Jak dobrze przechować sałatę-sposób idealny?!

Sałata to warzywo idealne. Ma mało kalorii, jest zielona, ma mnóstwo cennych składników dla zdrowia, świetnie smakuje, w dodatku nie wymaga jakiejś specjalnej obróbki. Ma przyjemnie chrupiącą strukturę, dlatego nadaje sałatarzymskasię do wszystkich dań głównych i jako przystawka. Poza tym na talerzu wygląda genialnie!

Jest wiele rodzajów sałaty endywia, maślana, rzymska, rukola, dębowa, roszponka…wszystkie smakują świetnie. Jedynym wyjątkiem sałaty, której należy unikać jest sałata lodowa, bo ta nie ma żadnych wartości odżywczych.

Bardzo się staram, aby sałaty jakie kupuję były najlepszej jakości, dlatego co środa kupuję je z małego gospodarstwa Pana Ziółko:) na targu rolnym.

Kupuję jej dużo 4-5 główek tak aby starczyło mi do następnej środy. Opracowałam pewien sposób, który sprawia, że sałata pozostaje krucha, chrupiąca i zielona przez 5-7 dni. Ten sposób oszczędza też mnóstwo czasu. Kiedy jesteś głodna, szybko wyciągam sałatę, dodaję zrobiony wcześniej sos z oliwy z oliwek, dodaję jakieś mięso i mam pyszny zdrowy i szybki obiad:)

Zobacz też: Mój ulubiony sos do sałaty (przepis w 5 minut)

Oto mój sposób na to jak przechować długo sałatę

1. Świeże liście sałaty płuczę dokładnie w kilku wodach. Liść po liściu.

2. Kiedy trochę obcieknie (ale wciąż będzie nieco wilgotna) układam ją na papierowym ręczniku i luźno zwijam w rulonik. Jeśli sałata będzie zbyt mocno zwinięta pogniecie się, a na jej powierzchni pojawią się ciemne plamki.

3. Sałatę zawiniętą w rulon zawijam jeszcze w ściereczkę. Także luźno, aby sałata nie była zgnieciona. I wkładam ją do lodówki. 

4. Tak przygotowana sałata poleży nawet 7 dni.

W ten sposób można przechować też każde inne zielone liście: jarmuż, szpinak, szczypior, świeże zioła.

Zobacz też: