Lody kokosowe to mój najnowszy przepis. Pyszne, kremowe i niezwykle aromatyczne. 

Kto lubi lody i nie toleruje nabiału to koniecznie powinien wypróbować ten przepis.  Zobacz jak z kilku prostych składników można wyczarować słodki i zdrowy deser, bez chemii, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Lody wykonane są na bazie śmietanki kokosowej. Roślinnego „nabiału”, który jest bardzo zdrowy. Choć lody nie są dietetyczne, to warto się nimi zajadać bo są zdrowe. Zawierają bardzo duże ilości kwasu laurynowego. Kokos ma go prawie 60%. Kwas laurynowy jest błogosławieństwem jaki dostaliśmy od Matki Natury. Ma on silne działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, niszczy drobnoustroje i wirusy takie jak: wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakterie Helicobacter pylori, które wywołująca wrzody żołądka, obwinia się je także za nowotwory układu pokarmowego w tym rak żołądka. Jeśli często wychodzą Ci  opryszczki, powinnaś jeść lody kokosowe:)

Kwas laurynowy zawarty w kokosie, wytwarza energię zamiast tłuszczu, dlatego poprawia metabolizm, dodaje energii i wzmacnia cały organizm. 

Zobacz też: 9 korzyści dla zdrowia z oleju kokosowego

LODY KOKOSOWE Z BAKALIAMI

SKŁADNIKI 

2 puszki gotowej śmietanki kokosowej  (800 ml)
ziarenka z 1 laski wanilii
1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie owoce goji, orzechy laskowe i rodzynki)
1 bardzo dojrzały banan
3 sztuki daktyli bez pestek
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka pudru z granatów ( może być spirulina, cynamon, kakao do posypania)

WYKONANIE

Puszki ze śmietanką kokosową włożyć do lodówki na całą noc.

Rano wyjąć je i otworzyć.  Może się zdarzyć, że śmietanka z puszki rozwarstwi się, . Wówczas, tą gęstą część należy wyjąć łyżką i przełożyć do miski, a płyn przelać do słoiczka. Daktyle zalać 3 łyżkami ciepłej wody, pozostawić na około 15 minut, dodać banana i całość dokładnie zmiksować.

Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie na około 15 minut. Następnie odlać wodę (będzie gorzka) i opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Do miski ze „śmietanką” kokosową dodać nasionka wanilii, zmiksowane banany i daktyle. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i raz jeszcze delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę lodową do foremki i włożyć ją do zamrażarki. Ja użyłam foremki na keks, ponieważ bardzo wygodnie się z niej wyjmuje lody. Lody trzeba mieszać co około 2-3 godziny, aby dokładnie się zmroziły. Trzeba to zrobić około 3-4 razy, aby były kremowe i bez gródek. Po wyjęciu z lodówki, lody są dość twarde, dlatego należy je wyjąć z zamrażarki na około 20 minut przed zjedzeniem.

Jedna z moich czytelniczek wykonała ten przepis w maszynce do lodów, ale przygotowała je z połowy porcji, podobno wychodzą genialnie…

Przeczytaj też:

Ta roślina powoduje choroby serca. Może nawet doprowadzić do zawału.

1 łyżka tego oleju tuż przed śniadaniem (prosty trik na poprawę zdrowia)

Lekka kolacja na diecie. przepis.