Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Vital Detox

Co jeść na drugie śniadanie, co wziąć do pracy albo zapakować dziecku do śniadaniówki?

Ten temat spędza sen z powiek niejednej mamie, tacie czy babci. Wiadomo, że najszybszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest kanapka, ale czy znowu takim zdrowym? 

Żeby zrobić dobrą, zdrową kanapkę trzeba się nieco bardziej napracować, a na to nie zawsze jest czas. Unikam pszenicy jak ognia, staram się też, aby nie jadły jej moje dzieci, dlatego aby zrobić kanapkę, muszę najpierw zrobić chlebek, a zazwyczaj robię go w niedzielę, to znaczy, że pod koniec tygodnia zazwyczaj już go nie ma…

Popularne: Jak upiec dobry chlebek bezglutenowy „chleb codzienny”przepis>>

Wtedy moją ulubioną przekąską, którą najczęściej jem i daję moim dzieciom do śniadaniówki jest domowy baton musli z pysznymi i zdrowymi składnikami.

Moja przekąska powinna mieć około 250 kalorii, a ten batonik jest po prostu idealny. Jeśli do tego dołożę 1 łyżeczkę dżemu, a czasem nawet domowej nutelli, a do tego moją ulubioną kawę, to mam tak pyszne jedzenie, że aż znowu mi ślinka cieknie, a do tego mieszczę się w kaloriach przeznaczonych na 2 śniadanie. Przepisy na te słodkości-pyszności, znajdziesz tutaj: 

domowy baton musli

Przepis na domowy baton musli (który zawsze wychodzi idealnie)

SKŁADNIKI

3 czubate łyżki masła migdałowego
2 bardzo dojrzałe banany

1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki pokrojonych daktyli
1/2 szklanki posiekanych niezbyt drobno migdałów

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie-ja dodałam bo dzieci lubię nieco bardziej słodkie)

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (świetnie sprawdza się też 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej)
w sumie 1 szklanka ziaren ( u mnie: pestki dyni, ziarnka słonecznika,2 łyżki sezamu, 2 łyżki chia)

blacha do pieczenia, papier do pieczenia

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni celsjusza . Naszykować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Banany rozgnieść widelcem na „papkę”. Dodać masło migdałowe i dokładnie wymieszać, aż masa ładnie się połączy i nie będzie grudek. Można użyć blendera. Daktyle, żurawinę i migdały, pokroić na niezbyt drobne kawałki. Dodać je do masy migdałowo-bananowej i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane i ziarna i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na blasze. Ja zwilżam rękę i całą dłonią rozprowadzam masę po blasze. Może i ten sposób nie wydaje się higieniczny, ale bardzo go lubię i sprawdza się rewelacyjnie. 

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 17o stopni celsjusza. Jeśli góra ciastek za bardzo się przypieka, można położyć na niej papier do pieczenia. 

Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie pokroić na kawałki. Domowy baton musli można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 8 dni. 

…mniam, koniecznie wypróbuj ten przepis bo jest przepyszny…

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o zdrowym jedzeniu, o produktach, które warto jeść, koniecznie wypróbuj moje przepisy na zdrowe dania. Są to przepisy na śniadania, 2 śniadania, obiady i kolacje. Wiele z nich zawiera mnóstwo składników, które mają moc spalania tłuszczu. Są idealnym rozwiązaniem, jeśli nie wiesz co zdrowego gotować i co zabrać ze sobą do pracy na przekąskę czy obiad. Te przepisy znajdziesz na następnej stronie>>