Czy chcesz, osiągnąć ponadprzeciętne efekty w krótkim czasie jedząc smaczne jedzenie?
Czyżby to były nowe placki zdrowia?
Tego nie wiem, ale wykonane są z bardzo zdrowych składników i są MEGA smaczne. Reszta jest nieważna…
Ten deser zawsze poprawia mi humor. Choć ma trochę kalorii, to zawiera wyłącznie te dobre kalorie, bo składniki są zdrowe i naturalne. Przypomina mi deser robiony przez moją Babcię, choć mój jest nieco zdrowszy , a przez składniki, bardziej „nowoczesny”.
Ponieważ od lat choruję na niedoczynność tarczycy, Hashimoto, staram się unikać produktów zawierających pszenicę i gluten, dlatego moje słodkości nie zawierają pszenicy ani glutenu.
(O pszenicy i pszennym glutenie już pisałam, możesz przeczytać o nim tutaj, zobacz też co proponuję zamiast chleba)
Popularne: Plan jedzenia na którym schudnie nawet największy leń>>
Dieta uboga w gluten, jest też idealna dla cukrzyków. Wielu z nich po zjedzeniu porcji dania niezawierającego glutenu czuje się dobrze, a cukier nie podnosi się.
Koniecznie musiałam znaleźć „zamienniki”, dzięki którym mogłabym nadal jeść moje ulubione dania np. placki czy naleśniki.
Mąkę pszenną i gluten, zastąpiłam mąką gryczaną, ponieważ ona jest naturalnie bezglutenowa.
Mieszam ją czasem z innymi rodzajami mąki np. mąką kokosową i mąką migdałową.
Te połączenia są dla mnie idealne. Zdrowe, pyszne i czuję się po nich rewelacyjnie. Jedzą też tak moje dzieci i każdy z przyjaciół, który nas odwiedza. Każdemu smakuje:)
<
Składniki
1 kg jabłek
5 łyżek mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki migdałowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka wody lub mleka roślinnego
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
Jabłka należy obrać ze skórki i wydrążyć środek. Ja użyłam to tego specjalnego „nożyka”, ale można to zrobić zwykłym nożem. Pokroić na cienkie plasterki tak około 3-4 milimetrów.
Przygotowanie ciasta
Mąkę gryczaną wsypać do miski, dodać po kolei wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Do tego ciasta nie używam nawet miksera, tylko łyżką dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a kiedy tłuszcz się nagrzeje każdy plasterek jabłka maczamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ważne aby jabłka pokroić cienko, wówczas będą miękkie i bardzo przyjemne w jedzeniu.
Na koniec można posypać deser cukrem pudrem, dodać domową konfiturę lub polać syropem klonowym ( to moja ulubiona wersja)