Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Czy istnieją naturalne leki na alergię? Czytaj dalej…
Niektóre produkty żywnościowe wywołują uczulenie z bardzo nieprzyjemnymi, a nawet grożącymi życiu objawami. Okazuje się jednak, że jedzenie może nas także przed alergią chronić. Poznaj naturalne leki na alergię, szczególnie tę wywołaną przez pylenie roślin.
Jak to możliwe? Alergie, które w zastraszającym tempie rosną w siłę i zaczynają trapić coraz więcej ludzi we wszystkich kategoriach wiekowych, są niczym innym jak reakcją organizmu na określone substancje wziewne i pokarmowe.
Popularne: Oto dopasowany plan jedzenia na oczyszczanie i detox całego organizmu>>
Im bardziej przeciążony i zachwiany jest system immunologiczny, tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się kolejnych uczuleń. Tymczasem, wiele naturalnych produktów żywnościowych działa jak leki na alergię. Posiadają one silnie działające związki, które wspomagają odporność i ograniczają reakcje uczuleniowe.
5 POKARMÓW, KTÓRE DZIAŁAJĄ JAK LEKI NA ALERGIĘ:
1. NIEPRZETWORZONE OWOCE I WARZYWA
Owoce i warzywa, bogate w witaminę C, hamują wydzielanie histaminy, neurohormonu odpowiedzialnego za pojawianie się reakcji alergicznych, takich jak katar sienny, łzawienie, zaczerwienienie czy wysypka.
Wysokie dawki witaminy C podawane są nawet, aby doraźnie złagodzić silne stany uczuleniowe. Ale to nie wszystko – w owocach, takich jak kiwi, winogrona, jagody, truskawki, kryje się jeszcze potężna broń w postaci fisetyny, antyoksydantu o działaniu przeciwzapalnym i ograniczającym odczyny alergiczne poprzez stymulowanie organizmu do produkcji większych ilości glutationu, chroniącego limfocyty T. W warunkach laboratoryjnych fisetyna okazuje się skutecznie redukować dolegliwości związane nawet z astmą!
Jabłka mają dodatkowo sporą dawkę kwercetyny, flawonoidu o naturalnym działaniu antyhistaminowym, który wykorzystuje się do produkcji leków przeciwuczuleniowych. Kwercetyna w większych ilościach występuje także w cebuli, owocach cytrusowych, papryce i jagodach.
Dieta bogata w warzywa także pomaga przy alergii sezonowej – w jednym z badań potwierdzono, że dzieci cierpiące na astmę, doznają znacznego polepszenia symptomów, spożywając regularnie pomidory, bakłażana, ogórka, fasolkę szparagową oraz cukinię. Także świeży czosnek, dzięki zawartości silnych antyoksydantów i selenu, ogranicza reakcje uczuleniowe, zwłaszcza katar sienny.
2. RYBY
Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy śledzie zawierają słynne kwasy tłuszczowe omega 3, które są dobre na wszystko. Wiele badań naukowych potwierdziło, że regularna konsumpcja tłustych ryb niesamowicie wzmacnia system odpornościowy, redukując stany zapalne w organizmie i jednocześnie „gasząc” reakcje uczuleniowe.
W jednym z australijskich eksperymentów pięciuset ośmiolatków zostało poddanych specjalnej rybnej diecie, polegającej na spożywaniu, wspomnianych wyżej, tłustych ryb morskich minimum raz w tygodniu. Okazało się, że ich szanse na rozwinięcie kataru siennego zmalały o 80% w porównaniu z rówieśnikami!
3. JOGURTY PROBIOTYCZNE
Wśród alergologów dużą renomą cieszą się też probiotyczne produkty mleczne, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwuczuleniowe, szczególnie silnie działające w okresie ciąży i karmienia piersią. Matki, które, będąc w ciąży, piły zakwaszone napoje mleczne z kulturami bakterii Lactobacillus casei, znacznie rzadziej rodziły dzieci cierpiące na egzemy.
We Włoszech testowano także wpływ probiotyków na przedszkolaki i okazało się, że po roku regularnej konsumpcji jogurtów i kefirów z żywymi bakteriami, maluchy w wieku 2-5 lat doświadczały znacznie mniej, wyraźnie łagodniejszych reakcji uczuleniowych niż grupa kontrolna spożywająca placebo.
4. ORZECHY I NASIONA
Niezwykle skoncentrowane w substancje odżywcze orzechy, pestki i nasiona również mogą pomóc w prewencji i łagodzeniu problemów alergicznych. Orzechy włoskie i siemię lniane to niezwykle bogate źródła kwasów tłuszczowych omega 3, więc mogą być alternatywą dla łososia – wystarczy dosypywać codziennie do jogurtu dwie łyżki siemienia lub posiekanych orzechów.
Także selen oraz witamina E, obecne w wielu rodzajach orzechów, a także pestkach dyni i ziarnach słonecznika, mogą łagodzić stany zapalne i wzmacniać system odpornościowy, przygotowując go do lepszego radzenia sobie z alergenami.
Orzechy to również źródło magnezu (najwięcej mają go migdały), czyli pierwiastka, który sprzyja walce z uporczywą alergią. Magnez rozszerza oskrzela i walczy z histaminami. Jedno z amerykańskich badań wykazało nawet, że osoby z niedoborem magnezu o wiele gorzej reagują na atak alergenu.
5. ZIELONA HERBATA
Oprócz wielu innych niezwykłych właściwości zdrowotnych, zielona herbata ma także działanie antyalergiczne. Zawarte w zielonym naparze katechiny, silne antyoksydanty, które promują także spadek masy ciała, utrudniają organizmowi transformację histydyny w histaminę, ograniczając tym samym siłę reakcji uczuleniowej. Warto wiedzieć, że moc katechin zależy w dużej mierze od obecności witaminy C, więc warto zieloną herbatę pić po posiłkach bogatych w owoce i warzywa.