Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Kochani, no i już oficjalnie kończymy z wakacyjnymi przysmakami – orzeźwiającymi sorbetami i wypiekami z letnich sezonowych owoców. Żegnamy się z latem i witamy kalendarzową jesień, co nie oznacza, że o tej porze roku naszą kuchnię opanuje nuda i brak ciekawych smaków.
Nie wiem, jak Wy, ale ja z tym okresem najbardziej kojarzę pyszne ciasta, takie, które poprawiają humor w deszczowy dzień i uprzyjemniają popołudnie przy ciepłej herbacie. Jednym z takich ciast jest właśnie szarlotka – ciepła i pachnąca korzennymi przyprawami. Chyba przyznacie mi rację, że po kawałku takiego ciasta od razu robi się milej. Dlatego jeśli również lubicie jabłka w takiej wersji, to mam dla Was coś specjalnego na jesień.
Te przepisy na szarlotkę szczególnie przypadły mi do gustu, dlatego postanowiłam je Wam zaprezentować. Ciasta nie zawierają glutenu, nie są słodzone rafinowanym cukrem i nie ma w nich żadnych niezdrowych tłuszczów.
SZARLOTKA MIGDAŁOWA
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki nasion chia
1 jajko
1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
5 średnich jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki miodu
1 łyżka maki kokosowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki goździków
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W celu przygotowania ciasta, najpierw wymieszaj ze sobą suche składniki, a potem dodaj do nich mokre. Uformuj z nich zbitą masę, połowę z niej przenieś pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto. Wówczas powinieneś otrzymać placek, który zmieści się w foremce na szarlotkę o średnicy 23 cm. Z rozwałkowanego ciasta usuń wierzchni arkusz papieru do pieczenia, a następnie przenieś ciasto do foremki, tak aby wypełniło również jej brzegi. Pozostałą połowę ciasta również rozwałkuj, a następnie pokrój je za pomocą noża do pizzy na paski o długości 20 cm. Wstaw ciasto do lodówki.
W międzyczasie zrób nadzienie jabłkowe. Najpierw roztop olej kokosowy w dużym garnku, potem dodaj miód, jabłka oraz przyprawy. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mąkę kokosową. Dodaj ekstrakt waniliowy i odstaw jabłkowe nadzienie do wystygnięcia na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Jabłka rozłóż na spodzie formy, a następnie przykryj wierzchnia warstwę szalotki wcześniej przygotowanymi paskami, tak żeby powstała charakterystyczna kratka. Piecz szarlotkę przez około 25 minut. Możesz ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Paleo Magazine
SZARLOTKA OWSIANA Z SOSEM WANILIOWYM
Składniki:
Nadzienie:
4 szklanki upieczonych jabłek (obranych i pokrojonych małe kawałki)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka cukru kokosowego
Ciasto:
9 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki i 1 i 1/2 łyżki mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Sos waniliowy:
1 szklanka niesolonych nerkowców (namoczonych w wodzie)
1/2 szklanki wody
5 łyżek syropu klonowego
nasiona z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
Sos waniliowy (wersja niewegańska):
1 i 1/2 szklanki roślinnego mleka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Nasmaruj tłuszczem formę na szarlotkę (ja robiłam w formie o średnicy 23 cm). W dużej misce pomieszaj kawałki jabłka, cynamon, kardamon i cukier kokosowy. W innej dużej misce połącz ze sobą olej kokosowy, cukier kokosowy, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj do niej płatki owsiane, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie do formy na ciasto przenieś jabłka, połóż na nie owsianą warstwę i wstaw do piekarnika na około 40-45 minut, do czasu, kiedy ciasto się zarumieni i pojawią się małe bąbelki. Gotową szarlotkę wyciągnij z piekarnika.
W celu zrobienia waniliowego sosu, przygotuj składniki, które będą potrzebne do jego wykonania. W wersji wegańskiej należy namoczyć na kilka godzin nerkowce, a kiedy orzechy zrobią się miękkie, wrzucić je do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksować do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Taki sos możesz trzymać w lodówce przez 3-4 dni.
W wersji z jajkami, w rondelku na średnim ogniu podgrzej mleko, cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Ubij jajko, a następnie pomieszaj je z resztą produktów. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 5-10 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas zerkaj na sos, żeby się nie zagotował. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj ekstrakt waniliowy. Taki sos możesz trzymać w lodówce przez około 3 dni.
Szarlotkę możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Z sosem waniliowym smakuje wyśmienicie. Zresztą przekonajcie się sami!
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Texanerin Baking