Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznych przepisów Sekrety Odchudzania

Te cukiniowe tacos znajdują się na samej górze mojej listy najlepszych dań z cukinii. Robi się je banalnie prosto, są całkowicie bezglutenowe, smaczne, mają mało kalorii i można je wypełnić ulubionym nadzieniem. Można je także wcinać zamiast chleba. Są idealne na drugie śniadanie, obiad i kolację. Kiedy je przygotowałam po raz pierwszy od razu zjadałam kilka placków bez żadnych dodatków, ale wypełnione awokado, pomidorkami, młodziutką cebulką i oliwkami…mniam…mniam…, to dopiero była pycha. 

Mogą je także zajadać osoby będące w Klubie Kasi, gdyż są całkowicie bezglutenowe i mają mało kalorii.

placki tacos z cukinii

placki tacos z cukinii

placki_tacos

 Oto mój przepis na cukiniowe tacos z warzywami

Składniki na 8 placków taco

2 cukinie (wielkości około 30 cm każda)
2 wiejskie jaja
4 łyżki maki owsianej (bezglutenowej)
1/4 łyżeczki soli himalayskiej
1/4 łyżeczki pieprzy ziołowego (z tego przepisu)
3 czubate łyżki startego sera cheddar (ja użyłam tego bez laktozy)
3 ząbki czosnku

blacha wyłożona papierem do pieczenia
tarka do warzyw

Nadzienie do cukiniowych tacos

Kilka liści ulubionej sałaty
Pomidor, drobno posiekany
Świeży, chrupiące ogórek ze skórką
Ciemne oliwki
Mogą być ulubione zioła
Młoda cebula pokrojona w talarki
Dojrzałe awokado Hass

tacos z cukinii_1

Wykonanie

Cukinie należy opłukać i zetrzeć na tarce. Jedną cukinie starłam na tarce o cienkich oczkach, drugą na grubszych oczkach. Aby tacos z cukinii były chrupiące należy prawie całą wodę z cukinii odcisnąć. Są różne sposoby na odciśnięcie wody, ja użyłam ręki i  mocno przycisnęłam startą cukinię, a odciśniętą wodę wylałam. 

Do miski z odciśniętą cukinią dodać posiekany czosnek, jajka, mąkę sól i pieprz. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jeśli w między czasie w misce z ciastem na tacos pojawi się woda, należy ją odlać. Łyżką nałożyć ciasto na blachę i cienko rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu aż placki będą złociste. 

Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, odczekać 2-3 minutki i delikatnie odkleić placki taco od papieru do pieczenia. Im lepiej będą upieczone tym łatwiej „odstają” od papieru.

Zobacz też:

Zupa z cukinii, palce lizać

Warzywna lazania z cukinii, którą stosują osoby na diecie Venus

oraz

sekretyodchudzania_jakschudnac