Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Bataty w kuchni są znane od wieków, a jednak w Polsce wciąż nie dorównują popularnością zwykłym ziemniakom. Warto jednak otworzyć się na te warzywa i wprowadzić je do swojego jadłospisu, gdyż są one prawdziwym bogactwem wartości odżywczych, niezbędnych dla naszego zdrowia.
Bataty zawierają m.in. witaminy A, B6, E, K, C, D, ryboflawinę, kwas foliowy oraz niacynę. Są również źródłem minerałów – wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, sodu i przede wszystkim potasu, którego mają w sobie najwięcej.
BATATY IDEALNE DLA CUKRZYKÓW
Jak na warzywa o tylu wartościach odżywczych, mają one bardzo niski indeks glikemiczny (54). Dzięki temu poleca się je osobom chorym na cukrzycę. Słodkie ziemniaki spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Nic więc dziwnego, że Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca cukrzykom dietę, w której znalazły się te warzywa.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ BATATY?
- regulują poziom cukru we krwi – słodkie ziemniaki to doskonały wybór dla cukrzyków. Zawierają one naturalne cukry, które obniżają i stabilizują insulinooporność u chorych.
- wspierają metabolizm – bogate w błonnik bataty działają bardzo korzystnie na nasze trawienie. Zapobiegają one również rakowi jelita grubego oraz zaparciom.
- działają korzystnie na drogi oddechowe – dzięki dużej zawartości kartenoidów, wspierają produkcję witaminy A, która umożliwia napływ komórek układu odpornościowego do dróg oddechowych, jak również zapobiega rakowi płuc. Z tego względu spożywanie batatów poleca się palaczom.
- zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym – bataty są bogatym źródłem potasu, który zapobiega nadciśnieniu, jak również witaminy B6, która niweluje działanie homocysteiny, dzięki czemu hamuje zmiany miażdżycowe i rozwój chorób sercowo-naczyniowych.
- wspierają zdrowie oczu – słodkie ziemniaki są źródłem karotenów i karotenoidów, które działają bardzo korzystnie na wzrok. Warto wiedzieć, że zawartość tych związków w batatach jest znacznie wyższa niż w brokułach, szpinaku czy dyni.
- poprawiają stan skóry – wszystko dzięki zawartości witaminy C, która wspiera produkcję kolagenu; witaminy E, która redukuje zaczerwienienia i działa przeciwzapalnie oraz antycyjanów, które spłycają zmarszczki i zapobiegają cieniom pod oczami.
- wzmacniają kości – zawarta w nich witamina D zapobiega krzywicy i osteomalacji oraz zmniejsza ryzyko złamań kostnych
- mają właściwości przeciwnowotworowe – beta-karoten zawarty w batatach, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory piersi, pęcherza, jelita grubego i nerek
- zapobiegają anemii – znajdujące się w batatach żelazo odgrywa kluczową rolę w produkcji białych i czerwonych krwinek
- regulują gospodarkę wodną w organizmie – dzięki zawartości potasu, bataty regulują poziom płynów i elektrolitów