Jeśli się odchudzasz to musisz jeść odpowiednie jedzenie, oto „25 przepisów spalających tłuszcz” zastosuj je i schudnij do wakacji.
Baton energetyczny o smaku szarlotki na śniadanie, dzięki tej czynności jest wyjątkowo chrupiący
Smak szarlotki na śniadanie to marzenie każdego łakomczucha. Od teraz jest to możliwe, bo ten baton energetyczny o smaku szarlotki z pysznymi chrupkami jabłkowymi i cynamonem, zaspokaja potrzebę zjedzenia słodkiego, ale też zawiera pełnowartościowe składniki, które dostarczą nam energii na kilka godzin. W tym pysznym batoniku znajdziesz same zdrowe składniki!
Dzięki pewnej czynności, którą zastosowano w trakcie, batonik jest wyjątkowo chrupiący i aromatyczny.
Baton energetyczny o smaku szarlotki na śniadanie
Składniki na 20 batoników (1 batonik 155 kalorii)
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1/3 szklanki daktyli
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka pasty z wanilii (np. Madagaskar Bourbon)
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka posiekanych chipsów z jabłek (2 opakowania)
foremka wielkości 20X25 cm
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Płatki owsiane włóż do blendera i zmiel na mniejsze kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe i orzechy. Piecz około 5 minut, po tym czasie wyjmij blachę, zamieszaj łyżką wszystkie składniki i ponownie włóż do piekarnika na 5 minut. Ta czynność sprawi, że baton będzie wyjątkowo chrupiący, a wszystkie smaki z kokosa i orzechów zostaną uwolnione…Baton będzie aromatyczny, pachnący i chrupiący.
Daktyle zalej małą ilością ciepłej wody, odstaw na 5 minut i dokładnie zmiksuj na pastę.
W małym garnuszku na bardzo małym ogniu wymieszaj olej kokosowy i pastę z wanilii. Całość nie może się gotować, a jedynie połączyć. Dodaj do masy pastę z daktyli i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp uprażone płatki owsiane, kokosa i posiekane orzechy. Dodaj mieszaninę z garnuszka i dokładnie wymieszaj. Foremkę lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść wszystkie składniki w foremce i mocno dociśnij dłonią składniki do tacki.
Nakryć tackę papierem do pieczenia, położyć na to jakieś obciążenie np. deskę do krojenia i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stanie się twarda.
Następnie wyjąć z lodówki i przeciąć na 20 batoników. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, aby zachować chrupkość w lodówce.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga dailyburn.com
Zobacz także: