Dołącz do Klubu Kasi i ciesz się stałą utratą tłuszczu, niesamowitą pewnością siebie, ogromną energią i apetytem na życie.

 

Co jeść, a czego unikać, aby ograniczyć stan zapalny i bóle związane z chorobami reumatologicznymi?

Mimo postępu medycyny, podłoże i precyzyjne przyczyny występowania określonych chorób reumatologicznych, uznawanych za autoimmunologiczne, nie są do końca poznane. A zdiagnozowanych jednostek chorobowych jest już ponad 200!  Wiemy, że znaczącą rolę odgrywają geny, które mogą predysponować wielu ludzi do nasilających się problemów z aparatem ruchowym. Bowiem mowa tu nie tylko o stawach, ale także szeroko pojmowanej tkance łącznej – więzadłach, ścięgnach, przyczepach, a nawet skórze…

Popularne: Najgorsze jedzenie dla twoich stawów>>

Naukowcy podkreślają, że znaczącą rolę w inicjowaniu poszczególnych reakcji autoimmunologicznych mogą pełnić wirusy, bakterie czy grzyby i na to zwykle niewiele jesteśmy w stanie zaradzić. Okazuje się wszak, że to co jemy, może nasilać lub łagodzić dolegliwości reumatyczne, odbijając się szerokim echem na codziennej jakości życia.

POKARMY ZWALCZAJĄCE ZAPALENIE

Nie ma żadnej wątpliwości, że przy problemach ze stawami i aparatem ruchowym, otyłość jest wrogiem nr 1. Dlatego też pierwszy podstawowy warunek optymalnego odżywiania się w przebiegu chorób reumatycznych, to utrzymywanie zdrowej wagi ciała. Tylko rozmaita, racjonalna dieta oparta na produktach roślinnych i mądrych źródłach białka oraz zdrowych tłuszczach spełnia te wymogi. Naukowcy wskazują, że pod tym względem najbliższa ideału jest dieta śródziemnomorska.

Kilogramy to jednak nie wszystko. Długoletnie badania nad działaniem poszczególnych produktów pokarmowych pozwoliły wyizolować substancje, które okazują się łagodzić chroniczny stan zapalny, zmniejszać bolesność i sztywność stawów oraz wspierać regenerację tkanek. I tak na liście reumatologicznych hitów znalazły się:

Oliwa z oliwek – jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych na naszej planecie, wykazuje w badaniach laboratoryjnych działanie przeciwzapalne. A to dzięki oleonkantalowi, substancji, która blokuje wydzielanie enzymów odpowiadających za stany zapalne. Według uczonych z Filadelfii, oleokantal ma w tym zakresie skuteczność podobną do ibuprofenu, a o ile mniej skutków ubocznych!

Tłuste ryby morskie – nie tylko źródło cennego białka, ale przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega 3, które stały się już podstawą naturalnych terapii antyreumatycznych. Studia pokazują, że dieta bogata w ryby takie jak łosoś, śledź, sardynki czy makrela prowadzi do wyraźnej redukcji stanów zapalnych stawów oraz typowej w przebiegu niektórych chorób porannej sztywności.

Warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste – jednym słowem, pokarmy bogate w błonnik spożywczy okazują się mieć nie tylko dobroczynny wpływ na sylwetkę, ale także na intensywność stanu zapalnego. W badaniach udowodniono, że zwiększone spożycia błonnika redukuje poziom białka tzw. ostrej fazy (CRP), łagodząc przebieg procesów reumatycznych. Półroczna „dieta błonnikowa” przynosi widoczne rezultaty u większości reumatologicznych pacjentów.

PRODUKTY NA CENZUROWANYM

Najbardziej wrażliwym na rodzaj diety schorzeniem reumatycznym jest dna moczanowa, która uszkadza stawy poprzez gromadzenie się kryształów, wytworzonych z nadmiaru kwasu moczowego we krwi. W tym przypadku, lekarze zalecają ścisłą dietę eliminującą, która ma za zadanie ograniczyć podaż produktów zawierających puryny, który niepotrzebnie stymulują produkcję kwasu moczowego. Na liście cenzurowanej przy dnie moczanowej znajdują się więc:

  • tłuste mięso i wędliny (przede wszystkim wieprzowe)
  • podroby
  • warzywa suche strączkowe (fasola, groch, soja, itd.)
  • ziemniaki, brukselka, szpinak, szczaw, groszek zielony, fasolka szparagowa
  • słodycze
  • ocet, musztarda, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • alkohol

Dieta uboga w puryny może wyraźnie spowolnić proces niszczenia stawów i złagodzić dolegliwości bólowe.

Inne choroby reumatyczne na szczęście nie wymagają aż tak drastycznych wyrzeczeń. Tym niemniej, wiemy o dwóch rodzajach związków, które mogą przyczyniać do powstawania stanów zapalnych, a więc logiczną rzeczą byłoby ich unikać.

  • Zaawansowane produkty glikacji (AGE) to związki, które powstają  w mięsach oraz pokarmach wysokowęglowodanowych w czasie obróbki w bardzo wysokich temperaturach. Istnieją podejrzenia, że AGE mają działanie rakotwórcze, przyczyniając się do podsycania stanów zapalnych. Unikanie produktów smażonych i pieczonych w wysokich temperaturach pozwala wyeliminować zbędne zagrożenie.
  • Kwasy tłuszczowe omega 6 – chociaż mają swoje zdrowotne zalety, w przypadku gdy ich konsumpcja przekracza poziom konsumpcji kwasów omega 3, okazują się mieć działanie sprzyjające otyłości oraz bólom stawów. Należy więc zwracać szczególną uwagę na spożycie oleju kukurydzianego, słonecznikowego i sojowego, które są szczególnie bogate w kwasy omega 6.

 

 

NATURALNE SUPLEMENTY PRZECIWBÓLOWE

Matka natura wyposażyła nas także w substancje, które z powodzeniem mogą zastąpić wiele niesterydowych leków przeciwzapalnych stosowanych w leczeniu szeroko pojmowanego reumatyzmu. Aby zapewnić terapeutyczne działanie poleca się przyjmowanie ich raczej w formie suplementów o skondensowanej ilości dobroczynnych związków. Do najbardziej obiecujących środków należą:

  • Imbir – związki zawarte w imbirze są inhibitorami powstawania prostaglandyn, enzymów odpowiedzialnych m.in. za powstawanie procesów zapalnych i gorączki. Imbir nie jest jednak polecany osobom biorącym leki rozrzedzające krew.
  • Kurkuma – zawarta w niej kurkumina ma szerokie spektrum oddziaływania na związki organiczne, wykazując efekty przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne a także antynowotworowe.
  • Bromelaina – ekstrakt z ananasa redukujący obrzęki, nasilenie bólu a także ogólny poziom stanów zapalnych w organizmie. Badania wykazują znaczną ulgę u pacjentów przyjmujących bromelainę po operacjach oraz kontuzjach sportowych.
  • Kwas gamma-linolenowy  – związek występujący m.in. w oleju z wiesiołka oraz oleju z czarnej porzeczki, który w formie suplementu wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.

Zobacz też:

Lepszy chleb bez pszenicy przepisy

Źródła:

  1. http://www.niams.nih.gov/health_info/arthritis/arthritis_rheumatic.asp
  2. http://www.everydayhealth.com/arthritis/inflammatory-arthritis/index.aspx
  3. https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Programs-and-Services/Rheumatology/Treatments/Diet-for-Rheumatic-Disease.aspx
  4. http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/38/11/1039.full
  5. http://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/rheumatoid-arthrtis-nutrition/
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15711225
  7. http://www.everydayhealth.com/rheumatic-diseases/do-diets-and-supplements-work.aspx
  8. http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/biologics-15/rheumatoid-arthritis-diet
  9. http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/rheumatoid-arthritis-diet.php
  10. http://blog.arthritis.org/living-with-arthritis/olive-oil-anti-inflammatory-arthritis-diet/
  11. http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/imbir-lekarski
  12. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/bromelain/