Chcesz szybciej schudnąć z brzucha, zobacz smaczny plan jedzenia na odchudzanie
To najszybsze bananowe babeczki jakie robiłam. Są cudownie pachnące, miękkie, dosłownie rozpływają się w ustach, a dzięki orzechom maje ten element chrupiący, który bardzo lubię. Cóż może być lepszego na śniadanie! Idealne jako zdrowa przekąska dla dzieci do szkoły.
Tylko 6 składników na szybkie bananowe babeczki, bierzesz jedynie płatki owsiane, banany, jajka, słodkie daktyle i nieco proszku do pieczenia. Mieszasz i gotowe.
Głównym składnikiem babeczek są płatki owsiane, które są bardzo zdrowe i warto je jeść na śniadanie. 100 gram nieugotowanych płatków owsianych zawiera aż 17 g białka roślinnego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, a także 10,6 g błonnika, prawie 5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 66 g węglowodanów złożonych. Do tego trzeba dodać pokaźne zasoby witamin i minerałów, zwłaszcza: manganu, fosforu, miedzi, żelaza, selenu, magnezu i cynku oraz witaminy B1.
Oczywiście bananowe babeczki są bez rafinowanego cukru, bez glutenu, bez laktozy. wszystko pysznie smakuje!
Składniki na 8 babeczek bananowych
2 szklanki płatków owsianych
3 dojrzałe banany
2 duże jajka
8 sztuk daktyli bez pestek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (lub innych, jakie lubicie)
Wykonanie:
Do miski włożyć daktyle, dolać odrobinę ciepłej wody, odstawić na około 5 minut, po tym czasie dokładnie zmiksować na gładką masę, dodać banany i jajka i raz jeszcze zmiksować. Dodać płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką i nakładać do foremek na babeczki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości babeczek. Jeśli macie duże foremki, czas pieczenia będzie dłuższy o kilka minut. Najlepiej po około 15 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, babeczki są juz upieczone.
Zobacz także:
Zobacz, dlaczego pszenica Cię zabija ( naukowe wyjaśnienie)