Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej „Sekrety Odchudzania”

Kremowe musli śniadaniowe dla zabieganych

Musli śniadaniowe i jajka, to dla mnie dwa najsmaczniejsze, najprostsze i najszybsze śniadania świata. Każde z tych dań jest bardzo zdrowe i dostarcza do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych, od białka, po minerały, witaminy i błonnik. Te dania są prawdziwym darem dla naszego organizmu.

Wiem, że wiele osób nie je śniadania z powodu braku czasu. Wiem jak to jest, ponieważ sama bardzo często rano nie mam czasu na spokojny posiłek. Szykowanie dzieci do szkoły, szykowanie śniadaniówek, i jedzenia dla siebie i męża do pracy…w dodatku wszystko musi być na czas…bo już trzeba wychodzić!
Można zwariować…

Popularne: 15 cm z brzucha mniej do wakacji?

Musli śniadaniowe, które proponuję przygotowuje się wieczorem. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, często pomaga mi moja sześcioletnia córka. Można je komponować dowolnie według własnego pomysłu i posiadanych składników. Moje musli śniadaniowe jest kremowe, miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu, że wszystkie składniki są „surowe” zachowują swoje cenne składniki i tłuszcze. 

Jest to także idealne drugie śniadanie do pracy lub do szkoły dla dzieci.

musli z jabłkiem Kasi Gurbackiej

SKŁADNIKI NA ŚNIADANIOWE MUSLI KASI GURBACKIEJ

składniki na 2 spore porcje musli

6 łyżek z czubem płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
3 łyżki siemienia lnianego
4 daktyle pokrojone na mniejsze kawałki
1 starte jabłko ze skórką (u mnie jabłka ze skórką z ogrodu wujka Tadzika)
5 orzechów włoskich
2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki suszonych płatków kokosa bez cukru
1- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego (im więcej mleka, tym rzadsze musli)

musli śniadaniowe Kasi Gurbackiej z jabłkiem

MUSLI ŚNIADANIOWE KASI GURBACKIEJ

musli śniadaniowe z jabłkiem Kasia Gurbacka

 

WYKONANIE

Do miski włożyć wszystkie składniki, dodać starte na tarce jabłko ze skórką, która ma bardzo dużo pektyn. Zalać mlekiem migdałowym, wymieszać, nakryć ściereczką lub papierowym ręcznikiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem raz jeszcze wymieszać musli.

Można dodać do niego świeże lub mrożone owoce i miód. choć 4 daktyle dają wystarczająco dużo „słodyczy”

Smacznego:)

Zobacz też:

codzienny rytuał dieta venus