Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Komosa ryżowa to jeden z produktów, które polecam jeść w Klubie Kasi. Jest świetnym produktem w czasie odchudzania, ale także w czasie utrwalania wagi. Jest bardzo zdrowa i pożywna.
Nie wszystkim smakuje, głównie z powodu niewłaściwego sposobu przygotowania. Mi posmakowała dopiero wtedy kiedy ugotowałam ją na sypko…
Jeśli i ty masz podobne trudności, przygotuj komosę wedłu mojego sposobu.
Zobacz jak ugotować komosę ryżową, by smakowała najlepiej? Przeczytaj.
Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i minerałów. Jest źródłem pełnowartościowego i przyswajalnego w 86 % białka, dlatego polecana jest w diecie wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść osoby chore na celiakię i z nadwrażliwością na gluten. Ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest także diabetykom. Nic więc dziwnego, że cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które chcą zdrowo żyć.
Na blogu regularnie przedstawiam Ci pomysły na pyszne dania z quinoa. Poniżej znajdziesz kilka przepisów:
ZOBACZ TAKŻE: Warzywny gulasz z komosą ryżową
ZOBACZ TAKŻE: 7 przepysznych i zdrowych przepisów z komosą ryżową
A jak prawidłowo ugotować komosę ryżową? Poznaj wszystkie wskazówki.
JAK UGOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ?
W zimnej wodzie namocz komosę ryżową i pozostaw ją na 15-20 minut. Komosa ryżowa zawiera saponiny, które nadają jej gorzkawy smak. Podczas moczenia, saponiny ulegają redukcji, przez co zanika goryczka, a komosa jest bardziej delikatna. Następnie za pomocą sitka odcedź komosę ryżową.
Komosę ryżową przesyp do garnka. Na jedną szklankę komosy przypadają 2 szklanki wody. Poniżej znajduje się informacja, ile ugotowanej komosy otrzymasz z konkretnych proporcji.
1 szklanka komosy + 2 szklanki wody = 3 szklanki ugotowanej komosy
2 szklanki komosy + 4 szklanki wody = 6 szklanek ugotowanej komosy
4 szklanki komosy + 8 szklanek wody = 12 szklanek ugotowanej komosy
Następnie dodaj do garnka trochę soli, doprowadź wszystko do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj komosę pod przykryciem na małym ogniu przez 12 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wymieszaj komosę, a kiedy będzie już puszysta, to odstaw ją na 5 minut do ostygnięcia.
Gotową komosę ryżową serwuj z dodatkiem świeżych lub grillowanych warzyw.
ZOBACZ TAKŻE: KOMOSA RYŻOWA – DLACZEGO WARTO JĄ JEŚĆ PRZYNAJMNIEJ 2X W TYGODNIU?