Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu na odchudzanie Dieta Venus
O acai zrobiło się na świecie dość głośno i nie bez przyczyny. Ich antynowotworowe i wzmacniające właściwości są naprawdę godne uwagi…
Jagody acai to owoce pochodzące prosto z serca amazońskiej dżungli. Ich sława w Ameryce Południowej ma już ponad tysiącletnią tradycję, bowiem nawet prymitywne plemiona wierzyły w uzdrowicielską moc czarnych słodkich kulek, choć brakowało im naukowych teorii w tym zakresie. Acai przypisywano od dawien dawna niezwykłą moc uzdrawiania, wzmacniania odporności i dodawania witalności. Co o tym sądzi współczesna medycyna?
ZALETY ZDROWOTNE JAGÓD ACAI
Wartość odżywcza owoców acai jest faktycznie imponująca, choć porównywalna z innymi owocami, także tymi bardziej typowymi dla naszej szerokości geograficznej. Niemniej jednak zdrowy koktajl mineralno-witaminowy na pewno przemawia za konsumpcją czarnych amazońskich jagód – potas, magnes, miedź, żelazo, ogrom witaminy C, witamina K, a także witaminy z grupy B to bardzo przyjazna człowiekowi kombinacja.
Popularne: Oto nowy wymiar odchudzania. Proste i smaczne przepisy które niszczą tłuszcz.
Wydaje się jednak, że renoma acai z naukowego punktu widzenia ma inne podstawy. Otóż, owoce te są niezwykle bogate w antyoksydanty, które w warunkach laboratoryjnych i studiach klinicznych okazują się mieć bardzo realny i wymierny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza na poziomie procesów komórkowych. I tak…
- Antocyjany odpowiedzialne za głęboką barwę owoców mają bardzo duże znaczenie dla zdrowia serca. Ich regularna konsumpcja obniża poziom cholesterolu we krwi i według badań obniża ryzyko zawału serca u kobiet aż o 32%. Sercu sprzyjają także roślinne sterole obecne w jagodach acai, które z kolei zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i poprawiają krążenie krwi.
- Antocyjany okazują się także mieć silnie właściwości przeciwnowotworowe , choć dokładny mechanizm tego działania nie jest jeszcze poznany. Według naukowców związki te aktywują enzymy oczyszczające organizm z toksyn, ale także ograniczają rozwój komórek rakowych, a nawet powodują ich śmierć. Badania przeprowadzone w 2006 r. na Uniwersytecie we Florydzie wykazały, że ekstrakt z acai w warunkach laboratoryjnych powoduje wyginięcie 86% komórek białaczki.
- Wśród wspomnianych antyoksydantów obecnych w owocach acai znajdują się m.in. reseweratol, kwas ferulowy, cyjanidyna, petunidyna oraz taniny takie jak epikatechina, kwas elagowy oraz kwas protokatechowy. Nazwy bardzo skomplikowane i niewiele mówiące nam, laikom, w rzeczywistości okazują się kryć substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwkrwotocznym. Uogólniając, te niezwykłe antyoksydanty chronią niczym tarcza nasze komórki przed inwazją wolnych rodników, co przekłada się na pomoc w zwalczaniu zapaleń oraz procesów nowotworowych.
- Wspomniane wyżej substancje mają też bardzo pozytywny wpływ na stan na naszej skóry, nie tylko chroniąc przez upływem czasu i zmarszczkami, ale także pomagając nawilżać cerę i dodawać jej naturalnego blasku.
- Wysoka zawartość witaminy C oraz kwasu elagowego sprawia, że jagody acai wspomagają system odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami. Co więcej, polisacharyd o nazwie arabinogalaktan okazuje się skutecznie stymulować wzrost limfocytów T, komórek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji w organizmie. Obserwacje pokazują ponadto, że regularne przyjmowanie ekstraktu z acai wzmacnia wytrzymałość na stres i dodaje witalności na co dzień.
Przeczytaj także: Dlaczego warto pić codziennie ocet jabłkowy? Będziesz zaskoczony jakie przynosi efekty!
JAK KUPOWAĆ I JEŚĆ?
Niestety, jako egzotyczny owoc z Amazonii, który jest niemożliwy do przetransportowania w stanie surowym i świeżym, jagody acai nie należą do tanich. I na pewno można zdrowo żyć, korzystając z dobrodziejstwa lokalnych owoców, bez śladu acai w diecie.
Tym jednak, którzy chętnie wypróbowują nowinki zdrowotne, bądź mają szczególne wskazania do poszukiwania przeciwnowotworowych składników diety, jagody acai można tylko polecić. Dobra wiadomość jest taka, że nie potrzeba ich jeść kilogramami, aby skorzystać z dobrodziejstw. Najbardziej popularny proszek z acai to silnie stężony ekstrakt, którym wystarczy posypywać desery, jogurty, płatki śniadaniowe czy sałatki.
Alternatywą dla proszku są suszone i mrożone owoce, z których można robić koktajle i soki. Ze zdrowotnego punktu widzenia najwięcej właściwości zachowują acai suszone mrozem, które można kupić w całości lub wspomnianym proszku.
Nie poleca się natomiast kupowania soków z acai, bowiem są to mieszanki, w których większość stanowi zwykle sok jabłkowy i to często dosładzany. Podobnie jak w przypadku żurawiny, walory przeciwutleniające jagód acai są tym wyższe, im mniej cukru wraz z nimi konsumujemy. Bez różnicy więc czy wybieramy gotowy produkt czy sami przyrządzamy danie z wykorzystaniem acai, starajmy się minimalizować ilość dodawanego cukru.
Sprawdź również: