Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Możesz wierzyć lub nie, ale według badań istnieją produkty, których jedzenie, prowadzi do otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy, nadciśnienia i innych poważnych chorób. Są to przede wszystkim:

cukier
-przetworzona biała mąka
-sól
-tłuszcze trans

Dziś chciałabym się zająć tym ostatnim produktem, ponieważ coraz częściej słyszę o tym, że tłuszcze wcale nie są takie złe. To prawda, ale pod warunkiem, że mówimy o naturalnych tłuszczach. Czy tłuszcze trans, mają takie samo działanie jak tłuszcze nasycone? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule.

Przez wiele lat, tłuszcze nasycone (czyli głównie pochodzenia zwierzęcego), były demonizowane i określano je, jako produkty, które wpływają negatywnie na serce i naczynia krwionośne. Na tej podstawie zbudowano cały przemysł, zajmujący się produkcją produktów o niskiej zawartości tłuszczu (czytaj – bogatych w cukry), który doprowadził do dzisiejszej epidemii otyłości w krajach zachodnich. Okazuje się jednak, że znacznie większym niebezpieczeństwem od tłuszczów zwierzęcych, są tłuszcze trans, z których najgroźniejszym, jest olej sojowy.

Popularne: Najlepsze rodzaje tłuszczu w czasie odchudzania?

Czy wiesz, co zapycha Twoje naczynia krwionośne?

Według badań, przeprowadzonych w USA, tłuszcze zwierzęce nie mają wpływu na wzrost ryzyka chorób naczyniowych. Okazuje się, że osoby, które mają problemy z sercem, stosują dietę bogatą w tłuszcze trans.

Prowadzi to także do zaburzeń pamięci i demencji, która pojawia się nawet w wieku 45 lat. Tłuszcze trans mają także działanie oksydacyjne i zmieniają strukturę cholesterolu, przez co staje się on jeszcze bardziej szkodliwy.

Pod względem chemicznym, tłuszcze trans składają się z częściowo uwodornionego oleju, którego struktura jest całkowicie obca, dla naszego organizmu i nie występuje ani w roślinach, ani w tkankach zwierzęcych. Gdy je przyjmujemy, nasz organizm broni się przed nimi wydzielając prostacyklinę, która jest niezbędna dla zachowania prawidłowego przepływu krwi. Niestety, ale ta ochrona nie jest wystarczająca i w naczyniach krwionośnych zaczyna odkładać się płytka miażdżycowa.

Kolejnym negatywnym działaniem tłuszczów trans, jest oksydowanie (czyli utlenianie) cholesterolu. Szczególnie groźne jest podgrzewanie oleju sojowego, kukurydzianego i słonecznikowego – gdy poddamy je wysokiej temperaturze, zyskują one szczególnie niekorzystne działanie na nasz organizm. Najgorsze działanie mają tłuszcze używane do smażenia w barach szybkiej obsługi.

olej kokosowy na odchudzanie

W jaki sposób wpływają tłuszcze nasycone na działanie mózgu?

Często mówi się o tym, że jedzenie mięsa wpływa negatywnie na pracę mózgu. Okazuje się, że to nieprawda,a dowodem na to, jest fakt, że mózg człowieka rozwinął się dopiero wtedy, gdy zmienił on dietę na wysokotłuszczową i zawierającą niewiele warzyw. Obecnie dieta wygląda zupełnie inaczej, ponieważ jemy za dużo węglowodanów, a za białka i tłuszczów.

Najgroźniejsze jest jedzenie genetycznie modyfikowanych zbóż i cukrów, które coraz coraz śmielej wkraczają na sklepowe półki. Lęk przed tłuszczami sprawia, że coraz więcej osób choruje na demencję i zaburzenia neurologiczne. Dzieje się tak dlatego, że mózg człowieka nie działa prawidłowo, gdy nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości tłuszczu.

20 sposobow na kokosa w kosmetykach

Szczególnie jest to widoczne w krajach rozwiniętych, gdzie najwięcej osób choruje na choroby wieku starczego i otyłość. Gdy sprawdzimy, jakie tłuszcze dominują w diecie takich osób, okaże się, że są to tłuszcze trans, natomiast inne tłuszcze, są niemal całkowicie wyeliminowane.

W latach 1980 – 2009 spożycie tłuszczu zmniejszyło się niemal trzykrotnie, natomiast ilość tłuszczów trans, pozostała na takim samym poziomie. Wiele produktów zawiera tłuszcze trans, a mimo to producenci nie opisują tego na opakowaniu, ponieważ ich ilość w przeliczeniu na jedną porcję jest dość mała. Najlepszym wyborem jest kupowanie produktów, które były przygotowane bez smażenia na oleju roślinnym.

Dlaczego tłuszcze trans są tak powszechnie stosowane?

Utwardzone tłuszcze roślinne mają bardzo wysoką trwałość, można je łatwo przechowywać, a także mają wysoką temperaturę palenia. Najbardziej niezdrowymi tłuszczami są te, stosowane w zakładach powszechnego żywienia, na przykład frytury płynne czy margaryny do smażenia.

Oleje roślinne trans to nie tylko groźne tłuszcze

Olej z kukurydzy, soi oraz orzeszków ziemnych zawiera toksyczne aldehydy, które maja jeszcze gorsze działanie niż oleje roślinne.

Aldehydy prowadzą do zniszczenia układu pokarmowego oraz problemów z układem odpornościowym. Jednym z najgroźniejszych z nich jest akrylamid, którego nie brakuje we frytkach, ciastkach, chipsach i krakersach. To silna neurotoksyna, która może prowadzić do powstania nowotworów.

Co ciekawe, naukowcy wymyślili odmianę ziemniaka, która po przyrządzeniu zawiera 15 razy mniej akrylamidu niż zwykły ziemniak. Naszym zdaniem, to jeszcze gorsze rozwiązanie.

Zobacz też: 5 powodów, dlaczego używać oleju kokosowego zamiast pasty do zębów?

Do jakich chorób może doprowadzić jedzenie produktów zawierających tłuszcze trans?

Tłuszcze trans prowadzą do takich chorób, jak:

  • miażdżyca

  • zawał serca

  • udar mózgu

  • choroba niedokrwienna serca

  • otyłość brzuszna

  • cukrzyca typu 2 i insulinooporność

  • choroby płodu

  • zaburzenia płodności

  • endometrioza

  • rak jelita

  • rak prostaty i piersi

  • depresja

W jaki sposób uniknąć szkodliwego działania tłuszczów trans?

Najlepszym rozwiązaniem, jest całkowicie wyeliminowanie ich z diety. Aby chronić swoje zdrowie, musisz:

  • Wyeliminować z diety cukier, fruktozę i pszenicę – to szczególnie ważne dla osób, które cierpią na insulinooporność. Tłuszcze trans towarzyszą nieodłącznie wszystkim przekąskom. Ich źródłem jest chleb, słodycze (także biszkopty), pączki, zupy w proszku i sztuczne sosy. Jest ich dużo także w majonezach, oraz gotowych posiłkach. Tłuszcze trans jełczeją znacznie wolniej od pozostałych rodzajów tłuszczów, dlatego są stosowane w celu przedłużenia terminu ważności posiłków. Pamiętaj o tym, że słodycze zawierają nie tylko cukry, ale także niezdrowe tłuszcze.

  • Wzbogać swoją dietę o prawdziwe, organiczne pożywienie, zastępując węglowodany dużą ilością warzyw, niewielkimi ilościami białek oraz zdrowymi tłuszczami. Należą do nich na przykład olej z awokado, olej kokosowy, a także nabiał od krów jedzących trawę. Zdrowe tłuszcze zawierają także orzechy, wiejskie jajka i mięso od zwierząt karmionych trawą.

  • Nie kupuj tłuszczów utwardzonych, a tym bardziej, nie używaj ich do smażenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem są naturalne oleje, lub nawet tłuszcze zwierzęce. Oczywiście, smażenie nie jest zbyt zdrowym sposobem przygotowywania żywności i należy go unikać.

Jak zapewnić prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu?

Aby wspomagać pracę mózgu, powinieneś jak najszybciej usunąć z diety cukier, gluten i kazeinę, a także zwiększyć ilość tłuszczów omega-3. Zmniejsz także ogólną ilość przyjmowanych kalorii, wprowadź do diety produkty bogate w magnez i kwas foliowy. Bardzo ważne jest także uprawianie ćwiczeń, usunięcie z otoczenia (i z organizmu) metali ciężkich, oraz unikanie leków zawierających statyny.

Podsumowanie

Unikanie tłuszczów trans jest trudne, ponieważ znajdują się one w wielu produktach spożywczych. Moim zdaniem, warto czytać etykiety produktów spożywczych i eliminować z niej produkty, które zawierają oleje roślinne, poddane wysokiej temperaturze.

 Zobacz też:

raport o oleju kokosowym