Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Kaszanka jest bardzo często uważana za jedzenie, którym lepiej się nie chwalić w towarzystwie – jej wygląd i kaszankazapach raczej nie zachwyca, a smak kojarzy się raczej z wiejskim stołem. Angielscy naukowcy przyjrzeli się jednak potrawie o nazwie black pudding, która ma bardzo podobny skład do naszego polskiego specjału, i odkryli, że być może warto wrócić do tradycyjnych receptur. To jeden z najmniej przetworzonych, gotowych produktów, jakie można dostać w sklepie– kaszanka nie zawiera substancji nadających jej kolor, które zawsze są dodawane do wędlin.

Dobre składniki zawarte w kaszance to:

1.Kaszanka zawiera dużo błonnika (pochodzącego z kaszy gryczanej)

2.Jest źródłem potasu, białka, wapnia i magnezu.

3.Dostarcza też żelaza i cynku, czyli minerałów, których zwykle brakuje w naszej codziennej diecie.

Popularne: 5 powodów, dla których warto jeść kaszę gryczaną?

Dziś jedzenie podrobów i krwi zwierząt jest uznawane, jako oznaka braku gustu, jednak przed wiekami, było odwrotnie. Podroby, ze względu na największą zawartość witamin i zdrowych tłuszczów, były jedzone przez kapłanów. Być może zamiast chudej polędwicy, która zawiera wyłącznie białko (plus szereg substancji chemicznych), lepiej postawić na kaszankę?

Postaw na tłuszcze nasycone

Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze nasycone są niezdrowe i że znacznie lepiej, jest jeść węglowodany. Nowe badania przeprowadzone na przez niezależnie organizacje, wskazują na to, że doprowadziło to do znacznego wzrostu ilości zachorowań na choroby serca.

Musimy zmienić nasze podejście do jedzenia tłuszczu, ponieważ w rzeczywistości, wpływa on dobroczynnie na organizm. Przykładowo, tłuszcz zwierzęcy zmniejsza poziom LDL i podwyższa poziom HDL, zmniejsza otyłość, reguluje poziom glukozy we krwi, a także zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.

Tłuszcz nasycony pochodzący z kaszanki, zwiększa wchłanianie minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, poprawia konwersję karotenu do witaminy A, zwiększa uczucie sytości i dostarcza energii dla mózgu. Jak widzisz, jedzenie tłuszczu (którego dobrym źródłem jest kaszanka) działa korzystnie na organizm.

5produktow których nie możesz jeść

Krew jest Twoim sprzymierzeńcem

Jeśli nie chcesz jeść kaszanki czy czarnego salcesonu dlatego, że zawierają krew, powinieneś zmienić swoje podejście. Krew zawiera bogactwo składników odżywczych, takich, jak:

  • żelazo

  • białko

  • witamina C

Szczególną uwagę na działanie kaszanki powinny zwrócić kobiety, które mają obfite miesiączki i anemie. Zauważyłam, że wiele spośród moich koleżanek cierpi na anemie, co wynika z nieprawidłowej diety.

Zarówno zwierzęca krew, jak i jajka, mają podobny skład – zawierają albuminy, witaminy i minerały. Jednocześnie, krew zawiera więcej żelaza i jest lepiej tolerowana. W krajach zachodnich coraz częściej dodaje się krew w różnych formach do potraw, co znacznie zwiększa ich wartość odżywczą. Problem z jedzeniem krwi jest głównie psychologiczny i wynika z naszych uprzedzeń. Znam wiele osób, które nie jadły nigdy kaszanki, a mimo to twierdzą, że jest ona niesmaczna. Z doświadczenia wiem, że jest zupełnie inaczej.

Jaka kaszanka jest najlepsza?

Moja ulubiona kaszanka zawsze jest z dużą ilością wątróbki i obowiązkowo z kaszą gryczaną. Uwielbiam ją dobrze przysmażyć i dodać nieco białego chrzanu i musztardy.

Zdaję sobie sprawę, że nie uda mi się przekonać do jedzenia kaszanki osób, które do tej pory były do niej uprzedzone. Jeśli lubisz takie potrawy, powinieneś wypróbować kaszankę lub czarny salceson w najbardziej naturalnej formie. W Internecie możesz znaleźć niewielkie gospodarstwa, które sprzedają swoje wyroby i wysyłają je w hermetycznych opakowaniach.

Innym rozwiązaniem jest wyjechanie na wieś i zaopatrzenie się w wyroby na miejscu, lub skorzystanie z oferty jednej z małych masarni, które oferują swoje wyroby w sklepach mięsnych.

Takie wyroby będą zawierały zdrowe tłuszcze, białko wysokiej jakości oraz wartościowy błonnik. Superfoods nie może zawierać cukru, syntetycznie przetwarzanych tłuszczów i innych dodatków, jak barwniki czy aromaty. Na szczęście kaszanka jest na tyle niszowym produktem, że zwykle jest przygotowywana tak, jak przed laty, z użyciem prostych składników. W dodatku jest dużo tańsza niż eko szynki i inne wyroby z mięsa ekologicznego. 

Podsumowanie

Kaszanka, podobnie, jak inne podroby, zawiera dużą ilość tłuszczu i białka, a także wolno wchłanialnych węglowodanów pochodzących z kaszy. Są to łatwo przyswajalne, wartościowe składniki, a dużą ilość witamin i minerałów z krwi, uzupełni ich niedobory. Kaszanka powinna gościć przede wszystkim na stole osób, które jedzą niewiele tłuszczu, oraz cierpią na anemię.

Zobacz też:

dieta venus efekty