Ta herbata ma tyle przeciwutleniaczy co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.Działa zdrowotnie na cały nasz organizm. Działa antyrakowo, odmładzająco, obniża cholesterol i odchudza…

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania

Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Niedawno odkryłam MATCHĘ. Jest to specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty. Uprawiali ją już 1000 lat temu buddyjscy mnisi. Różni się od zwykłej zielonej herbaty tym, że jej listki rosną w cieniu, przez co mają większą zawartość chlorofilu. Listki zbierane są ręcznie, potem są parowane, suszone i zmielone na drobny proszek.

Przyrządza się z niej nie tylko herbatę. Matcha jest produktem „uniwersalnym”. Ponieważ jest w proszku, stanowi idealny „materiał” do eksperymentów kulinarnych. Ja dodałam ją do naleśników, ale bardziej wytrawni kucharze przyrządzają z niej lody, ciastka, mufinki,placki, koktajle, drinki a nawet czekoladę…
macha_przepisy

Matcha Madness

Matcha działa lepiej niż „zwykła” zielona herbata. Przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność i obniża poziom cholesterolu. Jest też kopalnią antyoksydantów. Jedna filiżanka matchy, ma tyle przeciwutleniaczy co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty!

Jej moc wynika także z tego, że spożywa się nawet jej listki, które są zmielone na proszek. Zamiast wyrzucać liście, w matcha je wypijesz, co zwiększa jej działanie antyoksydacyjne.

Zresztą liczby mówią same za siebie.

Matcha ma 6,2 razy więcej antyoksydantów niż jagody goji, 7 razy więcej niż ciemna czekolada, 17 razy więcej niż jagody i 60,5 razy większa niż szpinak.

Nieźle, prawda!

macha…a to dopiero początek jej cudownego działania.

1. Działa antyrakowo

Matcha zawiera silne antyoksydanty zwane katechinami, które niszczą wolne rodniki. Najsilniejszym katechinem w zielonej herbacie jest EGCG (galusan epigallokatechin), który uważany jest przez środowiska medyczne za silny związek anty-cancerogenny.

W 2003 na uniwersytecie w Colorado w jednym z badań potwierdzono, że w 1 filiżance zielonej herbaty matcha jest o 137 razy więcej przeciwutleniacza EGCG niż w filiżance „zwykłej” zielonej herbaty.

2. Działa odmładzajaco Jednym z miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej jest Okinawa w Japonii. Długowieczność Japończyków z Okinawy, wynika min. z picia zielonej herbaty matcha. Jest to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii.

[abbr]3 . Zapobiega chorobom serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL[/abbr]

W 2011 roku w Journal of Clinical Nutrition przeprowadzono badania, które wykazały, że podawanie zielonej herbaty matcha, znacznie obniżona w surowicy krwi poziom cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL.

4 . Ma działanie odchudzające.

Ekstrakt z zielonej herbaty tak bogatej w katechiny jak matcha, ma właściwości termogeniczne (spalające tłuszcz), pomaga w tym także zawartość kofeiny bo w jednej szklance jest jej aż 73 mg.

W jednym z badań, przeprowadzonych przez Journal of Clinical Nutrition, stwierdzono, że spożywanie zielonej herbaty przyspieszyło spalanie tłuszczu z 8-10% do 35-43% dziennie.

Inne badania wykazały, że ćwicząc, natychmiast po wypiciu zielonej herbaty matcha, można spalić o 25% więcej tłuszczu. Super…

Wniosek jest taki, że zielona herbata, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu nie tylko podczas ćwiczeń, ale także w „spoczynku”

5. Oczyszcza organizm z toksyn. Zapewnia szybki detox.

Ponieważ matcha rośnie w cieniu, zawiera więcej chlorofilu. Chlorofil to barwnik odpowiedzialny za zielony kolor. Chlorofil jest „słoneczną energią”, która daje życie.
Istnieją liczne dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób w tym raka i miażdżycy. Jest najbardziej zasadowym pokarmem na ziemi. Oczyszcza jelita, wątrobę, zwalcza anemię, ma działanie bakterjobójcze. Jednym słowem jest super składnikiem.

6. Rozjaśnia umysł.

Matcha zawiera do 5 razy więcej L-teaniny niż „zwykła” zielona herbata.
L-teanina jest aminokwasem o właściwościach psychoaktywnych, działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu. Łagodzi stres i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Chociaż matcha zawiera trochę kofeiny to relaksujące właściwości L-teaniny
zostają zrównoważone.

7. Zawiera sporo błonnika

Matcha zawiera dość dużo łatwo przyswajalnego błonnika. W 1 g jest go 0,3 g. Naturalny błonnik ułatwia wypróżnianie i stabilizuje poziomu cukru we krwi.

8. Dodaje energii i sił witalnych.

1 filiżanka naprawdę daje niezłego „kopa”. Jeśli czujesz się senna, to macha doskonale zastępuje kawę. Po takiej filiżance nie trzęsą się ręce jak po kawie, a osoby bardziej wrażliwe na działanie kawy nie odczuwają „rewolucji” w brzuchu.

Jak ją przygotować?

Jak ze wszystkim, matchę, należy nauczyć się właściwie parzyć. W domowych warunkach, najlepiej wsypać łyżeczkę od herbaty do kubka, zagotować wodę i po 5 minutach zalać kubek.
Nie powinno się zalewać jej wrzątkiem bo będzie miała smak trawy. Ja nauczyłam się ją parzyć właściwie po 3 próbach.

Jaką herbatę kupić?

Najlepsza i najsmaczniejsza jest herbata organiczna, produkowana bez żadnych nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów. Powinna być kupiona w dobrym i sprawdzonym sklepie, bo dobrej jakości herbata jest pachnąca i pyszna. Mamy też pewność, że ten pięknie zielony proszek nie został „wzbogacony” o „ekstra” dodatki.

Poniżej znajdziesz przepisy na inne dania, które zawierają wyłącznie zdrowe składniki. Te dania dodadzą Ci energii, zapewnią odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych. Pomagają schudnąć, obniżyć cholesterol, ustabilizować cukier. Mają też wspaniały wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Zobacz więcej:

jak schudnąć przepisy