Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus

Jeszcze kilka lat temu, alergie były rzadkością i kojarzyły się jedynie z dziećmi wychowanymi w cieplarnianych warunkach. Obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej – alergie są na tyle częste, że wprowadza się nawet działania profilaktyczne. Dotykają one także nastolatków i osoby starsze.

Warto na początku przypomnieć, co to znaczy alergia. Organizm człowieka powinien reagować stanem zapalnym wtedy, gdy styka się z niebezpiecznymi substancjami. W takiej sytuacji stan zapalny jest potrzebny. Jeśli nasz organizm reaguje nieprawidłowo na czynniki obojętne, stan zapalny zaczyna utrudniać nasze funkcjonowanie.

Popularne: 5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć

Dlaczego dochodzi do alergii?

  • Organizm dzieci jest narażony na znacznie mniejszą ilość potencjalnie szkodliwych substancji niż kiedyś, co może wpływać na osłabienie i nadwrażliwość jego działania. Można nazwać go efektem szklanego klosza.

  • W naszej diecie jest coraz więcej tych składników, które do tej pory były zupełnie nieznane w naszej strefie klimatycznej. Domieszkę orzechów ziemnych znajdziemy dziś niemal w każdym produkcie spożywczym.

  • Dzieci są coraz krócej karmione piersią

  • Alergie są także dziedziczone od rodziców – ten mechanizm jest bardzo skomplikowany i wiąże się z działaniem kilku różnych genów.

Alergie mogą pojawiać się w kontakcie z takimi czynnikami, jak:

  • składniki pokarmowe (na przykład osławiony gluten)

  • pyłki roślin

  • tworzywo sztuczne

  • leki

  • sierść zwierząt

i wiele innych substancji. Na szczęście, istnieje szereg pokarmów, które poprawiają stan organizmu przy alergii i hamują reakcję alergiczną.

sekretyodchudzania_jakschudnac

12 najważniejszych produktów o działaniu przeciwalergicznym

Jabłka

Ostatnio pojawiło się sporo negatywnych wypowiedzi na temat jabłek – ludzie narzekają na to, że zawierają one dużo cukru i alergenów. Moim zdaniem, to nieprawidłowe podejście – jabłka mają tyle korzyści, że zmniejszają one ryzyko chorób. Jabłka zawierają kwercetynę, która poprawia działanie naczyń krwionośnych i błon komórkowych. Dzięki jedzeniu jabłek, można zmniejszyć wydzielanie histaminy, która przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego.

Kurkuma

Kurkuma to cudowny sposób na zmniejszenie częstotliwości alergii. Jej składnikiem aktywnym jest kurkumina, o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Aby zmniejszyć ryzyko alergii, należy regularnie dodawać kurkumę do różnych potraw. Można także zastosować kurację o silniejszym działaniu i codziennie wypić łyżkę kurkumy wymieszanej z wodą lub mlekiem. Istnieją także preparaty zawierające kurkumę w formie proszku.

Czosnek

Czosnek ma tyle właściwości zdrowotnych, że pojawia się w niemal każdym zestawieniu najlepszych preparatów na różne dolegliwości. Dzięki niemu, można zmniejszyć stan zapalny, wyeliminować szkodliwe bakterie i wirusy, a także wzmocnić organizm. Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie zimowym – jest wartościowym dodatkiem także wiosną i latem.

Cytryny i limonki

Alergie są związane prawie zawsze z problemami z naczyniami krwionośnymi. Ich przyczyną może być niedobór witaminy C oraz zakwaszenie organizmu. Jedzenie cytryn wpływa na oczyszczenie organizmu i uzupełnienie niedoboru minerałów.

Jeśli zależy Ci na dużej ilości witaminy C, wypróbuj także dziką różę i rokitnik – polskie owoce mają także bardzo dużą zawartość substancji aktywnych.

Sok z cytryny można dodawać do wielu potraw – sprawdza się, jako dodatek do sałatek czy marynata.

Łosoś

Chodzi oczywiście o dzikiego łososia, a nie o ryby karmione sztuczną paszą. Prawdziwy łosoś zawiera mnóstwo kwasów omega-3, przede wszystkim DHA i EPA. Łosoś wpływa także pozytywnie na pracę płuc, dzięki czemu, pozwala zmniejszyć objawy astmy. Kwasy omega-3 znajdziemy także w innych rybach, takich, jak:

  • makrela

  • pstrąg

  • śledź

  • sardynki

  • i w wielu innych.

Wybierając ryby w sklepie, lepiej jest omijać najtańsze gatunki, ponieważ może to wskazywać na ich masową produkcję.

Zielona herbata

Unikalnym składnikiem dostępnym w zielonej herbacie, jest EGCG, wpływający pozytywnie na układ odpornościowy i zapobiegający reakcjom alergicznym.

Ma ona działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwhistaminowe. Jeśli chcesz, by zielona herbata wpływała efektywnie na stan Twojego zdrowia, powinieneś pić ją regularnie, zamiast kawy lub czarnej herbaty. Pamiętaj o tym, że zielona herbata ma działanie pobudzające i raczej nie powinno się jej pić na noc.

Słodkie ziemniaki (bataty)

Bataty podbijają polskie stoły. Znajdziesz w nich takie składniki, jak:

  • potas

  • beta-karoten

  • mangan

  • witaminę B6

  • witaminę C

  • wiele antyoksydantów.

Nic dziwnego, że postrzega się je za zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Regularne jedzenie słodkich ziemniaków przyczynia się do zmniejszenia ryzyka alergii oraz wzmocnienia układu odpornościowego.

Imbir

Jeśli nie wyobrażasz sobie sushi (oczywiście ze zdrowym łososiem) bez dodatku imbiru, jesteś na dobrej drodze do poprawienia stanu swojego zdrowia. Imbir zawiera składniki o działaniu przeciwalergicznym i przeciwhistaminowym. Zmniejsza także wydzielanie śluzu, który bardzo przeszkadza w oddychaniu, gdy chorujemy na astmę.

Imbir na alergie można przyjmować w formie herbaty, świeżego korzenia, korzenia suszonego, korzenia kandyzowanego … możliwości są nieograniczone.

Jarmuż

Jarmuż jest warzywem, które warto włączyć do diety nawet wtedy, gdy nie jesteś hipsterem. Zawiera karotenoidy, zmniejszające reakcję alergiczną. To także dobre źródło witaminy C, które wspiera działanie układu immunologicznego. Inne składniki, które znajdziemy w tym modnym warzywie z rodziny kapustowatych, to:

  • Karoten

  • Luteina

  • Zeoksantyna

  • Wapń

  • Sulforafan (mający działanie przeciwnowotworowe)

  • Żelazo

Warto pamiętać o tym, że jarmuż zawiera sporo witaminy K, która rozrzedza krew i dlatego nie powinien być stosowany u osób, mających problemy z krzepliwością.

Nasiona lnu

Korzyści zdrowotne nasion lnu, wynikają z zawartości kwasów omega-3 i selenu. Dzięki nim, można poprawić działanie układu immunologicznego i usunąć z organizmu wolne rodniki.

Nasiona lnu to jeden z najlepszych superfoods o działaniu przeciwalergicznym. Można dodawać je niemal do wszystkich potraw. Pamiętaj o tym, że ziarna lnu są dostępne w dwóch formach:

  • Całych nasion – można je zmielić bezpośrednio przed użyciem. Jedynie całe nasiona zawierają kwasy omega. Nie można ich przechowywać zbyt długo po zmieleniu, ponieważ prowadzi to do jełczenia.

  • Zmielonego, odtłuszczonego siemienia lnianego – jego działanie wynika głównie z zawartości błonnika.

Naturalne, nieprzetworzone jedzenie

Alergie są chorobą cywilizacyjną, która nasila się wtedy, gdy w naszej diecie dominują składniki przetworzone. Niekorzystne działanie na organizm mają wszystkie te składniki, o których wiemy, że musimy ich unikać, ale rzadko to robimy:

  • konserwanty

  • barwniki

  • aromaty

  • emulgatory

Mimo tego, że na liście składników E znajdują się związki uznane za nieszkodliwe, coraz więcej osób ma podejrzenie graniczące z pewnością, że to właśnie one są przyczyną alergii.

Jak odżywiać się zdrowiej? Warto przede wszystkim postawić na jedzenie produktów nieprzetworzonych, z pewnego źródła i wysokiej jakości.

Zobacz też: