Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Na pewno znasz osoby, które mogą jeść do woli, a mimo to, są zawsze szczupłe. Ich sekretem jest bardzo szybki metabolizm, odpowiedzialny za prawidłową regenerację tkanek, szybkie trawienie i większe zużycie energii podczas wysiłku fizycznego. Na tempo metabolizmu wpływają takie czynniki, jak:
-
wiek
-
płeć
-
waga i wzrost
-
ilość tkanki mięśniowej
-
sposób odżywiania
Popularne: Oczyść organizm i schudnij nawet 7 kg w 14 dni!
Osoby, które mają wolny metabolizm, częściej cierpią na takie dolegliwości, jak na przykład:
-
zmęczenie
-
osłabienie mięśni
-
suchość skóry
-
tycie, nawet przy niewielkiej ilości zjadanych kalorii
-
depresja
Jeśli narzekasz na to, że wszystko co zjesz, odkłada Ci się w formie niechcianych centymetrów, wypróbuj kilka produktów spożywczych, które opisuje poniżej. To sprawdzone preparaty, poprawiają tempo Twojego metabolizmu.
Cytryny
Cytrusy to prawdziwa witaminowa bomba. Jedząc cytryny, poprawimy tempo odtruwania organizmu oraz łatwiej oczyścimy układ pokarmowy. Zawierają one dużą ilość witaminy C, która jest odpowiedzialna za tysiące procesów metabolicznych w organizmie. Aby poprawić metabolizm, wypij rano szklankę wody z sokiem z połowy cytryny.
Popularne: Ten napój pij codziennie od razu po przebudzeniu!
Zielona herbata
Jej działanie już dawno zauważyli kulturyści. Zielona herbata dostarcza dużej ilości antyoksydantów oraz polifenoli, które wspierają Twój metabolizm. Zawiera także kofeinę, która wspiera spalanie tłuszczu. Co ciekawe, jej działanie w takiej formie jest silniejsze niż czystej kofeiny niż kofeiny z kawy, co osiągamy dzięki większej ilości substancji dodatkowych. Aby poprawić metabolizm, pij 2 – 3 filiżanki krótko zaparzanej zielonej herbaty.
Ostra papryka
Kapsaicyna, czyli główny składnik ostrej papryki, zwiększa termogenezę, dzięki czemu, spalamy większą ilość kalorii. Jej kolejnym działaniem, jest przyśpieszanie rozpadu komórek tłuszczowych, co jest bardzo przydatne, jeśli jednocześnie trenujemy. Ostra papryka u niektórych osób wpływa na zmniejszenie apetytu.
Grejpfruty
Grapefruity są dobrym wyborem, jeśli mamy wolny metabolizm, ze względu na dużą zawartość witaminy C, która wpływa na prawidłowy metabolizm tłuszczu. Oprócz tego, w grapefruitach znajdziemy naringeninę, flawonoid o działaniu antyoksydacyjnym. Grapefruity zawierają niewiele cukru i przy okazji, zmniejszają poziom glukozy we krwi.
Większość soków owocowych jest niewskazana przy diecie, jednak nie dotyczy to soku z grapefruita. Pamiętaj o tym, że grapefruit wykazuje interakcje z różnymi lekami.
Jabłka
Jabłka to źródło błonnika, witamin (takich, jak witamina B i K), minerałów (potas, magnez i mangan), i flawonoidów roślinnych. Jedząc jedno jabłko przed posiłkiem, nie będziesz potrzebować dokładki i poczujesz się nasycony, na dłuższy czas. Najlepszym rozwiązaniem są odmiany o niskiej zawartości cukru, oraz zielone jabłka.
Imbir
Kuchnia indyjska ma do zaoferowania szereg przypraw, które są niezastąpione, jeśli chodzi o wzmacnianie odporności. Imbir ma działanie termogeniczne, poprawia krążenie krwi i zwiększa delikatnie temperaturę organizmu. Oprócz tego, imbir zmniejsza poziom cholesterolu oraz redukuje uczucie głodu.
Czarna kawa
Na temat kawy napisano wiele złego – moim zdaniem, niesłusznie. Kawa zawiera kofeinę, która stymuluje układ nerwowy i wspiera nasz metabolizm. Pijąc kawę, przyśpieszamy uwalnianie tłuszczu z organizmu, szczególnie, podczas ćwiczeń. Dla kilku miliardów osób na świecie, picie kawy to jedyny sposób na dobre rozpoczęcie dnia.
Cynamon
Cynamon to skoncentrowane źródło antyoksydantów i przyjemny sposób na zwiększenie metabolizmu. Dzięki niemu można ustabilizować poziom glukozy i zmniejszyć tym samym uczucie głodu. Cynamon zmniejsza także poziom cholesterolu i trójglicerydów. Cynamon najłatwiej jest przemycić do codziennej diety, dodając go do kawy lub herbaty.
Migdały
Migdały zawierają sporo kalorii, jednak jednocześnie są bogatym źródłem kwasów omega-3, które są niezbędne dla zainicjowania spalania tłuszczu w organizmie. Zawierają także dużo błonnika i białka. Migdały zmniejszają poziom cholesterolu i zaspokajają nasz apetyt na długi czas.
Brokuły
Brokuły uzupełniają niedobór takich składników, jak:
-
wapń
-
witamina C
-
witamina K
-
witamina B6
-
kwasy omega-3
Jednocześnie, brokuły zawierają bardzo mało kalorii. Dzięki nim można poprawić metabolizm oraz wspierać spalanie tłuszczu.
Zobacz także:
5 PROSTYCH SPOSOBÓW ABY OD RANA PRZYSPIESZYĆ METABOLIZM
9 praktycznych porad, dzięki którym dieta odchudzająca przestanie być straszna!