Chcesz schudnąć z brzucha i całego ciała, zobacz co naprawdę działa>>

Lubisz słodycze, a jednak nie kojarzą Ci się one ze zdrową i zbilansowaną dietą? Pyszne słodkości możesz zrobić sama – dzięki temu masz całkowitą pewność, że Ci nie zaszkodzą. Domowe batoniki czekoladowe z karmelem przypominają nieco popularne batony Kit Kat, ale nie mają nic wspólnego z niezdrowymi, tuczącymi i mocno przetworzonymi produktami, które znajdziesz w sklepach.

Te batoniki czekoladowe nie zawierają glutenu, mleka, ani rafinowanego cukru. Dodatkowo, wykonasz je w bardzo prosty sposób. Zobacz, jak krok po kroku je zrobić.

BATONIKI CZEKOLADOWE Z KARMELEM

batoniki czekoladowe z karmelem

Składniki (na 12 batoników):

Na spód:

1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
3 łyżki miodu

Na warstwę karmelową:

1 szklanka daktyli (namoczonych wcześniej w wodzie)
1 łyżka kokosowego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)

Na warstwę czekoladową:

1/2 szklanki ciemnej czekolady
1/2 łyżeczki oleju kokosowego (roztopionego)

Wykonanie:

Namocz daktyle w misce z wodą przez około 1-2 godziny, a następnie je odsącz. W małej misce połącz ze sobą miód, olej kokosowy i mąkę kokosową, tak żeby uzyskać lepką miksturę. Ciasto owiń folią spożywczą i pozostaw je na 20 minut. Nie umieszczaj go w lodówce, gdyż wtedy olej kokosowy stwardnieje i oddzieli się od pozostałych składników ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę na batoniki papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź równomiernie ciasto. Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez około 10 minut, do momentu kiedy zrobi się złociste. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw je na 30 minut do ostygnięcia. W naczyniu blendera zmiksuj daktyle i pozostałe składniki potrzebne do wykonania masy karmelowej. Kiedy jej konsystencja zrobi się jednolita i klejąca, rozprowadź ją na cieście, po czym wstaw do lodówki na około 2 godziny. W małym rondelku, na małym ogniu, roztop czekoladę i dodaj do niej oleju kokosowego. Następnie przelej czekoladową masę na ciasto i ponownie wstaw je do lodówki, na około godzinę.
Gotowe ciasto pokrój na 12 prostokątów. Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Hacks

Zobacz także: