Bezglutenowa owsianka z kokosem, a może kokosanka lub kaszka kokosowa?
Jeśli w chłodne jesienno zimowe dni marzy Ci się cieplutka, zdrowa i pyszna owsianka bez płatków owsianych, to znalazłaś odpowiedni przepis.
Zobacz też: Lecznicze właściwości kokosa>>
W konsystencji przypomina trochę kaszę manną, jest miękka i bardzo delikatna. Idealna dla dzieci zamiast kupnych płatków śniadaniowych.
Moje dzieci stwierdziły nawet, że to najpyszniejsza owsianka na świecie:)
Moje pyszne śniadanie jest bez glutenu i bez mleka krowiego, więc nadaje się dla każdej osoby na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Idealna jeśli cierpisz na IBS, masz wrażliwe jelito, lub Candida.
Przepis na kokosankę, kaszkę kokosową?
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka kokosowego (1/4 puszki mleka kokosowego 85% kokosa rozrabiamy z wodą)
2 czubate łyżki mąki kokosowej
szczypta soli
szczypta cynamonu
1/2 banana
1 łyżka mrożonych owoców
Można też dodać do niej orzechy, rodzynki, migdały, w opcji na słodko 1 łyżeczka syropu klonowego.
WYKONANIE
Mleko kokosowe wraz z wodą zagotować, dodać mąkę kokosową, cynamon i szczyptę soli i szybciutko zamieszać, aby nie zrobiły się „kluski”. Zmniejszyć ogień i podgotować przez 2-3 minutki. Banana pokroić na plasterki.Przełożyć kokosankę do miski, dołożyć banany i można już zajadać, pyszną cieplutką kokosankę.Kokosanka świetnie smakuje ze świeżymi owocami, musem malinowym i jagodami.
Zobacz też:
Przeciwzapalne mleczko kurkumowe, idealne przy wszelkich stanach zapalnych>>