Oto 2 sprawdzone sposoby aby jeść więcej kokosa
Kokos to drzewo życia i „mocarny” owoc. Dlaczego powinniśmy spożywać go jak najwięcej?
Jak dotąd, żadne laboratorium nie stworzyło czegoś tak doskonałego i wartościowego jak naturalna żywność Matki Natury. Ziemia oferuje nam kilkaset rodzajów owoców i warzyw, które są bogactwem witamin, oraz minerałów. Wszystkie te składniki odżywiają twoje ciało od środka. Pozwól, że zadam ci teraz pytanie. Czy dostrzegasz różnicę między odżywianiem, a przyjmowaniem suplementów?
Zobacz to: 2 łyżki tego oleju przed śniadanie pomogą Ci schudnąć, szczególnie z brzucha
- kokos pomaga zrzucić zbędne centymetry w talii i kilogramy (nie, to nie jest to samo!)
- wzmocnia kości
- polepsza pamięć
- zwalcza infekcje w tym wirusowe i grzybicze
- poprawia stan skóry i paznokci (idealny na łupież, rozstępy i na porost włosów i rzęs)
- przynosi ulgę w bólach zębów, paradontozie i chorobach przyzębia
- potrafi wyleczyć bóle uszu
- pomaga leczyć niedowagę i niedożywienie
- pomaga wyleczyć zaparcia nawet te trudne i nawet u dzieci
- pomaga wyleczyć kaszel
- wspomaga leczenie grypy
- oczyszcza zatoki, pomaga odblokować nos i jest niezastąpiony przy katarze i alergii
Wiem, że brzmi niczym panaceum na wszystkie cywilizacyjne bolączki, ale chcesz czy nie, takie są FAKTY. Kokos stosuje się na wszystkie te choroby i dolegliwości od setek lat i to z bardzo dobrym skutkiem. Najważniejsze jest jednak to, że ten „lek” nie powstał w żadnym laboratorium, lecz jest darem od samej natury!
Oto dwa moje ulubione sposoby na to, aby jeść więcej kokosa
1. Płukanie ust olejem kokosowym
To jeden z moich stałych rytuałów. Choć kiedy nie jesteś do tego przyzwyczajona, może się to wydawać dziwne, ale korzyści jakie przynosi „ssanie” oleju są tak ogromne, że każdy, bez względu na wszystko powinien tego spróbować.
Zobacz też: Szczegółowa instrukcja, jak krok po kroku, płukać usta olejem
2. Wykorzystanie produktów z kokosa do przygotowania wielu dań
To mój ulubiony sposób wykorzystania produktów z kokosa. Do przygotowania wielu posiłków używam oleju kokosowego, mleka kokosowego, śmietanki kokosowej, wody kokosowej i wiórków kokosowych. Ważne, aby wybierać produkty bez żadnych dodatków i o 100% zawartości kokosa. Inne produkty nie dadzą nam wszystkich cudownych właściwości jakie oferuje kokos.
Kokosowe curry z kurczakiem
SKŁADNIKI NA 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
500 g fileta z indyka (może być kurczak bez kości np. podudzia wówczas około pół kilograma)
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 cm kawałek pokrojonego w paski świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
1/2 posiekanej papryczki chilli
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
*kolendra nada całemu daniu, bardziej orientalnego smaku
Warzywa:
1 mała cukinia, 1 opakowanie warzyw mrożonych (u mnie brokuł, groszek, marchewka, kalafior) Można użyć też świeżych warzyw z tym, że trzeba je najpierw „uparować” lub delikatnie obgotować.
WYKONANIE
1. Mięso pokroić na małe kawałki, takie o boku 2 cm na 2 cm.
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli i krótko podsmażyć (około 1 minuty). Dodać pokrojonego indyka i podsmażyć około 5 minut.
3. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa, cukinię i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i pozostawić, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Doprawić solą i posiekaną kolendrą. To danie najlepiej smakuje z dobrej jakości ciemnym ryżem, a nawet pieczywem pełnoziarnistym.
Chciałabyś jeść więcej kokosa?
Koniecznie spróbuj też innych przepisów z dodatkiem kokosa! Jeśli chcesz więcej przepisów z wykorzystaniem oleju, mleczka i śmietanki kokosowej, koniecznie wypróbuj batonik z dodatkiem słusznej ilości kokosa, ziarek dyni, oleju kokosowego. Ma mnóstwo cennych składników w tym magnezu. Jest to idealna przekąska także dla dzieci np. na drugie śniadanie do szkoły.Kliknij w przepis poniżej: