Lody domowe z kokosem, bananami, dżemem truskawkowym i masłem orzechowym
Lody są oczywiście bez nabiału, bez jajek, bez laktozy, bez dodatku cukru i bez glutenu:)
Mówcie co chcecie, ale wszystko co jest przygotowane w domu z dobrych składników musi smakować fantastycznie. Tak jak te lody domowe. Żadne kupne nie mogą się z nimi równać. Choć to połączenie może wydawać się nieco przesadzone, to smak tych lodów jest nieziemski. Kremowe, słodkie i cudownie orzechowe. W dodatku przyjemnie rozpływające się w ustach i ochładzające całe gardło, usta i palce:)
Popularne: Co gotować, kiedy jesteś na diecie?
Mniam…
Te lody domowe bez maszynki ani specjalnych foremek na lody wychodzą super. Wystarczą te 4 składniki i dobry humor:) Zapomniałam dodać, że te lody są absolutnie kaloryczne, słodkie i mocno orzechowe:)
Lody domowe (przepis, który zawsze Ci wyjdzie)
SKŁADNIKI
4 duże bardzo dojrzałe banany (zamrożone)
2 czubate łyżki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce całą noc)-zobacz wskazówki
2 łyżki wody kokosowej pozostałą z puszki mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego (dobrej jakości lub domowego, moje z kawałkami orzechów)
3 łyżki dżemu truskawkowego (lub innego)
1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
500 ml pojemnik lub słoik na lody
*Wskazówki odnośnie mleka kokosowego.
Mleko kokosowe po wyjęciu z lodówki może się rozwarstwić. Tam ma być. Tłuste mleczko osadzi się na górze, mniej więcej do 3/4 wysokości puszki, reszta to woda kokosowa, która pozostanie na spodzie. Proszę jej nie wylewać.
Jeśli mleko nie jest gęste, znaczy to, że jest słabej jakości i prawdopodobnie ma mało tłuszczu kokosowego. Takie mleko już nie zgęstnieje. Można je użyć np. do zupy, ale lody czy bita śmietana z nich nie wyjdą. Najlepsze mleko kokosowego powinno mieć od 80% kokosa.
WYKONANIE
Lekko rozmrożone banany włożyć do kubka blendera, dodać mleko kokosowe i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 2 łyżki masła orzechowego i raz jeszcze dokładnie zmiksować.
Dodać dżem truskawkowy i 1 łyżkę masła i delikatnie wymieszać łyżką, ale tak, aby składniki nie połączyły się, co daje bardzo fajny efekt wizualny i smakowy.
Lody przełożyć do dużego pojemnika, przykryć pokrywką i włożyć do zamrażarki na co najmniej 6-9 godzin. Można w między czasie ze dwa razy wymieszać lody, dokładnie od spodu, aby zamarzały równomiernie.
Ponieważ banany i mleko kokosowego są zmrożone, powstanie z nich dość gęsta, zimna masa. Można ją zjeść bez mrożenia, wówczas lody będą miały dość „luźną” konsystencję. Dla osiągnięcia efektu „prawdziwych” lodów, trzeba je zmrażać 6-9 godzin w zależności od wielkości pojemnika w którym znajdują się lody.
Zobacz też:
Lody kokosowe domowe z bakaliami
Raport specjalny o oleju kokosowym