soli kamiennej w kuchni, ale możemy używać jej także zewnętrznie. Gruba sól himalajska sprawdzi się w kąpieli i do inhalacji.

Zewnętrzne zastosowanie soli himalajskiej

Kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej usuwa zmęczenie, dezynfekuje, a w trakcie zabiegu minerały przedostają się przez skórę w postaci jonów. Zalecana osobom:

– z chorobami skóry, ranami, pęcherzami, zmianami po ukąszeniu owadów, podrażnieniami, trądzikiem
– cierpiącym na reumatyzm i choroby stawów,
– na diecie pooperacyjnej, w okresie rekonwalescencji
– z infekcjami ginekologicznymi
– z cellulitem.

Jak przygotować kąpiel z użyciem soli himalajskiej?

Rozpuść 1,2 kg soli w pełnej wannie wody. Zanim wykonasz kąpiel solną, skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku słabego krążenia krwi. Lekarz może też zalecić inhalacje solą himalajską w trakcie infekcji oddechowych.

Dlaczego wiele osób nadal używa soli kuchennej?

Ponieważ ponad 90% soli na świecie jest wykorzystywana bezpośrednio do celów przemysłowych, które wymagają czystego chlorku sodu. Jest on w wędlinach, gotowych przetworach warzywnych, owocowych, pieczywie, wszędzie!
Dodatkowo, zwykła sól kuchenna często „wzbogacana” jest konserwantami jak: węglan wapnia, węglan magnezu i wodorotlenek glinu.

Zobacz też:

Bibliografia:

www.globalhealingcenter.com/natural-health/himalayan-crystal-salt-benefits, www.fitlife.tv/10-amazing-benefits-of-pink-himalayan-salt, solhimalajska.pl, akademiawitalnosci.pl