Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Czarne jagody wyróżniają się bardzo dużą zawartością barwników roślinnych, które wspierają nasz organizm przez usuwanie wolnych rodników. Należą do nich antycyjany, jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy flawonoidów. To właśnie dzięki nim, czarne jagody zyskują swój intensywny fioletowy kolor.

Warto wiedzieć, że antycyjany są bardzo wrażliwe na obróbkę cieplną, dlatego najbardziej  korzystna jest dla nich niska temperatura. Ilość wspomnianych antyoksydantów spada także pod wpływem tlenu – z tego względu jagodom najlepiej służy zamrażanie.

zakwaszenie organizmu

Badania przeprowadzone w USA, wskazują nie tylko na to, że zamrożone jagody nie tracą swoich właściwości. Na ich podstawie można wysnuć wniosek, że po zamrożeniu, antyoksydanty z jagód działają jeszcze silniej.

Czarne jagody zawierają podobną ilość antyoksydantów co truskawki i granaty. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, powinieneś wybierać naturalne czarne jagody, które są zbierane w lesie lub hodowane organicznie, zamiast tych z hodowli nastawionych na szybki wzrost. Naturalne czarne jagody będą zawierały znacznie więcej składników odżywczych, które działają korzystnie na nasze zdrowie. Poznaj najważniejsze zdrowotne korzyści z jedzenia czarnych jagód.

CZARNE JAGODY – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Borówki czarne poprawiają pamięć – jedzenie około 2 szklanek dziennie jagód, wpływa pozytywnie na nasze wyniki w testach inteligencji oraz pamięci. To świetny wybór, jeśli pracujesz intelektualnie lub intensywnie się uczysz.

Korzystny wpływ na wzrok – preparaty na poprawę widzenia często zawierają wyciąg z czarnych jagód. Zawiera on dużą dawkę witamin i minerałów, ale także takie składniki jak zeaksantyna i luteina. Poprawiają także działanie układu nerwowego, który odpowiada za wzrok i inne zmysły.

Zdrowie serca – częste jedzenie borówek wpływa korzystnie na serce, z uwagi na poprawę stanu naczyń krwionośnych oraz krążenia.

Zmniejszenie ryzyka występowania choroby Alzheimera – komórki mózgu są szczególnie narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników. Jedząc borówki, możesz spowolnić proces jego starzenia i dłużej zachować bystry umysł.

Lepsze trawienie – układ pokarmowy także jest narażony na szkodliwe działanie wolnych rodników. Czarne jagody wpływają korzystnie na trawienie, a także będą pomocne w przypadku takich dolegliwości jak biegunka czy lekkie zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak, dzięki dużej zawartości tanin, czyli substancji o działaniu ściągającym.

Ochrona przed zatruciem metalami ciężkimi – dzięki jagodom, zmniejszasz przyswajanie metali ciężkich, takich, jak kadm czy ołów. To szczególnie ważne dla ochrony układu nerwowego, który jest szczególnie narażony na działanie tych trucizn.

Właściwy poziom glukozy we krwi – jagody zawierają niewiele cukru, a jednocześnie, wpływają korzystnie na metabolizm cukru. Dzięki nim, można zwiększyć wrażliwość komórek organizmu na insulinę i zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Zobacz także: