Chia, małe ziarenka z których można wyczarować cuda…
Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania i Szczęśliwego Życia:)
Chia, inaczej zwana szałwią hiszpańską to produkt, który używam w swojej kuchni już od dość dawna. Ponieważ unikam pszenicy, musiałam czymś ją zastąpić, „padło” min. na chia, bo jest idealna w kuchni. Można z niej przygotować bardzo wiele dań. Nadaje się do wypieków (świetnie zastępuje jajka), jest idealnym składnikiem deserów i budyniów.
Nasiona chia są bardzo zdrowe i świetnie wpływają na cały organizm:
- Ma bardzo mało kalorii
- Mnóstwo cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy
- Te małe nasionka są bogate w białko
- Prawie wszystkie węglowodany to błonnik!
- Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i białka, co zapewnia zdrowe kości. Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia, bo porcja zapewnia aż 18% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
- Są idealnym składnikiem diety sportowców i kulturystów bo poprawiają wydolność organizmu.
- Ze względu na wysoką zawartość białka i małą ilość kalorii, chia jest idealnym składnikiem zdrowej diety, także osób, które są na diecie i pragną schudnąć.
==>przepisy na odchudzające dania, które można stosować w czasie każdej diety
Ciasteczka z budyniem kawowym to idealna potrawa na śniadanie. Zdrowa, sycąca i nieziemsko pyszna.
Uwielbiam niedzielne śniadania. Nikt się nie spieszy, każdy ma czas. Możemy siedzieć całą rodziną przy stole i rozmawiać…
delektując się pysznym śniadaniem, które tego dnia jest dość wystawne. Dla nas niedziela jest dniem świętym i tego dnia właściwe nic nie robimy. Cieszymy się swoją obecnością. Jednym z dań na niedzielne śniadanie są ciasteczka z budyniem kokosowym.
Danie idealne dla hashimotek,osób z nietolerancją laktozy i uczulonych na gluten, a także dla łasuchów, którzy uwielbiają zacząć dzień od słodkości…
ŚNIADANIOWE CIASTECZKA Z BUDYNIEM KAWOWYM Z CHIA
SKŁADNIKI
1/2 szklanki szklanki mąki migdałowej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków gryczanych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła migdałowego (może też być orzechowe)
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
3-4 suszone śliwki pokrojone w małe kawałki
SKŁADNIKI NA BUDYŃ KOKOSOWY
3 czubate łyżki chia
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki naparu z kawy
1/4 łyżeczki wanilii
1 łyżka syropu klonowego
blacha wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 32 cm na 30 cm.
WYKONANIE
Do sporej miski wsypać nasionka chia, zalać je mlekiem kokosowym, naparem z kawą, dodać wanilię o syrop klonowy. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Idealnie jest przygotować go na noc i zjeść rano:)
Wszystkie składniki na ciasteczka włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Można użyć miksera.
Przełożyć do blachy i rozprowadzić łyżką.
UWAGA; zrobiłam dwie wersje ciasteczek.
PIECZONĄ- wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temp. 180 stopni około 15 minut. Ciastka wyszły chrupkie i bardzo kruche, ale pyszne. Całość genialna. Smakowała mi bardziej niż wersja mrożona.
MROŻONĄ-wstawiłam ciasto do zamrażarki na całą noc. Na około 30 minut przed podaniem pokroiłam w kostkę i przygotowałam wraz z budyniem.Ta wersja jest bardzo dobra, ale smakowała mi bardziej wersja pieczona…
[highlight]Wypróbuj też inne przepisy z CHIA:[/highlight]
[highlight]A jeśli szukasz innych zdrowych deserów i słodyczy, to koniecznie wypróbuj te, które proponuję poniżej:[/highlight]