Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Czym zastąpić mąkę?
Mąka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, dodaje się ja niemal do każdego dania. Ze względu na dużą zawartość glutenu, mąka powoduje liczne problemy żołądkowo-jelitowe, a także może prowadzić do zwiększenia masy ciała czy insulinooporności. Najgorzej na białą mąkę reagują osoby z nietolerancją glutenu – jedzenie mąki, daje u nich takie objawy, jak:
- trudności z oddychaniem
- wypryski skórne
- bóle stawów
- zmęczenie
- migrena
- problemy jelitowe
Łatwo zauważyć także, że im jesteśmy starsi, tym gorzej reagujemy na mąkę – prowadzi ona do trudnej do opanowania otyłości.
Z tych powodów, mąka pszenna powinna jak najrzadziej pojawiać się w naszej diecie – szkodzi ona także ludziom, którzy są zupełnie zdrowi. Jakie alternatywy można znaleźć dla mąki?
10 produktów, którymi można zastąpić mąkę pszenną
Quinoa (komosa ryżowa) – roślina blisko spokrewniona z polską lebiodą. Quinoa nie zawiera glutenu oraz ma niższy indeks glikemiczny od zwykłej mąki. Zawiera sporo białka oraz witamin i minerałów. Jednocześnie, quinoa wyróżnia się świetnym smakiem i orzechowym aromatem.
Zobacz też: 7 super przepisów z komosą ryżową
Kasza gryczana – nieco zapomniana i często uważana za mniej smaczną od innych kasz, z uwagi na charakterystyczną goryczkę. Dobrze przyrządzona kasza gryczana jest jednak pyszna i zawiera ważne witaminy oraz minerały. Oprócz nich, w kaszy gryczanej znajdziesz także antyoksydanty i flawonoidy. Kasza gryczana jest dostępna w wielu formach – także jako makaron. Wchodzi także w skład kaszanki i wymaga wtedy szczególnego przygotowania.
Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść kaszę gryczaną
Kasza jaglana – moja ulubiona kasza, która świetnie pochłania inne smaki i pasuje do większości potraw. Można ją dodawać do mleka, a także, stosować ją jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
Amarantus – był przyjmowany już 8000 lat temu przez starożytnych Azteków i Majów. Zawiera mnóstwo białka i błonnika, dzięki którym wspomaga trawienie. Amarantus jest też źródłem witamin (w tym rozpuszczalnych w tłuszczach) i minerałów. Jest antyoksydantem oraz wspomaga odporność.
Owies – jest bardzo rozpowszechniony na całym świecie, jednak w Polsce dania z jego dodatkiem stanowią rzadkość. Znajdziesz w nim dużo wapnia, żelaza, potasu, magnezu, selenu i białka. Jeśli jesteś uczulony na gluten, przed zakupem produktu z owsa, sprawdź, czy posiada etykietę o braku glutenu – niestety, ale duża część owsa na rynku jest zanieczyszczona glutenem lub występuje wraz z nim.
Mąka z manioku – maniok nie kojarzy się nam raczej z mąką i znacznie bardziej przypomina ziemniaki, jednak robi się z niego także mąkę. Co więcej, przypomina ona mąkę pszenną i zawiera witaminy oraz minerały.
Mąka kokosowa – powstaje z miąższu świeżych kokosów, który suszy się i usuwa się z niego tłuszcz. Po zmieleniu, powstaje z tego biały proszek. Mąka kokosowa ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Można stosować ją w ten sam sposób, co zwykłą mąkę.
Mąka z migdałów – najlepsza alternatywa dla mąki pszennej, jeśli chodzi o wypieki. Ma takie same zalety, co zwykłe migdały i dostarcza dużej ilości witaminy E, potasu i wapnia. Nie zawiera glutenu i jest raczej uboga w węglowodany.
Mąka z brązowego ryżu – brązowy ryż to produkt, który może być jedzony bez obawy przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Wyróżnia się dużą zawartością wapnia oraz węglowodanów, białka i witamin z grupy B. Pamiętajmy o tym, że brązowy ryż jest znacznie bardziej wartościowy od zwykłego, oczyszczonego ryżu.
Kukurydza – także nie zawiera glutenu. Mąka kukurydziana jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które wspierają zdrowie całego organizmu, ale przede wszystkim, oczu. Pamiętaj o tym, by przed zakupem produktów z kukurydzy upewnić się, że nie jest ona GMO.
Zobacz też: