Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Miód i jego właściwości dla zdrowia. Czy to najlepszy naturalny słodzik?

Miód, przez niektórych uważany za „płynne złoto”, przez wielu – za „zwykły” cukier miód jest jednym z najbardziej zaskakujących, naturalnych słodyczy. Ma niezwykłe właściwości, wykorzystywane w medycynie od starożytności. Nigdy się nie psuje, jest zabójczy dla bakterii, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga układ odpornościowy do walki z infekcją… Jest też niezwykłym kosmetykiem, który odżywia skórę, i sprawia, że czujesz się niczym prawdziwa królowa.

Jakie są korzyści zdrowotne związane z miodem? Dlaczego warto go jeść?

#1 Miód naturalnie przyspiesza gojenie się ran

Lekarze zaczęli poznawać niezwykłe właściwości miodu około 700 lat p.n.e. Żołnierze z legionów rzymskich stosowali go bezpośrednio na rany. Było to jedno z pierwszych zastosowań owego bezcennego wytworu pszczół. Lepka ciecz dokładnie pokrywała brzegi zranienia, służąc jako naturalny bandaż. Może dlatego też pewna firma opatentowała opatrunki, pokryte właśnie miodem – MEDIHONEY. Miód zmniejsza również formowanie blizn, i wyraźnie przyspiesza tworzenie nowego naskórka. Dzisiejsi naukowcy tłumaczą, dlaczego akurat miód jest doskonałym opatrunkiem – żadna bakteria nie może przeżyć w takim środowisku!

W laboratoriach badacze stwierdzili, że jego mocy nie mogą się oprzeć prawdziwe zmory dzisiejszych szpitali, czyli bakterie oporne na antybiotyki jak Escherichia coli, gronkowiec złocisty, czy pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).

Zobacz też: Dlaczego kokos jest taki popularny i czy warto za niego przepłacać?

Dlaczego tak jest?

miód na odmłodzenie skóryPo pierwsze – miód jest cukrem, i jak każda z tych substancji jest silnie higroskopijny. Oznacza to, że pozostawiony w niezabezpieczonym naczyniu chłonie wodę z otoczenia, ponieważ sam w sobie zawiera jej bardzo mało. Bakterie, podobnie jak wszystkie inne organizmy na Ziemi, potrzebują wody aby przeżyć – w złotej cieczy praktycznie jej nie ma. Jak tłumaczy Amina Harris, która jest dyrektorką Honey and Pollination Center, znajdującym się na Uniwersytecie w Kalifornii „Naturalny miód ma bardzo niską wilgotność. Bardzo mało bakterii i mikroorganizmów może w takim środowisku przetrwać, więc po prostu giną. Są dosłownie przez niego „zaduszane””. 

Po drugie – miód jest bardzo kwaśny. Jego pH wynosi średnio 3,9, jak twierdzi Honey Bee Institute.  Takie stężenie kwasu jest w stanie zabić niemal każdą żywą istotę na ziemi.

Po trzecie… miód jest źródłem naturalnych, bakteriobójczych związków aktywnych biologicznie. Zawiera nie tylko cukier, ale również białka, i inne substancje. Można powiedzieć, że jego skład to kwestia jego „magicznych” twórców – pszczół. Zbierając nektar, przechowują go w swoim układzie pokarmowym. Mieszany jest w nim z wydzieliną znajdujących się w żołądku gruczołów, które występują wyłącznie u pszczół-robotnic. Kiedy docierają do ula, ten wydostaje się na drodze regurgitacji, wzbogacony o pewien kluczowy enzym – oksydazę glukozy.

Pod jego wpływem cząsteczki glukozy rozpadają się na kwas glukonowy, oraz nadtlenek wodoru, silnie reaktywną substancję chemiczną. To ona jest kolejnym „zabójcą” bakterii, z którymi styka się miód oraz takimi, które potencjalnie mogłyby go skazić. Co wiedzie nas do kolejnego powodu, dlaczego warto kupować naturalny miód…

Popularne: Chrzanowo-miodowy syrop na ból głowy, zatoki i katar

#2 Naturalny miód nigdy się nie psuje!

Słyszałeś zapewne o naczyniach z miodem, znajdowanych w starożytnych egipskich grobowcach. Najstarszy z nich miał około 3000 lat! Archeolodzy, którzy odważyli się go skosztować stwierdzili, że pomimo minionych wieków, nadal zachowywał on swoje doskonałe walory smakowe. Jest to związane z tymi samymi właściwościami, które czynią z miodu wspaniały środek bakteriobójczy. Ponieważ nie może być on skażony przez żadne mikroorganizmy, nigdy nie ulega zepsuciu. 

Woda stanowi poniżej 20% zawartości miodu. Przynajmniej taką normę uznaje się w przypadku produktu wysokiej jakości. Natomiast komórki grzybów czy bakterii zawierają jej znacznie więcej – a miód ją pochłania, zabijając te mikroorganizmy. Jeśli więc kupujesz naturalny miód, możesz go latami przechowywać na półce. Kiedy będzie szczelnie zamknięty, masz pewność że się nie zepsuje. Jeśli o to nie zadbasz, może jednak dojść do zepsucia cennej cieczy – miód chłonie wodę z otoczenia, i wtedy bakterie mogą go skazić.

#3 Miód… to słodki lek na alergie

Z katarem, który towarzyszy nam każdego lata możemy sobie radzić naturalnymi sposobami… Chociaż może się to wydawać kontrowersyjne. Czy istnieją naukowe podstawy, by uważać miód za skuteczny lek na alergie? Okazuje się, że tak!

Na łamach Annals of Saudi Medicine opublikowano w 2013r. badanie, które porównywało miód z tradycyjnym lekiem na alergie, oraz grupą stosującą obojętny syrop. Po 4 tygodniach stosowania obu specyfików, okazało się, że nie było różnic między pierwszymi dwoma grupami. Co więcej, wyłącznie pacjenci, którzy otrzymywali miód odczuwali polepszenie objawów „cieknącego nosa” aż przez miesiąc po zakończeniu leczenia! Badania na zwierzętach wykazują również, że inhalacje z miodu mogą leczyć astmę, i zmniejszać natężenie procesu zapalnego w oskrzelach.

Skoro sama natura proponuje nam skuteczny lek, dlaczego mielibyśmy z niego nie skorzystać? Z drugiej strony miód może zawierać niektóre częste alergeny, jak pyłki traw i kwiatów. Stąd specjaliści na witrynie WebMD zastrzegają, że w celu pozbycia się alergii najlepiej miód spożywać doustnie. „Nawet jeśli w miodzie występują alergeny, to nie ma znaczenia, ponieważ zostaną strawione przez kwasy w żołądku, i nie będą mogły wywołać odpowiedzi układu immunologicznego” – tłumaczy alergolog Corrina Bowser z New Jersey. 

przeciwzapalne mleczko kurkumowe

#4 To ulga dla Twojego przewodu pokarmowego

Piekący przełyk, uczucie palenia za mostkiem, popularnie zwane „zgagą”, które pojawiają się w trakcie odpoczynku po posiłkach, mogą wskazywać na problemy z refluksem żołądkowo-przełykowym. Wedle prof.  Mahantayya V Math, z MGM Medical College w Indiach, niezwykła gęstość miodu sprawia, że może zmniejszać objawy refluksu, a nawet mu zapobiegać. Z kolei u dzieci dodatek miodu do wody, używanej w celu nawadniania w biegunce zmniejsza czas trwania objawów infekcji. Komercyjne płyny do nawadniania dostępne w aptece również zawierają cukier, ale znacznie tańszym wyjściem jest sporządzenie go samodzielnie. Zamiast cukru – użyj miodu! Pamiętaj, że u dzieci poniżej 12 m.ż, ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego, nie powinno się go stosować.

#5 Miód naturalnie leczy objawy przeziębienia.

Przeziębienie, i towarzyszące mu utrapienie -ból gardła, przeżywał kiedyś każdy z nas. Uporczywe drapanie, i uczucie suchości w ustach, oraz zatkany nos całkowicie odbierają nam apetyt, sen, oraz dobry nastrój. Wirusy powodują bowiem podrażnienie błon śluzowych, będące źródłem tych przykrych dolegliwości. Na leki znoszące objawy przeziębienia, i inne środki dostępne bez recepty, Polacy wydają coraz więcej – ponad 11,5 mld złotych, jak mówi raport PharmaExpert.

Musisz wiedzieć, że miód to naturalne lekarstwo na objawy przeziębienia, które dodatkowo odznacza się niesamowitą słodyczą. Stanowi ulgę w bólu gardła, i skutecznie pomoże uporać się z kaszlem. W badaniu, którym objęto 139 dzieci, pobił nawet jeden z leków używanych w przypadku kaszlu związanego z infekcją – dekstrometorfan. Podawanie go wieczorem sprawiało, że dzieci zasypiały spokojniej, nie wybudzając się w nocy. Przy czym… Nie ma w zasadzie żadnych przeciwwskazań do jego stosowania u dzieci – oczywiście, jak wspomnieliśmy wyżej -po  1 roku życia.

#5 Żaden słodzik nie ma tyle wartości odżywczych co miód!

Byłoby niesamowitym błędem sądzić, że miód jest cukrem jak każdy inny. Miód zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, cholinę oraz kwas foliowy, chociaż w śladowych ilościach. Ponadto jest źródłem pewnych niezbędnych pierwiastków, takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Jednak uważaj, jeśli masz problemy z cukrem – w jednej łyżeczce miodu jest więcej kalorii, niż w łyżeczce cukru, (63 kcal vs 15 kcal), i więcej cukrów prostych – ponieważ jest niesamowicie gęsty, więc zajmuje mniejszą objętość, i ma większą masę.

Jednak prawdziwą siłę miodu stanowią zawarte w nim antyoksydanty. Jak udowadnia jedno z badań naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii  – nawet w przemysłowo przetworzonym miodzie zachowują swoje zdolności do zwalczania stresu oksydacyjnego, oraz wolnych rodników u ludzi! Zazwyczaj im ciemniejszy miód, tym więcej zawiera antyoksydantów. To dzięki aktywnym związkom fenolowym, a do najpotężniejszych występujących w przyrodzie zaliczane są kwercetyna oraz katechina. Naukowcy hiszpańscy twierdzą, że największą koncentracją przeciwutleniaczy odznacza się miód spadziowy. Wyróżnia się on niemal czarnym kolorem, a jednocześnie ma łagodny smak – odmiennie jak inne, ciemne miody. Powstaje z roślin iglastych – świerków oraz sosen. Drugi na liście miodów o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających jest miód gryczany. Ich połączenie, czyli miód spadziowo-gryczany ma największe właściwości odżywcze i lecznicze. 

#6 Miód uczyni Cię naturalnie piękną

Stosowanie miodu w roli kosmetyku ma wielowiekową tradycję, a korzyści dla urody – są niezliczone. Ów naturalny cukier wspominany jest w zapiskach Medycyny Ajurwedyjskiej, wedle której uważany jest za potężny lek. Ma niezwykłe właściwości odżywcze i wygładzające, a przy tym absolutnie żadnej konkurencji, jeśli mowa o jego aromacie. W zasadzie stosowanie miodu jako maseczki na twarz działa niczym odprężająca sesja aromaterapii, a Ty… poczujesz się niczym Kleopatra. 

Jako naturalny opatrunek miód goi rany i zmniejsza zaczerwienienia oraz stany zapalne skóry. Ma ponadto działanie rozjaśniające, oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek. Dlatego w XIX w. damy używały go, aby naturalnie ująć sobie lat, i uzyskać tak ceniony ówcześnie, porcelanowo-jasny odcień skóry. Kochanka Ludwika XV, uważana za jedną z najpiękniejszych kobiet swoich czasów, używała do pielęgnacji ciała wyłącznie miodu. Natomiast Japonki i Chinki swoją nieskazitelną skórę dłoni zawdzięczały codziennemu smarowaniu ich naturalnym miodem. Podobnie jak Kreolki z Luizjany, które nakładały miód zmieszany z rozlicznymi, orientalnymi przyprawami na całe ciało – co jeszcze potęgowało jego efekty. Dziś miód jest nie bez powodu składnikiem kosmetyków… Ponieważ naprawdę działa! O tym możesz przekonać się na własnej skórze…

Zobacz też:  17 produktów na piękną skórę, które działają lepiej niż skalpel.

#8 Jest lepszym dodatkiem do wypieków od tradycyjnego cukru

Chociaż miód, jak tradycyjny cukier jest źródłem glukozy oraz fruktozy, ponieważ jest produktem pszczół – nie jest pozbawiony drogocennych przeciwutleniaczy, oraz witamin. Natomiast rafinowany, biały cukier… Nie zawiera absolutnie nic, poza „pustymi” kaloriami. Miód ma również nieporównywalnie bogatszy smak, a wykorzystując różne gatunki, możesz spodziewać się prawdziwej rewolucji kulinarnej. Najpopularniejsze w Polsce są miód wielokwiatowy oraz miód lipowy. Te posiadają silnie słodki smak. Jednak miody odznaczają się zupełnie innym rodzajem słodyczy od zwykłego cukru, zatem jednocześnie stanowią intrygującą przyprawę.

Jeśli nie jesteś amatorem słodkości, miód znajdzie swoich zwolenników jako składnik potraw mięsnych. Tradycyjne żeberka i drób z miodem, szynka w polewie miodowej powinny zadowolić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Na bazie miodu powstaje również tradycyjny słowiański trunek – miód pitny. Na ziemiach Piastów brakowało bowiem wina, stąd nasi władcy sięgali właśnie po ten upajający napój. Miodosytnictwo, czyli produkcja miodu pitnego ma swoje korzenie już w starożytności, i jak się uważa – boska ambrozja pijana podczas uczt na Olimpie była właśnie tym trunkiem.

Czy miód jest dobrym cukrem dla osób chorych na cukrzycę? Chociaż zmniejsza poziom „złego” cholesterolu (LDL), podnosząc „dobry” HDL,  i ma pozytywny wpływ inne markery związane z miażdżycą, niestety pogarsza wskaźniki kontroli poziomu cukru (Hb1Ac). Więc nie może być spożywany w nadmiarze. Indeks glikemiczny miodu jest bardzo różny – może być wysoki, co sprawia że z tego rodzaju cukru lepiej zrezygnować, jeżeli masz wahania poziomu glukozy.

#9 Miód ma cudowny wpływ na nastrój

Niektóre rodzaje miodów mają właściwości lecznicze względem… Twojej psyche. O pozytywnym wpływie stosowania miodu na nastrój wiadomo od stuleci. Kiedy czujesz, że świat traci sens, a budząc się rano jesteś całkowicie pozbawiony energii, warto zastanowić się nad zastosowaniem naturalnych substancji, pozwalających odegnać wewnętrzne niepokoje. Depresja nie tylko zatruwa Twój umysł, ale też ma wpływ na cały organizm. Dlatego Twój układ odpornościowy przestaje Cię bronić przed infekcjami, zmiany hormonalne powodują nadciśnienie. Depresja może być  również przyczyną choroby Parkinsona, jak pokazuje nowe badanie brytyjskich naukowców.

baner największy leń

Osoby z depresją żyją krócej o 15 lat od przeciętnego Polaka. Umierają też szybciej niż osoby chorujące na nowotwory, czy AIDS. Obecnie z tą chorobą zmaga się aż 350 mln ludzi. W naszym kraju aż 766 tyś osób doświadczyło podobnego epizodu przynajmniej raz w życiu, jak wykazuje Ministerstwo Zdrowia. 

Zbawienny wpływ miodu na nastrój ma związek z kampferolem i kwercetyną. Owe tajemne składniki poprawiają pamięć i inne zdolności poznawcze, a w depresji wykazują działanie lecznicze. Pomagają również radzić sobie z przewlekłym stresem, jak donoszą naukowcy w czasopiśmie Experimental Neurobiology. Pod ich wpływem dochodzi do wyrzuty endorfin – naturalnych antydepresantów. Z kolei luteolina  oraz miricetyna, jak wykazują naukowcy z Japonii, mają ochronny wpływ na komórki nerwowe. Jeśli cierpisz na obniżony nastrój – miód winien się stać Twoim nieodłącznym sprzymierzeńcem. 

Materiały źródłowe:

www.honey-health.com/honey-egypt/
www.benefits-of-honey.com/honey-facts.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24690749
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24138782
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24415444
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26288553
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24886260
www.webmd.com/diet/medicinal-uses-of-honey?page=3
www.dailymail.co.uk/femail/article-204647/Why-shouldnt-infants-eat-honey.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20618098
nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117561
www.przychodnia.pl/psychiatria/index10.php3?d=24&t=10
www.webmd.com/parkinsons-disease/news/20070427/depression-before-parkinsons-disease
www.hindawi.com/journals/ecam/2014/958721/
www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637480801990389