Oto produkty zmniejszające apetyt.

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania

Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Każda z nas boi się, że w tych chłodnych miesiącach przytyje. I to prawda !
6 na 10 moich czytelniczek tyje średnio około 5 kg od września do marca. Całkiem sporo, prawda?
Dzieje się tak dlatego, że więcej czasu spędzamy w domu, jemy bardziej kaloryczne dania, spożywamy mniej warzyw i owoców.

W chłodnych miesiącach spada też odporność, dlatego częściej chorujemy, jesteśmy osłabione i ciągle zmęczone. Brak słońca, powoduje spadek poziomu wit. D, której brak, może wpędzić nas w depresję.

Czy wiesz, że przed tyciem, spadkiem odporności i depresją może uratować Cię właściwe jedzenie?

Oto 3 produkty, które zmniejszają apetyt, dodają energii i wzmacniają odporność. ( są bogate w wit. D i mogą uchronić nas przed depresją)

olej kokosowy

1. Ryby morskie

Kiedy jesz ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 organizm zwiększa produkcję hormonu leptyny. Udowodniono, że leptyna hamuje głód, zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć. Najwięcej kwasów omega 3 jest w łososiu. Jeśli go nie lubisz zjedz makrelę czy sardynki, one także mają dużą ilość kwasów omega 3 i wit. D.

2. Produkty zawierające błonnik z prawdziwego jedzenia ( nie z suplementów)

Jakiś czas temu sądzono, że błonnik hamuje apetyt, ponieważ spowalnia trawienie, co zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jednak w świetle ostatnich badań, opublikowanych na łamach magazynu Times, dowiedziono, że w czasie trawienia błonnika, bakterie zasiedlające okrężnicę rozkładają włókna do krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych min. octanu.
Octan jest produktem ubocznym fermentacji błonnika, ale przy tym jest bardzo pożyteczny. Z jelit wędruje do podwzgórza w mózgu i daje sygnał, że jesteśmy syci. Dla nas jest to znak, aby przestać jeść. Większość diet dostarcza 10 do 20 gramów błonnika dziennie. Dieta w której możemy dostarczyć 100 gramów błonnika dziennie sprawi, że miną napady głodu, zachcianki i objadanie się. Nawet jeden posiłek może zapewnić nam uczucie sytości na wiele godzin.
Oto produkty bogate w naturalny błonnik: jagody, nasiona chia, siemię lniane, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka, pietruszka, słodkie ziemniaki, cebula, groszek i migdały.

3. Odpowiednie przyprawy takie jak: cynamon, pieprz cayenne i imbir.

Według najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Physiology & Behavior juz tylko pół
łyżeczki pieprzu cayenne może zwiększyć metabolizm i spalić nawet 10 kalorii.

Cynamon ma wręcz cudowne właściwości odchudzające. Po pierwsze dlatego, że może pomóc zwiększyć metabolizm, co ma ogromne znaczenie dla regulacji poziomu cukru we krwi, co pomaga kontrolować apetyt! (cynamon jest idealną przyprawą dla osób z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym). Po drugie dlatego, że stwierdzono znaczne zmniejszenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL (to ten zły) i poziom całkowitego cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2. Poprawa zdrowia spowodowała mniejszy apetyt i chęć na objadanie się.

Imbir działa jako środek pobudzający, który wzmacnia organizm i poprawia trawienie.
Ma właściwości przeciwzapalne i termogeniczne, co zwiększa metabolizm i hamuje apetyt.
dzięki swym właściwościom rozgrzewającym, pomaga „uspokoić” przewód pokarmowy.

To tylko krótka lista 3 najlepszych produktów, które zmniejszają apetyt, dodają energii, wzmacniają odporność i łagodzą depresje. Te produkty pomogą Ci utrzymać wagę.

Jeśli jednak jesień i zimna to miesiące w których tracisz kontrolę nad swoim ciałem, tyjesz, masz niską odporność, ciągle chorujesz, masz mało energii, to koniecznie wypróbuj jeszcze inne produkty, które znajdziesz poniżej:

jedzenie_zmniejszajace_apetyt