Składniki tego chlebka, pozwolą Ci zdrowo rozpocząć dzień. Usuwają na trwałe zaparcia, regulują przemianę materii, obniżają cukier i cholesterol.
Działają przeciwmiażdżycowo i poprawiają wygląd skóry, leczą też trądzik!

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

[dropcap]W[/dropcap]spółczesne jedzenie nie jest dla ludzi zdrowe. Przesycone chemią półprodukty, bo ma być szybko i tanio, negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Zamiast ze zdrowej mąki, pieczywo wypiekane jest z mieszanek piekarniczych, w których nie ma nic naturalnego. Mnóstwo wypełniaczy, spulchniaczy i środków antygrzybicznych aby chleb „poleżał”.
Tyjemy, mamy problemy z wypróżnianiem, jesteśmy nabrzmiałe i napuchnięte. To tylko „łagodne” efekty uboczne jedzenia niewłaściwych produktów. Jedzenie ich przez długi czas może prowadzić do wielu, nawet groźnych chorób, w tym cukrzycy, raka, miażdżycy.

Oczywiście, że nie da się w 100% uniknąć chemii, ale są sposoby aby zminimalizować jej działanie. Jednym z nich jest jedzenie „chlebka zdrowia”

zakwaszenie organizmu

To dzięki właściwym składnikom, można podreperować zdrowie, usunąć zaparcia i schudnąć.Poza tym, nie ma nic bardziej naturalnego i zdrowego niż zjedzenie kromki chleba na śniadanie.

Piekę go raz na tydzień i jem co najmniej jeden raz dziennie. Bardzo często na śniadanie lub drugie śniadanie. Ten chlebek działa jak miotełka i dokładnie czyści jelita, wymiata wszystkie niestrawione resztki pokarmów.

Dlaczego warto jeść „chlebek zdrowia”

Zdrowotne korzyści z jedzenia tego chleba, są ogromne.
Przede wszystkim nie zawiera pszennego glutenu i nie zakleja jelit!
Kłącza perzu, siemię lniane, babka płesznik i chia tworzą prawdziwą „bombę błonnikową”, a dzięki ziarnkom dyni i słonecznika, dostarcza zdrowych tłuszczy.
Poczuj jego moc już w jednej kromce chleba.

Właściwości lecznicze składników chlebka znane są od tysięcy lat. Przyspieszają przemianę materii, likwidują zaparcia, nawet te nawykowe, obniżają cukier we krwi, „czyszczą krew” i odmładzają.

Popularne: Poznaj prawdę o oleju kokosowym!

Oto 5 powodów dlaczego jeszcze warto codziennie zjeść kromkę „chlebka zdrowia”

1. Chlebek jest idealny dla cukrzyków, ponieważ składniki w nim zawarte min. tyrtycyna z kłączy perzu, obniża stężenie cukru we krwi i przyczynia się rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej.

2. Działa odchudzająco i usuwa zaparcia. Już jedna kromka chlebka zdrowia, pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Uaktywnia proces przemiany materii i bardzo dokładnie, ale nie gwałtownie „czyści jelita”.

3. Składniki chlebka ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Inozyt zawarty w perzu spowalnia wchłanianie tłuszczu i cholesterolu,dlatego jest on zalecany w przypadkach osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Przy niewydolności wątroby i zmniejszonym wydzielaniu żółci, w skłonności do kamicy żółciowej oraz w różnych schorzeniach związanych z nieprawidłową przemianą materii.


4. Ma działanie odmładzające i poprawiające wygląd skóry.
To dzięki krzemionce zawartej w kłączach perzu. Krzemionka hamuje procesy starzenia się skóry i uelastycznia naczynia krwionośne. Regeneruje naskórek i skutecznie walczy z trądzikiem.

5. Wspomaga układ odpornościowy. Bogaty w witaminę C, łatwo przyswajalne węglowodany, kwasy organiczne i sole mineralne. Ma też działanie antybiotyczne ( dzięki kłączom perzu). Stanowi doskonała barierę przed bakteriami i wirusami.

Przeczytaj także: Czy mleko jest zdrowe? Obalam mit!

Nowy, pyszny przepis na „chlebek zdrowia” Kasi Gurbackiej

Przygotowuje się go dosłownie w 20 minut i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych!

Składniki na 1 chlebek

2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki nasion chi
1/2 szklanki nasion babki płesznik
1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki ziarek słonecznika
100 gramów drożdży
1 płaska łyżka soli nieoczyszczonej
1,5 szklanki wody
50 gramów (niecała szklanka) kłącza perzu (do kupienia w zielarniach)

Wykonanie

Babkę płesznik, siemię lniane i kłącza perzu zmiksować młynkiem na proszek. Im dokładniej to zrobimy tym chlebek będzie lepiej się gryzł. Ważne w przypadku osób z protezami lub aparatami na zębach, ziarenka nie będą „uwierać”. Wsypać je do miski, dodać chia i zalać wodą. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Drożdże rozrobić z odrobiną wody i także odstawić na kilka minut.
Po tym czasie do miski dodać mąkę gryczaną, pestki dyni,słonecznik, sól i drożdże i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieś konsystencję dość zwartą, ale będzie mięciutkie.
Podłużną blaszkę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i wyrównać. Można posypać je ziarnkami dyni i/lub płatkami owsianymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celsjusza i piec około 45-60 minut. Najlepiej sprawdzić to patyczkiem, wbić go w chlebek i wyjąć, jeśli do patyczka przyklei się ciasto, to znak, że chleb jeszcze musi się piec.
Kiedy chlebek się upiecze, wyjąć go z piekarnika i odstawić na „kratkę” aby troszkę przestygł.

Oto, co jeszcze możesz dla siebie zrobić…

Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Chciałabym podzielić się z Tobą tym dobrym jedzeniem. Pokażę Ci gdzie znaleźć mnóstwo pysznego i zdrowego jedzenia, przypraw, ziół i innych składników odżywczych, które w naturalny poprawią problemy z trawieniem, obniżą cholesterol, ciśnienie krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie.