Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Jedną z nowości jakie ostatnio próbowałam jest korzeń maca. Zobacz co to jest i jak może wspomóc Twoje zdrowie.
Rośnie ona w czystych terenach Peru i Boliwii. Jej korzeń stymuluje płodność i zwiększa siły witalne lokalnych mieszkańców od pokoleń. Inkowie stosowali ją przed walkami, by zwiększyć refleks, wytrzymałość i siłę.
Korzeń Maca, bo o nim mowa, potrafi dostosować się do kapryśnych warunków – piaszczystej ziemi, skalistych urwisk, silnych podmuchów wiatru, typowych dla wysokości 4000 – 4500 metrów, gdzie jest uprawiany. Wytrzymałość, którą musi się wykazać, by przetrwać, to jedna z korzyści jaką czerpią osoby, które wprowadziły go do diety.
Co to jest Korzeń Maca?
Maca (Lepidium meyenii) należy do rodziny kapustowatych. Przypomina rzodkiew, ale to nie bulwa jest źródłem mocy, cennych mikroelementów i witamin, tylko korzeń, który: w 59 % składa się z węglowodanów, a więc stanowi zastrzyk natychmiastowej energii, w 10,2 % zawiera białko, stanowiące budulec mięśni dla osób, które chcą poprawić swoją figurę na siłowni. Ponadto dostarcza błonnik, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Występuje trzy odmiany korzenia: czarna, czerwona i żółta.
Popularne: Czy ta surówka ma moc spalania tłuszczu?
Co zawiera korzeń Maca?
Maca zawiera niemal komplet aminokwasów, które korzystnie wpływają na płodność, a także podnoszą libido, zarówno u kobiet jak i mężczyzn.
Dwadzieścia kwasów tłuszczowych (w tym 40% nasyconych i 55% nienasyconych), które biorą udział w przemianie materii, zapobiegają zawałom serca, udarom mózgu i nowotworom. Wzmacniają odporność, a także wspierają działanie układu nerwowego.
Witaminy z grupy B (B1, B2,B3), które uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, chronią przed toksynami zawartymi w lekach syntetycznych i substancjach chemicznych.
Witaminę C, która wraz z argininą wzmocni odporność organizmu w okresie zachorowań.
Minerały, w tym drogocenne wapń i żelazo, dlatego zalecany jest w diecie wegańskiej jako substytut białka zwierzęcego i alternatywa dla mleka krowiego w dostarczaniu wapnia.
Najczęściej czytane: Usuń z diety ten produkt, który jesz codziennie i zobacz jak spada Twoje ciśnienie krwi.
Jak działa korzeń Maca?
- Roślina powinna być obowiązkowym uzupełnieniem diety kobiet, które chcą zwiększyć swoją wytrzymałość (godząc wiele ról i podejmując się ambitnych wyzwań), poprawić koncentrację, zdolności zapamiętywania, zyskać nowe pokłady energii do działania.
- Korzeń Maca jest również nieoceniony w diecie mężczyzn. To prawdziwy afrodyzjak, który zapobiega zaburzeniom erekcji, zwiększa żywotność i kondycję plemników. Dlatego pary starające się o dziecko mogą wspomóc się tym bezpiecznym i skutecznym suplementem.
- Maca stymuluje porost włosów, poprawia koloryt cery, przeciwdziała procesom starzenia organizmu, korzystnie wpłynie na naszą urodę, jednocześnie sprzyjając długowieczności.
- To bardzo popularny suplement u osób, które chcą budować rzeźbę ciała, stosowany i ceniony przez kulturystów.
- W okresie menopauzy równoważy wydzielanie hormonów, przeciwdziała osteoporozie, dlatego kobiety po 50 – tce powinny włączyć go do diety. Wzmacnia zęby i zwiększa wytrzymałość układu kostnego.
- Maca pozytywnie działa na nastrój, nie tylko zapewnia jasność myślenia, ale również zapobiega depresji, wykazuje działanie antystresowe i relaksacyjne.
- Korzeń Inków może być stosowany w okresach rekonwalescencji, osłabienia, przepracowania i przemęczenia, ponieważ pozwoli szybko i naturalnie odbudować siły witalne. Postawi nas na nogi w okresach niedożywienia, na przykład po stosowaniu zbyt restrykcyjnej diety.
Jak suplementować korzeń Maca?
Spożywaj od łyżeczki do herbaty do łyżki stołowej sproszkowanego korzenia Maca dziennie.
Zaczynaj od małych ilości, by zbyt duża dawka nie była szokiem dla systemu endokrynologicznego. Jeśli przyjmujesz jakieś leki, skonsultuj swoją decyzję z lekarzem.
Sproszkowanym korzeniem Maca możesz posypywać koktajle, sałatki, zupy, owsiankę, kaszę jaglaną z owocami. Możesz dodawać go do ulubionego napoju po przestudzeniu lub wymieszać z miodem na łyżeczce i połknąć.
Zobacz też:
Bibliografia:
maca-polska.pl, „Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands” Gustavo F. Gonzales, „Neuroprotective effects of Lepidium meyenii (Maca).” Pino-Figueroa A, Nguyen D, Maher TJ., „Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content.” Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L.