Ma bardzo mało cholesterolu, jest gluten free, ma mało kalorii, mnóstwo antyoksydantów, dobrych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest pyszne i wygląda REWELACYJNIE!
Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
[dropcap]T[/dropcap]en przepis, to bez wątpienia jeden z moich ulubionych.
Zrobiłam go po raz kolejny kilka tygodni temu i znowu rzucił mnie na kolana.
Wypróbuj go koniecznie, a nie będziesz zawiedziona.
Ten przepis pochodzi z Sekretów Odchudzania, jedynej odchudzającej książki kucharskiej, która jest przyjazna całej rodzinie, również dzieciom. Będąc na diecie, nie ma konieczności gotowania „na dwa gary”. To jedyna taka dostępna na rynku książka kucharska.
Przepis jest genialny bo robi się go bardzo szybko a wygląda niesamowicie.
Idealny na pyszny zdrowy obiad, albo imieniny, urodziny albo inna imprezę.
W dodatku jest super zdrowy.
Nie zawiera cholesterolu i ma mało kalorii.
W dodatku ma bardzo zdrowe tłuszcze omega-3, 11 mg, oraz omega-6, 51,7 mg
Zawiera sporo potasu 189 mg i mnóstwo cennych antyoksydantów, które zapewniają nam młodą i piękną skórę.
Oto najpyszniejszy przepis na obiad Kasi Gurbackiej
Oto czego potrzebujesz. Składniki na 4 porcje.
- 2 bakłażany (około 30 cm każdy)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
- 2-3 spore ząbki czosnku
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 owoc granatu
- sól i czarny pieprz do smaku
- papier do pieczenia
Wykonanie
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół, tak aby obie połowy były w miarę równe.
Ostrym nożem ponacinać miąższ, aż do samej skórki. Należy tylko uważać, aby nie przeciąć skórki. bo cały sok i miąższ wypłynie. Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia, skórką do papieru.
Delikatnie posolić każdą połowę i polać oliwą z oliwek. Po 2 łyżki na każdą połowę.
Ułożyć na bakłażanie gałązki tymianku i oprószyć czarnym pieprzem.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec około 45 minut, aż miąższ stanie się kremowy, a wierzch złocisty. Jeśli bakłażany są większe, należy piec je nieco dłużej.
„Kremowość” można sprawdzić patyczkiem do ciasta. Jeśli wchodzi „jak w masło” to znaczy, że
bakłażany w środku są już dobre. Im bardziej kremowe tym smaczniejsze.
Jeśli z góry za bardzo się przypiekają, można nakryć je folią.
W czasie kiedy bakłażany się pieką, przygotowujemy sos.
Czosnek obrać i „zmiażdżyć” lub bardzo drobno posiekać.
Wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Granata obrać i wydłubać pestki.
Po upieczeniu bakłażana wyjąć z piekarnika. Polać sosem jogurtowym i posypać ziarenkami granatu.
I całe danie gotowe do jedzenia:)
Wypróbuj też inne moje niesamowite pomysły na pyszne i zdrowe dania…zobacz co jeszcze możesz jeść na śniadanie, obiad, deser czy kolację w czasie gdy jesteś na diecie.
Założę się, że nawet nie wiedziałaś jak pyszne rzeczy można jeść będąc na diecie…
Teraz Sekrety Odchudzania możesz nabyć w ofercie specjalnej ze wspaniałymi bonusami
==> Spalające tłuszcz JEDZENIE (bezglutenowe, pyszne, zdrowe, dla całej rodziny)
Pokochasz te dania, tak bardzo jak ja!
Jeśli podoba Ci dzisiejszy przepis , proszę prześlij ten e-mail do wszystkich swoich znajomych , rodziny lub współpracowników.